Τράπεζα Πειραιώς: Έτσι θα μειώσουμε τα «κόκκινα» δάνεια

324

Το πλάνο μείωσης των κόκκινων δανείων περιέγραψε η Τράπεζα Πειραιώς, παράλληλα με την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της για το τρίτο τρίμηνο. Η τράπεζα, ανακοίνωσε  αύξηση των κερδών προ φόρων και προβλέψεων του Ομίλου κατά 16% σε ετήσια βάση στα 844 εκατ. ευρώ (9μηνο 2017), υποβοηθούμενα από την ισόρροπη αύξηση των καθαρών εσόδων και μείωση του κόστους κατά 5%.

 

Σχετικά με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Χρήστος Μεγάλου, τόνισε ότι τηρώντας τη δέσμευσή της, για τη μείωση των κόκκινων δανείων, τόνισε ότι «πετύχαμε καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με τις τάσεις της αγοράς στη μείωση τόσο των NPΕs (σ.σ. μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων) όσο και των δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών (NPLs). Τα NPEs, στο 3ο 3μηνο 2017, μειώθηκαν κατά 700 εκατ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση και κατά 3,9 δις από τα υψηλά του Σεπτεμβρίου 2015».

 

Σύμφωνα με τον κύριο Μεγάλου, ο σχηματισμός νέων NPEs προ διαγραφών ήταν αρνητικός κατά 300 εκατ. ευρώ το 3ο 3μηνο, σημειώνοντας την καλύτερη τριμηνιαία επίδοση για τον Όμιλο μέχρι σήμερα. Τα NPLs του Ομίλου υποχώρησαν κατά 900 εκατ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση και κατά 5,8 δις ευρώ  από τα υψηλά του Σεπτεμβρίου 2015, συντελώντας στη δραστική μείωση του δείκτη NPL στην Ελλάδα από 40% σε 36%, αντιστοίχως. Ο σχηματισμός νέων NPLs προ διαγραφών ήταν επίσης αρνητικός το 3ο 3μηνο στα -500 εκατ. ευρώ.

 

Μείωση κόκκινων δανείων 3 δις ευρώ

 

Αυτή η μείωση αναμένεται να επιτευχθεί μέσω δραστικότερων ρυθμίσεων, αλλά και αύξησης των πωλήσεων κόκκινων δανείων. Το σχέδιο θα περιλαμβάνει και διαγραφές 5 δις ευρώ, πωλήσεις δανείων ύψους 4 δις ευρώ και νέες ρυθμίσεις ύψους 3 δις ευρώ.

 

Παράλληλα, μέχρι τα τέλη του 2019, εκτιμάται ότι θα ξαναγίνουν κόκκινα ρυθμισμένα δάνεια ύψους 400 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν περίπου 6 δις από NPEs, αλλά θα τακτοποιηθούν άλλα 9 δις ευρώ, που σημαίνει ότι σύμφωνα με τον σχεδιασμό της τράπεζας, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα θα μειωθούν κατά 3 δις ευρώ.

 

Πώληση δανείων

 

Μαζί με τις πιο δραστικές ρυθμίσεις, η τράπεζα θα προχωρήσει και σε πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ο στόχος που υποβλήθηκε στον Εποπτικό Βραχίονα της ΕΚΤ (SSM) είναι 2 δις ευρώ και έχει αυξηθεί στα 3,5 δις. ευρώ.  Μέχρι τον Ιούνιο του 2018, η Τράπεζα σχεδιάζει να πουλήσει δάνεια ύψους 2 δις. ευρώ,  από τα οποία το 1,2 δις. ευρώ θα αφορά καταγγελμένα, δάνεια επιχειρήσεων και 500 εκατ. θα είναι καταναλωτικά.

 

Από 6 Δεκεμβρίου στους ηλ. πλειστηριασμούς

 

Με 20  πλειστηριασμούς θα συμμετάσχει η Πειραιώς στην ηλεκτρονική δημοπρασία της 6/12. Για το 2018 θα γίνουν πλειστηριασμοί περίπου 900 εκατ. ευρώ, ενώ το 2019 θα αυξηθούν κατά 1 δις στα 1,9 δις ευρώ.

 

Σε ανοδική τροχιά η ελληνική Οικονομία

 

Σχετικά με την πορεία της ελληνική Οικονομίας και την εικόνα που διαμορφώνεται στην αγορά, ο CEO της τράπεζας Πειραιώς τόνισε ότι «Έπειτα από μια περίοδο αβεβαιότητας στην αρχή του έτους, η ελληνική οικονομία επανήλθε σε ανοδική τροχιά. Οι κύριοι δείκτες σε βασικούς τομείς της οικονομίας επιστρέφουν σε θετικό έδαφος και το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται. Η αύξηση του ΑΕΠ αναμένεται να ξεπεράσει το 1% φέτος και το 2% το 2018, ενώ η αγορά εργασίας έχει αρχίσει να ανακάμπτει, με την ανεργία να υποχωρεί στο επίπεδο του 20% από τα υψηλά του 28%. Αυτές οι εξελίξεις τροφοδοτούν σταδιακά και την τραπεζική αγορά.»

 

Αύξηση των καταθέσεων κατά 900 εκατ. ευρώ στο γ’ τρίμηνο του 2017

 

Στις καταθέσεις εντός Ελλάδος  καταγράφηκε τριμηνιαία αύξηση καταθέσεων κατά 900 εκατ. ευρώ. Η χρηματοδότηση από τον μηχανισμό ELA μειώθηκε κατά 2,5 δις ευρώ το 3ο 3μηνο 2017 δηλαδή στα 7,8 δις ευρώ, και χαμηλότερα από 6 δις ευρώ στα τέλη Νοεμβρίου, λόγω της περαιτέρω εισροής καταθέσεων και της πιο ενεργούς αγοράς repos. «Τόσο ο δείκτης ELA προς ενεργητικό, όσο και ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις στην Ελλάδα της Τράπεζας Πειραιώς, είναι οι 2οι καλύτεροι στην αγορά», τόνισε ο κ. Μεγάλου.

Σύμφωνα με την Τράπεζα Πειραιώς, ο στόχος μέχρι το τέλος του 2019  να μειωθούν στα 20,3 δις ευρώ από 32 δις ευρώ στα τέλη Σεπτεμβρίου 2017. Ήδη έχουν μειωθεί  κατά 3 δις ευρώ τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.

ΠΗΓΗkontranews.gr