Οι 23 υδρονομείς υποστηρίζουν ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της Δημόσιας Επιχείρησης και ότι αυτό αναγνωρίσθηκε από την Δικαιοσύνη σε όλες τις πρηγούμενες βαθμίδες της όπου προηγουμένως κρίθηκε η υπόθεσή τους.
Οι 23 υδρονομείς καταγγέλλουν την εταιρεία ότι προέβη σε μία πρωτοφανή κίνηση καθώς είναι η πρώτη φορά που προχωράει σε απόλυση τακτικού προσωπικού ( ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και λένε ότι πίσω από αυτές τις απολύσεις κρίνεται και το ίδιο το μέλλον της ΕΥΔΑΠ αλλά και των μαζικών απολύσεων σε πολύ ευρύτερο πεδίο επιχειρήσεων και οργανισμών. Θα είναι η απαρχή των απολύσεων αλλά και του κατακερματισμού αυτής της μεγάλης εταιρείας, υποστηρίζουν. Θα είναι η αρχή της ιδιωτικοποίησης με συνέπεια την απαξίωση του κοινωνικού αγαθού πρου προσφέρει, δηλαδή του νερού.
Το πλήρες κείμενο της επιστολής των 23 υδρονομένων ενόψει της δίκης στον Αρειο Πάγο είναι το εξής:
τις 19 Οκτωβρίου δικάζεται στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου η υπόθεση μας, η υπόθεση των «23 Υδρονομέων» της ΕΥΔΑΠ.
Είναι μια σημαντική δίκη, γιατί η απόλυσή μας θα σημάνει για πρώτη φορά απόλυση τακτικού προσωπικού (ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου) στην ΕΥΔΑΠ, που αποτελεί πρωτοφανή κίνηση για την Εταιρεία.
Η υπόθεση αυτή κρατά 8 χρόνια. Ένα ληγμένο εργασιακό θέμα με αμετάκλητες και τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, αμφισβητείται από την Διοίκηση που όρισε η «Κυβέρνηση της Αριστεράς» στέλνοντάς μας σε δίκη στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, ζητώντας μέσω του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Αναίρεση Υπέρ του Νόμου.
Εμείς οι 23 Υδρονομείς έχοντας συμμετάσχει επιτυχώς σε γραπτό διαγωνισμό, έχοντας κερδίσει αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις, έχοντας διανύσει την προβλεπόμενη δοκιμαστική περίοδο πάλι επιτυχώς και εργαζόμενοι ως τακτικό προσωπικό, ήδη ένα έτος καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες της Υπηρεσίας μας. Είναι σαφές ότι ενδεχόμενη απόλυσή μας δημιουργεί πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία της ΕΥΔΑΠ, αλλά και στην ασφαλή και ομαλή υδροδότηση της Αττικής μιας και η εκπαίδευσή μας όλο αυτόν τον καιρό στηρίχτηκε τόσο στις γνώσεις όσο και την μεταλαμπάδευση της εμπειρίας τόσων χρόνων των παλιών συναδέλφων. Παράλληλα μια τέτοια εξέλιξη ανοίγει διάπλατα το δρόμο στην εύκολη διείσδυση ιδιωτικών συμφερόντων στη διαχείριση του πόσιμου νερού της Αττικής σε αντίθεση με το πνεύμα της απόφασης 1906/2014 του ΣτΕ.
Η Αναίρεση Υπέρ του Νόμου δικάζει μείζονα θέματα που άπτονται της κεντρικής πολιτικής. Να θυμίσουμε τον κ .Σώρρα των Ελλήνων Συνέλευσης ή τον κ. Γεωργίου πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ.
Σε πόσο μεγάλο πολιτικό θέμα λοιπόν ανάγεται η απόλυση μας; Μήπως πίσω από αυτές τις απολύσεις κρίνεται και το ίδιο μέλλον της ΕΥΔΑΠ αλλά και μαζικών απολύσεων σε πολύ ευρύτερο πεδίο επιχειρήσεων και οργανισμών πέραν της ΕΥΔΑΠ; Θα είναι η απαρχή των απολύσεων αλλά και του κατακερματισμού αυτής της μεγάλης εταιρείας. Θα είναι η αρχή της ιδιωτικοποίησής της με συνέπεια την απαξίωση του κοινωνικού αγαθού που προσφέρει, δηλαδή του νερού.
Πρέπει λοιπόν όλοι όσοι στέκονται υπέρ των εργατικών συμφερόντων και ευρύτερων κοινωνικών αναγκών να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων με αποφάσεις και δράσεις που επιβάλλουν οι στιγμές. Να σταθούν στο πλευρό μας, στο πλευρά των 23 Υδρονομέων στην επικείμενη δίκη με οποιαδήποτε μέσο πρέπει και μπορούν να το πράξουν.
Είναι δε σαφές ότι, στηρίζοντας τους 23 Υδρονομείς στηρίζονται όλοι οι εργαζόμενοι της εταιρείας, στηρίζεται η ομαλή λειτουργία της και εν κατακλείδι στηρίζεται η Δημόσια εικόνα ενός κοινωνικού οργανισμού.