Νέα προγράμματα αναδιάρθρωσης
Με στόχο την αναθέρμανση των ρυθμίσεων, οι οποίες το 2017 εμφάνισαν κάμψη, οι τράπεζες έχουν σχεδιάσει νέα προγράμματα αναδιάρθρωσης στη στεγαστική πίστη, τα οποία προσφέρουν υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις ακόμη και κούρεμα της οφειλής σε όσους έχουν πραγματικό οικονομικό πρόβλημα.
Με τους νέους διακανονισμούς, οι οποίοι είναι διαθέσιμοι από τον περασμένο Σεπτέμβριο, η οφειλή διαχωρίζεται σε δύο μέρη:
1. Σε αυτήν που ο δανειολήπτης μπορεί να εξυπηρετήσει, βάσει των εισοδημάτων του, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και την τρέχουσα εμπορική αξία του ακινήτου που έχει χρηματοδοτηθεί.
2. Σε αυτήν που «παγώνει» για έως και 15 έτη, χωρίς την επιβολή τόκων. Σε αυτές τις περιπτώσεις, εφόσον ο οφειλέτης είναι συνεπής στην καταβολή των δόσεων για το πρώτο μέρος του δανείου, προβλέπεται διαγραφή της εναπομένουσας οφειλής, σταδιακά ή εφάπαξ, η οποία μπορεί να φτάσει ακόμη και το 30%.
Εξάλλου, οι τράπεζες θα προωθήσουν ακόμη περισσότερο πιο «εξωτικές» για την ελληνική αγορά λύσεις, όπως η ανταλλαγή του χρέους με το ακίνητο ή η μετατροπή του δανείου σε σύμβαση ενοικίασης ή χρηματοδοτικής μίσθωσης.
Δεν πάνε καλά οι εισπράξεις
Την ίδια στιγμή, πάντως, τα νέα από το μέτωπο των εισπράξεων από ρυθμισμένα στεγαστικά δεν είναι και τόσο ευχάριστα. Οι αρμόδιες διευθύνσεις των τραπεζών παρατηρούν μια κόπωση στις πληρωμές των μηνιαίων δόσεων από νοικοκυριά που πλήττονται κατά κύριο λόγω από την αυξημένη φορολογία και τα συσσωρευμένα χρέη τους προς την Εφορία.
Οπως επισημαίνει χαρακτηριστικά επικεφαλής της μονάδας διαχείρισης ιδιωτικών συστημικών ομίλων, «καλούμαστε να ανταγωνιστούμε το Δημόσιο στις εισπράξεις, καθώς οι δανειολήπτες υπό την απειλή των κατασχέσεων λογαριασμών τους δεν είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν και τις φορολογικές τους υποχρεώσεις και το δάνειό τους. Ετσι υπάρχουν μήνες που πληρώνουν την Εφορία και εμείς μένουμε “να… κρατάμε το φανάρι”».