Τα στρατιωτικά σχέδια των Αμερικανών για την Κρήτη – Στην ατζέντα στη συνάντηση Τραμπ-Τσίπρα το θέμα
Τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ συναντά την ερχόμενη Τρίτη ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενώ θα έχει διευρυμένες συνομιλίες και με τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, οι οποίες θα καλύψουν περισσότερο τα θέματα αμυντικής και εξωτερικής πολιτικής.
Από την αμερικανική πλευρά τονίζεται ότι για τις ΗΠΑ το θέμα της Σούδας, που χαρακτηρίζεται ως μία από τις πιο σημαντικές βάσεις στον κόσμο, είναι σοβαρό αλλά δεν θα είναι κυρίαρχο αυτής της συνάντησης, ούτε αυτό θα καθορίσει την έκβαση των συνομιλιών στο Οβάλ Γραφείο.
Το θέμα αυτό συμφωνήθηκε να συζητηθεί, αλλά θα αφεθεί στα διαπραγματευτικές ομάδες που θα αναλάβουν την επίλυσή του, όπως γράφει το «Πρώτο Θέμα της Κυριακής». Η αμερικανική πλευρά έχει αποφασίσει να αναβαθμίσει τη βάση της Κρήτης ώστε να είναι πλέον έτοιμη επιχειρησιακά στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, αλλά για να συμβεί αυτό πρέπει να συμφωνήσει η ελληνική κυβέρνηση.
Πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν ότι υπάρχουν διαφωνίες μέσα στην ελληνική κυβέρνηση για το τι συμφέρει τη χώρα στρατηγικά και οικονομικά. Μια πηγή σημειώνει ότι ο κ. Τσίπρας θα μπορούσε να δεχτεί συμβόλαιο πενταετούς διάρκειας αλλά την τελευταία στιγμή η αμερικανική πλευρά ζήτησε δέκα ετών, η οποία ενώ στο ελληνικό Πεντάγωνο ακούστηκε θετικά, στο υπουργείο Εξωτερικών προκάλεσε αντιδράσεις.
Η πληροφορία για δεκαετή συμφωνία δεν επιβεβαιώνεται από τους Αμερικανούς. Οι τελευταίοι δεν θεωρούν με τα σημερινά δεδομένα ότι η Σούδα θα μπορούσε να αντικαταστήσει τη βάση στο Ιντσιρλίκ, καθώς παίζουν δύο διαφορετικούς ρόλους. Ωστόσο, στην περίπτωση που ολοκληρωθεί η κατάρρευση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, μια από τις βασικές επιλογές τους είναι η βάση στην Κρήτη, η οποία -με βελτιώσεις και αναβάθμιση- θα μπορούσε να περιορίσει τις συνέπειες από την τυχόν αμερικανική αποχώρηση από την Τουρκία.