Στο 1 ευρώ το λίτρο η μέση τιμή
«Φωτιά» στους οικογενειακούς προυπολογισμούς αναμένεται να βάλει σε λίγες ημέρες το πετρέλαιο θέρμανσης, το οποίο για τη φετινή χειμερινή σεζόν θα αρχίσει να διατίθεται από τις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών και τους πρατηριούχους με μέση τιμή στο 1 ευρώ το λίτρο.
Η τιμή εκκίνησης από τις 16 Οκτωβρίου θα είναι αυξημένη κατά 4% – 6% σε σχέση με την περυσινή περίοδο όπου τον περασμένο Οκτώβριο η τιμή του είχε «ανοίξει» προς 0,92 ευρώ το λίτρο.
Ειδικότερα, και λόγω της αύξησης των έμμεσων φόρων στα καύσιμα που θεσπίστηκαν την άνοιξη του 2016, η τιμή εκκίνησης στην Αττική αναμένεται να κυμανθεί από 0,96-0,98 ευρώ το λίτρο έναντι 1 ευρώ στην περιφέρεια και 1,20 ευρώ στα νησιά. Ωστόσο, το τελικό ύψος εκκίνησης θα εξαρτηθεί και από τις τότε διεθνείς τιμές του αργού πετρελαίου αλλά και από την ισοτιμία ευρώ – δολαρίου.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς καυσίμων, η τιμή εκκίνησης στο 1 ευρώ το λίτρο θα αποθαρρύνει, όπως και πέρυσι, πολλά νοικοκυριά να γεμίσουν τις δεξαμενές τους, καθώς για το ελάχιστο, που είναι τα 1.000 λίτρα, απαιτούνται 1.000 ευρώ, με αποτέλεσμα να έχουμε και φέτος περιορισμένες καταναλώσεις.
Από την άλλη, αρνητικό παράγοντα στην κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης θα αποτελέσει φέτος και η περικοπή κατά 50% των δικαιούχων επιδότησης, καθώς περιορίζεται στο ήμισυ η κρατική επιχορήγηση του πετρελαίου (από 110 εκατ. ευρώ σε 55 εκατ. ευρώ), με αποτέλεσμα πολλά νοικοκυριά να ξεπαγιάσουν, αφού αυστηροποιούνται τα κριτήρια (εισοδηματικά και περιουσιακά) για τη χορήγηση του επιδόματος.
Στροφή στο φυσικό αέριο
Την ίδια ώρα, σε μεγάλο… αντίπαλο του πετρελαίου θέρμανσης εξελίσσεται το φυσικό αέριο, το οποίο έχει επεκτείνει το δίκτυό του σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία, ποντάροντας στη χαμηλότερη κατά 30%-40% τιμή του.
Μάλιστα, πολλοί ιδιοκτήτες και ένοικοι πολυκατοικιών και κατοικιών προχώρησαν και προχωρούν στη σύνδεση και εγκατάσταση φυσικού αερίου, εκμεταλλευόμενοι και το πρόγραμμα επιδότησης που παρέχει η εταιρεία διανομής αερίου Αττικής.
Ανάλογο πρόγραμμα επιδότησης υπάρχει στα σκαριά και από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, μέσω χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ.