Οι τράπεζες «φουλάρουν» τις μηχανές για να ξεκαθαρίσουν τα προβληματικά χαρτοφυλάκια τους. Τα πρώτα που παίρνουν την άγουσα για πώληση σε εταιρείες διαχείρισης πιστωτικών απαιτήσεων, είναι τα προσωπικά δάνεια –που δεν έχουν εξασφαλίσεις-, τα καταναλωτικά επίσης χωρίς εξασφαλίσεις και οι οφειλές από πιστωτικές κάρτες. Πρόκειται για δάνεια που είναι στο βαθύ κόκκινο καθώς δεν εξυπηρετούνται για σειρά ετών.
Πρώτη έκανε την κίνηση η Eurobank πουλώντας στην σουηδική εταιρεία διαχείρισης πιστωτικών απαιτήσεων Intrum Justitia, πακέτο καταναλωτικών δανείων 1,5δις ευρώ.
Πριν όμως προχωρήσει στην πώληση η τράπεζα ικανοποίησε ένα πάγιο αίτημα των δανειοληπτών. Απευθύνθηκε πρώτα σε αυτούς για να αγοράσουν τα δάνεια τους με «κούρεμα» 85% στο υπόλοιπο της αρχικού δανείου και με πλήρη διαγραφή όλων των τόκων, που καθώς τα δάνεια είχαν να πληρωθούν για 10ετία –κατά μέσο όρο- οι τόκοι ήταν υπερδιπλάσιοι του κεφαλαίου.
Όμως η ανταπόκριση ήταν αμελητέα, αφού έστειλε 150 χιλιάδες επιστολές και μόλις 2.000 δανειολήπτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της.
Οι τράπεζες το επόμενο διάστημα θα εντατικοποιήσουν τις πωλήσεις προβληματικών χαρτοφυλακίων, αρχής γενομένης από καταναλωτικά χωρίς εξασφαλίσεις και μικρά επιχειρηματικά με εξασφαλίσεις.
Και θα προτείνουν ενδεχομένως, «γενναίο» κούρεμα στους δανειολήπτες που τα δάνεια τους έχουν «πακεταριστεί» προς πώληση.
Θα πρέπει όμως να διευκρινιστεί ότι σε πρώτη φάση πωλούνται δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, για τα οποία έχουν να καταβληθούν δόσεις από 5ετία και πάνω.
Οι τράπεζες θα ενημερώσουν τους δανειολήπτες για την πρόθεση τους να πωλήσουν το «κόκκινο» δάνειο. Και ενδεχομένως να προτείνουν «γενναίο» κούρεμα της αρχικής οφειλής και πλήρη διαγραφή τόκων και ανατοκισμών.
Τους επόμενους μήνες οι πωλήσεις προβληματικών χαρτοφυλακίων θα βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα των τραπεζών και θα εντατικοποιηθούν από δω και στο εξής. Να σημειωθεί ότι οι τράπεζες το 2018 θα πρέπει να μειώσουν το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 15δισ ευρώ. Συνεπώς θα χρησιμοποιήσουν όλα τα «εργαλεία» που έχουν στη διάθεσης τους, δηλαδή τις πωλήσεις, τους πλειστηριασμούς, τις διαγραφές και τις ρυθμίσεις.
Μόνο από τις πωλήσεις εκτιμάται ότι το 2018 θα φύγουν περισσότερα από 7δις ευρώ «βαρίδια» από τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών.