Τη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) για την κήρυξη έκτασης περίπου 300 στρεμμάτων στο πρώην αεροδρόμιο στο Ελληνικό ως αρχαιολογικού ενδιαφέροντος υπέγραψε χθες, Δευτέρα, η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου.
Πλην όμως αναμένεται ακόμα η υπογραφή της υπουργού στη γνωμοδότηση του ΚΑΣ για το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) και για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου.
Απόφαση, με την οποία συνδέεται άμεσα το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που πρέπει η κυβέρνηση να προωθήσει ώστε να ολοκληρωθεί η παραχώρηση και κυρίως να αποσαφηνιστεί το ύψος των κτιρίων που θέλει να οικοδομήσει ο επενδυτής και το οποίο επιδιώκει να περιορίσει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Ομως δεν είναι μόνον η υπογραφή στο ΣΟΑ και της μελέτης που εκκρεμούν, αλλά και η εκκένωση της έκτασης και η προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για άδεια λειτουργίας καζίνο στον χώρο του πρώην αεροδρόμιου.
Πολλές από τις παραπάνω ενέργειες συνδέονται και με την τρίτη αξιολόγηση, όπως περιγράφονται στα τελικά κείμενα του επικαιροποιημένου μνημονίου που συμφωνήθηκε με τους δανειστές και οριστικοποιήθηκε τον Ιούνιο.
Το Ελληνικό μπορεί να είναι η γνωστότερη από τις εκκρεμότητες, αλλά δεν είναι και η μόνη. Ούτε απαραίτητα η πιο δύσκολη. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η παραχώρηση της Εγνατίας Οδού, για παράδειγμα, και ειδικά αυτές που σχετίζονται με τα διόδια, θεωρούνται από πολλούς ικανές να καθυστερήσουν την προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού ακόμα και μετά το πρώτο τρίμηνο του 2018. Κάπου τότε θα πρέπει να έχει κλείσει και το Ελληνικό, να έχουν προσληφθεί σύμβουλοι για την αξιοποίηση των 10 περιφερειακών λιμανιών, να έχει εγκριθεί η παράταση της σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) από τη Βουλή, να καταβληθεί το τίμημα και να έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός γα την πώληση του 30% που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ στον ΔΑΑ, όπως και να έχει ολοκληρωθεί η πώληση του 67% του ΟΛΘ. Οι παραπάνω πράξεις συνδέονται ασφαλώς και με τη δυνατότητα του ΤΑΙΠΕΔ να επιτύχει τους στόχους εσόδων που τίθενται στο μνημόνιο. Πλήθος ακόμα εκκρεμοτήτων που σχετίζονται με τις αποκρατικοποιήσεις συνδέονται και με την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.
Και δεν αφορούν μόνον το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ αλλά και εκκρεμότητες της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας, γνωστής και ως υπερταμείο. Οπως, για παράδειγμα, η δημοσίευση του στρατηγικού πλάνου της και η στελέχωση του διοικητικού συμβουλίου της Εταιρείας Δημοσίων Συμμετοχών και η συγκρότησή της. Κάποιες εκκρεμότητες έχουν πάντως αρθεί. Μεταξύ αυτών, η πρόσληψη συμβούλων για τα υπολειπόμενα περιουσιακά στοιχεία που περιλαμβάνονται στο σχέδιο αξιοποίησης περιουσιακών στοιχείων του ΤΑΙΠΕΔ (με εξαίρεση τα λιμάνια), η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, χθες Δευτέρα, για την πρόσληψη δύο ανεξάρτητων αποτιμητών σχετικά με την πώληση μετοχών του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ), η πλήρωση του μέχρι πρότινος τριμελούς συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ με άλλα δύο μέλη και η τοποθέτηση νέας διοίκησης υπό τον Α. Ξενόφο (πρόεδρος) και Ρ. Λαμπίρη (διευθύνων σύμβουλος), και η διαφαινόμενη πρόσκληση για δεσμευτικές προσφορές για τον ΔΕΣΦΑ εντός του 2017. Ακόμα, αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες η προκήρυξη διαγωνισμών για τις μαρίνες, με πρώτη αυτή για τον Αλιμο.