Σε ένα χρόνο φυλάκιση με αναστολή καταδικάστηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας κατηγορούμενος, σε βάρος του οποίου είχε κατατεθεί μήνυση ότι προσπάθησε να οικειοποιηθεί την περιουσία 19 ιδιοκτητών στον Ευαγγελισμό Πυλίας, μεταγράφοντας τα κτήματά τους στο όνομά του.
Οπως ειπώθηκε μάλιστα στη διάρκεια της διαδικασίας, έκανε τοπογραφικά και τα πήγε στο Δασαρχείο διεκδικώντας συνολικά 330 στρέμματα με 6.000 ρίζες ελιές που από τις επιδοτήσεις και μόνο θα είχε να λαμβάνει 80.000 ευρώ!
Χθες εκδικάστηκε το ποινικό μέρος της υπόθεσης, καθώς το αστικό εκκρεμεί ακόμα, ενώ από τους συνολικά 19 ιδιοκτήτες ως πολιτικώς ενάγων παρέστη μόνο ένας. Οπως κατέθεσε λοιπόν ο πολιτικώς ενάγων, αν και πληρεξούσιος ο ίδιος της περιουσίας ενός ξαδελφού του ο οποίος πέθανε, ο κατηγορούμενος μετέγραψε ένα κτήμα 100 στρεμμάτων του θανόντα στο όνομά του, στο Υποθηκοφυλακείο Μεθώνης. Και αφού είχαν γίνει και τα τοπογραφικά και είχαν κατατεθεί στο Δασαρχείο, ο κατηγορούμενος το Σεπτέμβριο του 2012 έκοψε 90 ελαιόδεντρα και πούλησε τα ξύλα!
Ο κατηγορούμενος, μόνιμος κάτοικος Αθηνών, κάθισε στο εδώλιο χωρίς υπεράσπιση (αρνήθηκε ο ίδιος να έχει) και αντιμετώπισε κατηγορίες για ψευδή αναφορά προς την Αρχή, αγροτική φθορά ξένης ιδιοκτησίας ιδιαίτερα μεγάλης αξίας και απόπειρα παράνομης βίας κατά συρροή (στη μηνυτήρια αναφορά που είχαν καταθέσει οι 19 ιδιοκτήτες το Φεβρουάριο του 2013 αναφέρονταν και κάποιες απειλές). Με την απόφαση του δικαστηρίου, η κοπή των ελαιόδεντρων μετατράπηκε σε απλή φθορά οπότε παραγράφηκε και καταδικάστηκε σε 1 χρόνο φυλάκιση με τριετή αναστολή για ψευδή αναφορά προς την Αρχή, γιατί μετέγραψε στο όνομά του το κτήμα ξαδελφού του πολιτικώς ενάγοντα, όταν αυτός πέθανε. Αθωώθηκε για την τρίτη κατηγορία.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΣΕ 330 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ
Τα επίδικα κτήματα είναι στην περιοχή “Ψωριάρης” στον Ευαγγελισμό της Πυλίας, μια περιοχή που τα τελευταία χρόνια έχει πάρει μεγάλη οικιστική αξία. Ο συνήγορος πολιτικής αγωγής Παναγιώτης Γιαννόπουλος μίλησε για 19 συνολικά περιπτώσεις που ο κατηγορούμενος προσπάθησε να οικειοποιηθεί τις περιουσίες τους και προσκόμισε ως αναγνωστέο έγγραφο και σχετικό δημοσίευμα της “Ε”. (Η “Ελευθερία” είχε κάνει πρωτοσέλιδο το εν λόγω θέμα στο φύλλο του Σαββατοκύριακου 23-24 Φεβρουαρίου 2013 με τίτλο “Μεγάλη απάτη με θύματα 19 ιδιοκτήτες στον Ευαγγελισμό. Κινδυνεύουν να χάσουν κτήματα 330 στρεμμάτων”). Ο κατηγορούμενος μετά την κατάθεση της μηνυτήριας αναφοράς το Φεβρουάριο του 2013 από τους 19 ιδιοκτήτες στην Εισαγγελία Καλαμάτας, υπέβαλε μήνυση για ψευδή καταμήνυση και συκοφαντική δυσφήμηση. Ωστόσο χθες δεν έπεισε την εισαγγελέα της έδρας ότι δεν είναι καταπατητής και αντίθετα οι άλλοι είναι αυτοί που προσπάθησαν να του πάρουν την περιουσία, και πρότεινε την ενοχή του. Νωρίτερα ο πολιτικώς ενάγων κατέθεσε στο δικαστήριο ότι μετά το θάνατο του ξαδελφού του ο κατηγορούμενος μπήκε μέσα στο κτήμα και έκοψε τα 90 ελαιόδεντρα το Σεπτέμβριο του 2012, ενώ την προηγούμενη άνοιξη είχε φροντίσει να τακτοποιήσει τα τοπογραφικά με το Δασαρχείο και να μεταγράψει το κτήμα στο όνομά του στο Υποθηκοφυλακείο Μεθώνης.
