Στο 1 τρισ. δολάρια εκτιμάται ότι ανέρχονται τα ρωσικά κεφάλαια που βρίσκονται σε τράπεζες εκτός Ρωσίας. Ισούται, δηλαδή, με τον πλούτο των Ρώσων πολιτών εντός συνόρων.
Στην εκτίμηση αυτή καταλήγει πρόσφατη έρευνα των οικονομολόγων Τομά Πικετί, Φιλίπ Νοβοκμέτ και Γκαμπριέλ Ζούκμαν, που υπολόγισαν το ύψος όσων κεφαλαίων έχουν μεταφέρει Ρώσοι επιχειρηματίες σε τράπεζες δυτικών χωρών αλλά και γενικότερα του εξωτερικού. Eίναι αυτονόητο ότι αυτά τα κεφάλαια λείπουν από τη Ρωσία, που θα μπορούσε να τα χρησιμοποιήσει για την τόνωση της οικονομικής της ανάπτυξης.
Σύμφωνα, μάλιστα, με έρευνα που εκπόνησαν οικονομολόγοι από χώρες της Σκανδιναβίας αλλά και από το Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ στην Καλιφόρνια, ο πλούτος των Ρώσων που βρίσκεται εκτός χώρας ανερχόταν περίπου στο 60% του ρωσικού ΑΕΠ το 2015 και η απουσία του από την εγχώρια οικονομία έχει «δραματικές επιπτώσεις» σε ό,τι αφορά την κλίμακα της οικονομικής ανισότητας στη χώρα.
Σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες που έχει καταβάλει η ρωσική κυβέρνηση υπό τον Βλαντιμίρ Πούτιν για τον επαναπατρισμό αυτών των κεφαλαίων, έως τώρα έχουν αποδειχθεί εντελώς αποτυχημένες. Στα τέλη του 2014, όταν η ρωσική οικονομία δεχόταν πλήγμα από τις οικονομικές κυρώσεις που της επέβαλε η Δύση, αλλά και από την πτώση της τιμής του πετρελαίου, ο Ρώσος πρόεδρος έδωσε εντολή σε όσες ξένες επιχειρήσεις ανήκαν σε Ρώσους να καταβάλουν φόρους στη Ρωσία.
Δεν πέτυχε, πάντως, τον επαναπατρισμό των κεφαλαίων που διατηρούσαν στο εξωτερικό οι θυγατρικές ρωσικών επιχειρήσεων. Σύμφωνα, μάλιστα, με πρόσφατη έρευνα της ρωσικής εταιρείας νομικών συμβούλων Yegorov, Puginsky, Afanasiev and Partners, μόνο το 20% των κατόχων υπεράκτιων εταιρειών έκλεισε τις εταιρείες στο εξωτερικό.
Το 40% προτίμησε να μεταφέρει στο εξωτερικό το σύνολο της επιχειρηματικής δραστηριότητας, και το υπόλοιπο 40% βρήκε τρόπο να ελιχθεί και να παρακάμψει τη σχετική νομοθεσία.
Εν τω μεταξύ, η ρωσική κυβέρνηση απέρριψε προ ημερών κοινή πρόταση των υπουργείων Οικονομικών και Οικονομίας να τεθούν υπό τον έλεγχο των ρωσικών αρχών όσες ρωσικές επιχειρήσεις βρίσκονται στο εξωτερικό αλλά κρίνονται «συστημικά σημαντικές».
Υπολογίζεται ότι στην κατηγορία αυτή ανήκουν 199 εταιρείες που αντιπροσωπεύουν το 70% των φορολογικών εσόδων από επιχειρήσεις. Σύμφωνα, μάλιστα, με δημοσίευμα του Bloomberg, αυτά τα χρήματα ενδέχεται να χρησιμοποιούνται για τον χρηματισμό ασυνείδητων δικηγόρων ή τραπεζιτών, τροφοδοτώντας τα δίκτυα της διεθνούς διαφθοράς και φοροδιαφυγής.