Τη ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος για την αυθαίρετη δόμηση, που προβλέπει το πώς θα αυτονομούνται ενεργειακές οι ιδιοκτησίες σε πολυκατοικίες, αναμένουν εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες σε όλη την χώρα. Όχι άδικα, καθώς το ζήτημα είναι ζέον: έχει εγκλωβίσει σε δαπάνες από τις οποίες θα επιθυμούσαν να απαλλαγούν μεγάλο αριθμό ενοίκων, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι αντιδικίες λύνονται δια της δικαστικής οδού.
Ωστόσο, κατά την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών, η δυνατότητα ενεργειακής αυτονόμησης θα είναι σε βάρος των ασθενέστερων οικονομικών που δεν διαθέτουν ούτε την οικονομική δυνατότητα να επωμιστούν το αυξημένο κόστος συμμετοχής στις δαπάνες της κεντρικής θέρμανσης ούτε να ανεξαρτητοποιηθούν ενεργειακά.
Τι προβλέπει η ρύθμιση
Το άρθρο 127 του- υπό επεξεργασία στη Βουλή- νομοσχεδίου για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος προβλέπει ότι:
-Δεν απαιτείται απόφαση της απόλυτης πλειοψηφίας των συνιδιοκτητών της πολυκατοικίας για την αποσύνδεση ενός διαμερίσματος από το δίκτυο κεντρικής θέρμανσης του κτηρίου. Προϋπόθεση είναι το υπό εγκατάσταση νέο σύστηµα θέρµανσης στην πολυκατοικία ή τη µεµονωµένη ιδιοκτησία να είναι ενεργειακά αποδοτικότερο του υφιστάµενου, κάτι που προκύπτει από την ενεργειακή επιθεώρηση του κτηρίου και του διαμερισμάτος.
-Ο ιδιοκτήτης που επιθυµεί την αυτονόµηση του διαµερίσµατός του δικαιούται να προβεί µε δική του δαπάνη, ευθύνη και επιµέλεια στην αποσύνδεση της ιδιοκτησίας του. Θα πρέπει να προχωρήσει στην µόνωση των σωλήνων της κεντρικής θέρµανσης που διέρχονται από αυτήν, και, κατά τρόπο που να µη θίγει τη θέρµανση των ιδιοκτησιών των λοιπών συνιδιοκτητών, όπως και στην αυτόνοµη σύνδεσή της µε το δίκτυο φυσικού αερίου ή στην εγκατάσταση σε αυτήν αυτόνοµου συστήµατος θέρµανσης.
-Ότι ο ιδιοκτήτης της αυτονοµούµενης ιδιοκτησίας υποχρεούται να γνωστοποιήσει στους υπόλοιπους συνιδιοκτήτες της πολυκατοικίας την αποσύνδεσή του από το σύστηµα κεντρικής θέρµανσης, τον τρόπο όδευσης των σωληνώσεων της παροχής µέχρι την ιδιοκτησία του και το χρόνο έναρξης και την αναµενόµενη διάρκεια των εργασιών εγκατάστασης.
-Η αυτονομούμενη ιδιοκτησία απαλλάσσεται από το σύνολο των δαπανών καυσίµου της κεντρικής θέρµανσης. Ωστόσο, συνεχίζει να συμμετέχει στις λοιπές δαπάνες του συστήµατος, τακτικές (π.χ. ετήσια συντήρηση καυστήρα) και έκτακτες. Ως εκ τούτου, για τις τακτικές δαπάνες συντήρησης του καυστήρα, αλλά και εάν στο µέλλον αποφασιστεί η αλλαγή του κεντρικού καυστήρα ή χρειαστεί να επισκευαστεί ή αντικατασταθεί λόγω βλάβης το κεντρικό σύστηµα θέρµανσης, ο ιδιοκτήτης που έχει αυτονοµηθεί θα καταβάλει το ποσό που αναλογεί στην ιδιοκτησία του (βάσει των χιλιοστών αυτής).
-Σε περίπτωση που οι υπόλοιποι ένοικοι-ιδιοκτήτες είναι…γενναιόδωροι, απαιτείται απόφαση της πλειοψηφίας των συνιδιοκτητών της πολυκατοικίας για την πλήρη απαλλαγή από τις δαπάνες συντήρησης του καυστήρα.
Αυξάνονται οι δαπάνες για όσους δεν αυτονομούνται
Ωστόσο, η συγκεκριμένη ρύθμιση θα οδηγήσει στην αύξηση των δαπανών προμήθειας του καυσίμου για τους εναπομείναντες ενοίκους που δεν έχουν ανεξαρτητοποιηθεί από το σύστημα κεντρικής θέρμανσης.
“Το προωθούμενο νομοθετικό πλαίσιο βγάζει από το διέξοδο όσους επιθυμούσαν να ανεξαρτητοποιηθούν από το σύστημα κεντρικής θέρμανσης και κατ’ επέκταση την απαλλαγή από τις αντίστοιχες δαπάνες. Ωστόσο, οι οικονομικά ασθενέστεροι δεν θα είναι σε θέση ούτε να καλύψουν τις αυξημένες δαπάνες θέρμανσης ούτε να εγκαταστήσουν το δικό τους σύστημα θέρμανσης” σημειώνει ο δικηγόρος Νίκος Σιαμάκης.
“Η ανεξέλεγκτη δυνατότητα που δίνει στους οικονομικά ισχυρότερους κατοίκους των πολυκατοικιών ακόμη και με λειτουργούσα κεντρική θέρμανση, ακόμη και με κεντρικό φυσικό αέριο, να αυτονομηθούν εγκαταλείποντας τους οικονομικά ασθενέστερους στη μοίρα τους, δεδομένου ότι με την αποχώρησή τους η συνέχιση της λειτουργίας της κεντρικής θέρμανσης θα καταστεί πανάκριβη και συνεπώς πρακτικά αδύνατη. Αυτό σημαίνει εξάπλωση της λεγόμενης “ενεργειακής φτώχειας” (“fuel poverty”) σε ευρύτατα λαϊκά στρώματα σε όλη τη χώρα” σημειώνει η ΠΟΜΙΔΑ.