Ασφαλισμένοι σε «ομηρεία»: Χωρίς δικαίωμα σύνταξης λόγω χρεών στον ΕΦΚΑ

471

Εμπόδιο στη συνταξιοδότηση, στέκονται τα χρέη προς τα Ταμεία. Στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το υπουργείο Εργασίας, δείχνουν ότι υπερβαίνουν τις 40.000 οι ασφαλισμένοι που, ενώ πληρούν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, έχουν εγκλωβιστεί να έχουν δημιουργήσει οφειλή προς τον ΕΦΚΑ, που υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ

 

Υπολογίζεται ότι πάνω από 30.000 εξ αυτών είναι ελεύθεροι επαγγελματίες. Υπάρχουν ακόμα άλλοι 7.000 ανεξάρτητα απασχολούμενοι και περίπου 3.000 αγρότες, που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα.

Το υπουργείο Εργασίας, φαίνεται ότι έθεσε το θέμα στις πρόσφατες συζητήσεις με τους Θεσμούς, επιδιώκοντας να υπάρξει κάποια λύση που θα διευκολύνει αυτούς τους συνταξιούχους. Οι επικεφαλής των Θεσμών όμως διαφώνησαν με τις προτάσεις που κατατέθηκαν και έτσι το πρόβλημα παραμένει ακόμα άλυτο. Ουσιαστικά, η ελληνική πλευρά πρότεινε να μπορούν και αυτοί οι ασφαλισμένοι, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν κάποια δραστηριότητα, να έχουν τη δυνατότητα ένταξης σε κάποια ρύθμιση οφειλών. Όμως οι Θεσμοί δεν δέχτηκαν τη συγκεκριμένη πρόταση και το ζήτημα παραπέμφθηκε σε νέα μελλοντική συνάντηση.

Το πρόβλημα γίνεται ακόμα οξύτερο, αφού έχουν εντοπιστεί περιπτώσεις ασφαλισμένων οι οποίοι αδυνατούν να βγουν στη σύνταξη παρά το γεγονός ότι έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους! Τίθεται ξεκάθαρο ζήτημα επιβίωσης, αφού οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι στην ουσία δεν έχουν καμία πηγή εισοδήματος και χρωστούν ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό στον ΕΦΚΑ, το οποίο αδυνατούν να πληρώσουν. Παράλληλα, η σύνταξη που δικαιούνται σύμφωνα με τις ημέρες ασφάλισης που έχουν εργαστεί, αλλά και την ηλικία τους, δεν μπορούν να την λάβουν.

ΠΗΓΗdikaiologitika.gr