Ο «τρίτος άνθρωπος», που έχει διατελέσει σε υψηλή διοικητική θέση στη Novartis, φέρεται να έχει καταθέσει προσφάτως πολύτιμα στοιχεία στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Νέα τροπή λαμβάνει η έρευνα που διενεργούν οι Αρχές για την υπόθεση με τις μίζες του πολυεθνικού φαρμακευτικού κολοσσού της Novartis, καθώς – σύμφωνα με πληροφορίες – έχει προστεθεί και τρίτο πρόσωπο σε ρόλο πληροφοριοδότη. Το νέο «βαθύ λαρύγγι», που έχει διατελέσει κατά το παρελθόν σε υψηλή διοικητική θέση στη Novartis Hellas, φέρεται να έχει καταθέσει προσφάτως πολύτιμο υλικό στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC), που εδρεύει στην Ουάσινγκτον των Ηνωμένων Πολιτειών, συμμετέχοντας καθοριστικά στις έρευνες.
Πηγές υπογραμμίζουν ότι το τρίτο αυτό πρόσωπο έχει για τους Αμερικανούς status «whistleblower» και χαίρει προς το παρόν ανωνυμίας, εκπροσωπούμενο από το δικηγορικό γραφείο του κ. Παύλου Σαράκη, το οποίο παρέχει νομική καθοδήγηση και στους δύο πρώτους πληροφοριοδότες, επίσης πρώην στελέχη της Novartis.
Οι ίδιοι άνθρωποι εκτιμούν ότι και αυτή τη φορά έχει υποβληθεί καταγγελία υπό μορφή αγωγής για αθέμιτες πρακτικές της εταιρείας, μέσω του διαύλου επικοινωνίας που έχει καθιερώσει η ίδια η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: το έγγραφο TCR (Tip, Complaint or Referral), που αξιοποιείται ώστε να παρέχονται πληροφορίες για παραβίαση ομοσπονδιακών νόμων, εν προκειμένω αυτού για τις Πρακτικές Διαφθοράς στο Εξωτερικό, γνωστού ως FCPA – Foreign Corrupt Practices Act.
Γνώση του ακριβούς περιεχομένου της αγωγής έχουν αποκλειστικά – προς το παρόν – οι αμερικανικές αρχές, υπάρχουν ωστόσο διαρροές για ογκώδες αποδεικτικό υλικό (με 2.500 έγγραφα και ηχογραφημένες συνομιλίες από κλειστές συσκέψεις στην εταιρεία), η επεξεργασία του οποίου θα επιμηκύνει δραματικά την έρευνα.
Ο τρίτος άνθρωπος, που ίσως καταστεί «κλειδί» για την ποινική εξέλιξη της υπόθεσης, έκανε γνωστή – όπως όλα δείχνουν – τη δική του εκδοχή μέσα στον Οκτώβριο, 14 μήνες αφότου οι δυο αρχικοί πληροφοριοδότες παρείχαν τα πρώτα στοιχεία, τον Αύγουστο του 2016 – πιθανολογείται, μάλιστα, ότι οι συγκεκριμένοι βρέθηκαν ενώπιον των αμερικανικών αρχών το καλοκαίρι που πέρασε, μετά την πρώτη αξιολόγηση του υλικού που είχαν συνεισφέρει.
Το αν η νωπή αυτή αγωγή αποδειχθεί κομβική και για τις ελληνικές αρχές, θα είναι γνωστό λίαν συντόμως. Αναμένεται εξάλλου με ενδιαφέρον το ταξίδι της Εισαγγελέως Διαφθοράς κυρίας Ελένης Τουλουπάκη στις Ηνωμένες Πολιτείες, συνοδεία δύο εισαγγελέων της «ομάδας» της, του κ. Χρήστου Ντζούρα και του κ. Στέλιου Μανώλη, με βασικό άξονα την έρευνα για τη Novartis.
Πρόσωπα που είναι σε θέση να γνωρίζουν εκτιμούν πάντως ότι η συνεργασία των Αμερικανών (μέσω και του κλιμακίου του FBA που βρίσκεται στην Αθήνα) με τις ελληνικές αρχές, τόσο με την Εισαγγελία Διαφθοράς όσο και με τον έχοντα συντονιστικό ρόλο υπουργό Δικαιοσύνης κ. Σταύρο Κοντονή, κρίνεται ικανοποιητική.
Και όλοι εύχονται να αποβεί και καταλυτική για την έκβαση της έρευνας αυτής καθεαυτής, καθώς η υπόθεση Novartis δεν κινείται στη συνήθη σφαίρα των δικογραφιών που χειρίζεται η ελληνική Δικαιοσύνη. Εχει πρωτόγνωρες διαστάσεις, είναι μια υπόθεση «χωρίς αρχή, μέση και τέλος», μεγεθύνοντας τη σημασία της όποιας αμερικανικής «βοήθειας».
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ως ενδεικτικό του χαοτικού χαρακτήρα της υπόθεσης το γεγονός ότι η γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης κυρία Μαρία Παπασπύρου δεν έχει ακόμη λάβει – στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας που διεξάγει – όλα τα έγγραφα που είχαν κατασχεθεί σε έφοδο, με εντολή της Εισαγγελίας Διαφθοράς, στα γραφεία της Novartis, ενώ επίσης αναμένει σειρά πολύτιμων εγγράφων από τον ΕΟΦ και τα υπουργεία Ανάπτυξης και Υγείας. Εξ αυτού, η έρευνα της Γενικής Επιθεώρησης έχει σπάσει σε κομμάτια, τροφοδοτώντας σταδιακά την Εισαγγελία Διαφθοράς, η οποία με τη σειρά της κρίνει και το τι θα φθάσει ως την Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία, που έχει συσταθεί στη Βουλή.
Κινητικότητα παρατηρείται και στο φορολογικό σκέλος της έρευνας (στην Οικονομική Εισαγγελία), την εποπτεία του οποίου έχει ο επίκουρος εισαγγελέας κ. Γιάννης Δραγάτσης. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, πρώην ανώτατο διευθυντικό στέλεχος της Novartis Hellas, στους λογαριασμούς του οποίου είχε εντοπιστεί ύποπτο ποσό, κατ’ απόκλιση των δηλωθέντων εισοδημάτων του, έσπευσε να υπογράψει οικειοθελή δήλωση, πληρώνοντας τους αναλογούντες φόρους και κλείνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την υπόθεσή του.