H αλήθεια για τις ελληνικές τράπεζες αποτυπώθηκε στα λόγια και την αγωνία ενός εκπροσώπου επενδυτικών σχέσεων απο τις 4 ελληνικές τράπεζες στο κλειστό συνέδριο της BNP Paribas: «Δεν μπορώ να πάω στους μετόχους και πελάτες μου και να τους πω ότι χρειαζόμαστε νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, την τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση στην σειρά. Κανείς δεν πρόκειται να βάλει νέα χρήματα ιδιαίτερα όλοι όσοι συμμετείχαν το 2015».
Τα λόγια αυτά ειπώθηκαν ενώπιον των δανειστών, δηλαδή ενώπιον εκπροσώπου του ΔΝΤ και εκπρόσωπου της Ε.Ε, πολιτικών και funds που επενδύουν στην Ελλάδα. Το πρώτο σημείο, συνεπώς είναι ότι δεν υφίσταται αγορά για αυξήσεις κεφαλαίου μετά τα stress tests (Μάιος 2018).
Το δεύτερο σημείο, ίσως, και σημαντικότερο είναι ότι οι ξένοι επενδυτές δεν θα ρισκάρουν ενόσω υφίσταται ένας μεγάλος τσακωμός μεταξύ τους για όλα τα θέματα (από το χρέος έως του τι θα γίνει για τις ελληνικές τράπεζες)
Aς δούμε πως έχει διαμορφωθεί η εικόνα για την αξιολόγηση, αλλά και τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές:
Ι) Πως διαμορφώνεται η σχέση μεταξύ των δανειστών ( ΙMF-EE) εν όψει της αξιολόγησης και πως αυτό επηρεάζει τους επενδυτές;
Στο διήμερο συνέδριο της BNP Paribas διαπιστώθηκε μεγάλη διαμάχη μεταξύ του ΙMF και της Ευρώπης σ όλα τα θέματα. Οι επενδυτές που κοιτούν 6 μήνες μπροστά εκτιμούν ότι, αν δεν κλείσει η αξιολόγηση τον Ιανουάριο, τότε το IMF στο διοικητικό συμβούλιο του θα βγει και θα ανακοινώσει ότι, η Ελλάδα είναι πίσω στο πρόγραμμα (behind the schedule) – όπως έχει γίνει στο παρελθόν. Εάν δεν επιλυθούν οι διαφωνίες τότε οι επενδυτές θα είναι απόντες από την Αθήνα με τους τζίρους να κινούνται στα 20-30 εκατ. ευρώ.
ΙΙ) Θα πραγματοποιηθούν αυξήσεις κεφαλαίου στις ελληνικές τράπεζες μετά το Μάιο του 2018 και τα stress tests;
Το ΔΝΤ μετά την απαίτηση του για ανακεφαλαιοποίηση έως 10 δισ. ευρώ και διενέργεια ασκήσεων ποιότητας ενεργητικού ( AQR) στις ελληνικές τράπεζες «συμβιβάστηκε» με τον SSM και την Ευρώπη προκειμένου να μην πραγματοποιηθούν AQR στις ελληνικές τράπεζες. Άλλωστε ο SSM ελέγχει αυτή την περίοδο τις ελληνικές τράπεζες.
Κατά την γνώμη έμπειρου διαχειριστή fund δεν θα πραγματοποιηθούν αυξήσεις κεφαλαίου στις ελληνικές τράπεζες κατά 100% για δυο λόγους: Η εφαρμογή του νέου λογιστικού προτύπου IFRS9 θα γίνει με απόσβεση στην πενταετία, ενώ για τα υπόλοιπα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα δοθεί ένας χρόνος ή και δυο για να διευθετηθούν. Σ’ ότι αφορά το IFRS9 ελληνική τραπεζική πηγή επιμένει ότι θα δοθεί χρόνος, ενώ τα υπόλοιπα θέματα θα λυθούν μέχρι τον Μάιο.
ΙΙΙ) Γιατί οι ξένοι επενδυτές είναι «μαγκωμένοι» με τις ελληνικές τράπεζες;
Όταν τελειώσουν τα stress tests τον Μάιο, και η ΕΚΤ αποφανθεί αν τα περνούν ή όχι οι 4 ελληνικές τράπεζες, τότε υπάρχει υπαρκτός ο κίνδυνος το ΔΝΤ να επιμείνει και να ζητήσει νέες κεφαλαιακές ανάγκες. Λίγοι επενδυτές μπορούν να πάρουν το ρίσκο να παραμείνουν στις ελληνικές τράπεζες, ενόσω υπάρχει ο «καυγάς» μεταξύ των δανειστών ( IMF- EE ) για όλα τα θέματα.
ΙΙΙΙ) Ποιοι επενδυτές μπορούν να αναλάβουν ρίσκο στην Ελλάδα;
Μόνο οι επενδυτές των αναδυόμενων αγορών μπορούν να ποντάρουν και να αναλάβουν στοιχήματα και να κάνουν trade την Ελλάδα. H τελευταία αποτελεί το 0,5% του χαρτοφυλακίου τους, έτσι μερικοί παίρνουν το ρίσκο. Οι επενδυτές του 2015 έχουν πουλήσει διότι φοβούνται τις αυξήσεις και λίγοι έχουν παραμείνει. Και όσον αφορά τα hedge Funds αυτοί δεν μπορούν να παραμείνουν όταν έχουν 10-15 trades ενεργά. Αν ένα από αυτά δεν βγαίνει και χάνουν 50 – 60% (πτώση στις τράπεζες) τότε πωλούν την θέση τους αφού πλησιάζει ο Νοέμβριος και τα βιβλία κλείνουν.