«Κύριε δήμαρχε, η μη διάνοιξη του τμήματος του ρέματος Σούρες οφείλεται στην ύπαρξη του εργοταξίου σας εντός της συγκεκριμένης έκτασης… Η διάνοιξη κρίνεται επιτακτική για την αντιμετώπιση ενδεχόμενου πλημμυρικού φαινομένου». Ήταν το 1997, όταν ο τότε Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας και η ΕΥΔΑΠ ειδοποιούσαν τον δήμο Μάνδρας για την επικινδυνότητα της αυθαιρεσίας του.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, οι δημοτικές υπηρεσίες είχαν μπαζώσει το ρέμα Σούρες, εγκαθιστώντας αμαξοστάσιο, σε έκταση μάλιστα που ανήκει στον ΟΕΚ.
Είκοσι χρόνια αργότερα, αυτή η αυθαιρεσία συνέβαλε στη γιγάντωση του πλημμυρικού φαινομένου που παρέσυρε στον θάνατο πάνω από 20 ανθρώπους. Είκοσι χρόνια αργότερα, οι αρμόδιες υπηρεσίες εξακολουθούν να αλληλογραφούν, προσπαθώντας να βγάλουν από το αρχείο το έργο αντιπλημμυρικής θωράκισης της περιοχής. Και βεβαίως, το ρέμα παραμένει μπαζωμένο
Έγγραφα-ντοκουμέντα, που θέτουν πρώην και νυν κρατικούς λειτουργούς προ των ευθυνών τους, αποκαλύπτει η Realnews.
Όπως φαίνεται από τα στοιχεία που συνέλεξε η δημοσιογραφική έρευνα, οι ευθύνες για τη φονική πλημμύρα χρονολογούνται από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, φτάνοντας μέχρι και το 2017.
Αδιαμφισβήτητα, χρονιά ορόσημο αποτελεί το 2003, όταν η τότε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Βάσω Παπανδρέου, υπέγραψε το νέο Πολεοδομικό Σχέδιο Μάνδρας, από το οποίο απουσίαζε οποιαδήποτε πρόβλεψη για τα ρέματα.
Πατήστε εδώ κι εδώ και διαβάστε όλο το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Realnews.