Η ΑΠΟΛΟΓΙΑ
Ο ίδιος ο κατηγορούμενος στην απολογία του ισχυρίστηκε ότι τα κτήματα ήταν του παππού του και έκανε την αποδοχή κληρονομιάς όταν βρήκε τη διαθήκη το 2009. Δικαιολόγησε μάλιστα τις μετέπειτα ενέργειές του, λέγοντας ότι τα κτήματα είχαν μείνει ακαλλιέργητα πολλά χρόνια και πήγε λοιπόν στο Δασαρχείο για να ξεκαθαρίσει αν κάποια από αυτά ήταν δασικά και εκεί του ζήτησαν να κάνει τα τοπογραφικά. Ο κατηγορούμενος μάλιστα επέμεινε πως τα κτήματα ανήκαν στην οικογένειά του και πως δεν προέβη νωρίτερα στην αποδοχή της κληρονομιάς (ο παππούς του είχε πεθάνει το 1973) γιατί στην Ελλάδα επέστρεψε και βρήκε τη διαθήκη το 2009, μετά από πολλά χρόνια που ζούσε στη Λατινική Αμερική. Υποστήριξε μάλιστα ότι πήγαινε στα κτήματα αυτά και πριν το 2009 και ισχυρίστηκε ότι οι 19 ιδιοκτήτες είναι οι καταπατητές της περιουσίας του και όχι ο ίδιος. Ο αντίδικος δικηγόρος ωστόσο παρουσίασε στο δικαστήριο έγγραφα όπου βεβαίωνε τις πράξεις νομής του πολιτικώς ενάγοντα, μεταξύ αυτών αποδείξεις που έπαιρνε από την επιδότηση, από λιοτρίβια όπου έβγαζε το λάδι κ.ά. Σε άλλο σημείο της απολογίας του ο κατηγορούμενος δεν αρνήθηκε πάντως ότι έκοψε και πούλησε τα ξύλα. Επικαλέστηκε μάλιστα ότι επί ένα μήνα έκοβε και καθάριζε το χωράφι και κανένας δεν τον ενόχλησε ή προέβαλε αξιώσεις ότι τα ελαιόδεντρα είναι δικά του.
Η ΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΗΓΟΡΟΥ
Ο συνήγορος πολιτικής αγωγής σημείωσε μεταξύ άλλων ότι ο κατηγορούμενος έψαξε για αεροφωτογραφίες το 2006 και αναρωτήθηκε γιατί δεν είχε προβεί σε καμία ενέργεια αποδοχής της διαθήκης του παππού του τότε και το έκανε 3 χρόνια μετά. Πρόσθεσε ακόμα ότι τα 100 στρέμματα που μετέγραψε στο όνομά του, τα είχε αγοράσει στις αρχές της δεκαετίας του 1920 ο παππούς του πολιτικώς ενάγοντα από τον παππού του κατηγορούμενου και στα συμβόλαια που υπάρχουν φαίνεται ότι γειτνιάζει με ιδιοκτησίες που καμία σχέση δεν έχουν με την οικογένεια του κατηγορούμενου, ώστε να διεκδικεί αυτά τα 330 στρέμματα. Είπε ακόμα ότι μετά την κατάθεση της μήνυσης σταμάτησε τις μεταγραφές των κτημάτων και γι’ αυτό αποσύρθηκαν από πολιτική αγωγή οι άλλοι 18 ιδιοκτήτες. Σημείωσε δε πως τα στρέμματα που διεκδικούσε στο σύνολό τους έχουν 6.000 ρίζες ελιές και οι επιδοτήσεις που θα έπαιρνε φτάνουν τα 80.000 ευρώ. Τόνισε ακόμη στο δικαστήριο ότι το ποιες ήταν οι προθέσεις του κατηγορουμένου φαίνεται και από το ότι πρώτα απευθύνθηκε στις υπηρεσίες και έκανε αποδοχή κληρονομιάς, τοπογραφικά στο Δασαρχείο και μεταγραφές στο Υποθηκοφυλακείο και μετά μπήκε στο κτήμα για να κόψει τις ελιές.