Ψηφίστηκε πρόσφατα παρέχεται το δικαίωμα στο Κέντρο Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών (ΚΕΑΟ) να προχωρεί σε face control για τους οφειλέτες του (ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο), είτε πρόκειται για φυσικά πρόσωπα είτε για επιχειρήσεις.
Τα 13 δισ. ευρώ σε σύνολο 30,5 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία φτάνουν τα χρέη, λόγω απλήρωτων οφειλών παρελθόντων ετών από 592.271 αυτοαπασχολούμενους, οι οποίοι είναι καταχωρημένοι ως οφειλέτες στο Κέντρο Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών του ΕΦΚΑ.
Πρόκειται για ασφαλισμένους στα τέως ταμεία του ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ (βιοτέχνες, έμποροι, μηχανικοί, δικηγόροι, γιατροί κλπ) τα οποία έχουν πλέον υπαχθεί στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης(ΕΦΚΑ).
Από τους 592.271 οφειλέτες οι 506.542 χρωστούν εισφορές για αρκετά από τα παρελθόντα ασφαλιστικά έτη, ενώ 85.729 ελεύθεροι επαγγελματίες χρωστούν μόνον για το 2016, που αγγίζουν τα 126 εκατ. ευρώ και για τις οποίες εφαρμοζόταν το παλαιό σύστημα των ασφαλιστικών κλάσεων. Οι οφειλές αυτές μετά από παράταση που δόθηκε μπορούν να εξοφληθούν από τους ασφαλισμένους μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου του 2018.
Την ίδια ώρα με διάταξη που ψηφίστηκε πρόσφατα παρέχεται το δικαίωμα στο Κέντρο Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών (ΚΕΑΟ) να προχωρεί σε face control για τους οφειλέτες του (ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο), είτε πρόκειται για φυσικά πρόσωπα είτε για επιχειρήσεις.
Συγκεκριμένα, το Κέντρο Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλετών θα μπορεί να συλλέγει στοιχεία και διαθέσιμες πληροφορίες για τον κάθε οφειλέτη του, προκειμένου να αξιολογεί επαρκώς την εισπραξιμότητα των οφειλών του και από την άλλη να γνωρίζει αν οφείλει πρόσθετα ποσά σε τρίτους φορείς. Τα στοιχεία και οι πληροφορίες θα συλλέγονται από εφορίες, τράπεζες, δήμους, δικαστήρια (αν έχει διωχθεί ποινικά για υποθέσεις χρεών) κλπ και έτσι θα προχωρεί άμεσα σε πρόσθετα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης ή όχι των οφειλετών.
Εκτός των παραπάνω θέμα χρόνου είναι και η έκδοση υπουργικής απόφασης με βάση την οποία θα γίνει το ξεσκαρτάρισμα των ανεπίδεκτων προς είσπραξη οφειλών (περίπου 5-10 δισ. ευρώ) από αδρανείς, πτωχευμένες, σε οριστική διακοπή ή σε εκκαθάριση επιχειρήσεις, από θανόντες όπου οι κληρονόμοι αποποιήθηκαν την κληρονομιά τους κλπ.
Οι ανεπίδεκτες προς είσπραξη οφειλές θα καταχωρούνται σε ειδικό βιβλίο, εφόσον πρώτα πιστοποιηθεί με βάση στοιχεία έρευνας ότι ανήκουν οριστικά στη συγκεκριμένη κατηγορία.