Απορρίφθηκε από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου η αίτηση που κατέθεσε 32χρονος Ρουμάνος με την οποία ζητούσε να δικαστεί εκ νέου η υπόθεσή του σε δεύτερο βαθμό.
Ο αλλοδαπός φέρεται να είναι ένας εκ των τεσσάρων μελών της Ρουμανικής «σπείρας,» που πριν δέκα χρόνια έδρασε στο νησί μας, και με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας κατάφερνε να αποκομίζει μεγάλα χρηματικά ποσά από τις πιστωτικές κάρτες ανυποψίαστων τουριστών μέσω των μηχανημάτων αυτόματης ανάληψης.
Ο Ρουμάνος στις 4 Φεβρουαρίου 2010 δεν είχε εμφανιστεί ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου και καταδικάστηκε για αυτή την υπόθεση, ερήμην σε συνολική ποινή κάθειρξης 16 ετών και 6 μηνών.
Συγκεκριμένα το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο χωρίς ελαφρυντικό για τις κατηγορίες της : σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, απάτη άνω των 15 χιλιάδων ευρώ κατ’ επάγγελμα, πλαστογραφία, διακεκριμένη κλοπή, και ψευδής ανωμοτί κατάθεση, επιβάλλοντας του ποινή κάθειρξης 7 ετών για κάθε μία από τις τέσσερις κακουργηματικές πράξεις και ένα έτος για τη κατηγορία σε βαθμό πλημμελήματος, δηλαδή συνολική ποινή κάθειρξης 16 ετών και 6 μηνών.
Ο 32χρονος είχε ασκήσει έφεση η οποία επρόκειτο να εξεταστεί τον Οκτώβριο του 2010 από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου, το οποίο όμως την έκρινε ανυποστήριχτη και έτσι η ποινή παρέμεινε η ίδια για τον Ρουμάνο. Ο ίδιος λοιπόν «επανήλθε» με αίτηση που κατέθεσε στο Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου ζητώντας να ακυρωθεί η τελευταία διαδικασία και έτσι να δικαστεί εκ νέου σε δεύτερο βαθμό. Η αίτηση του απορρίφθηκε από το δικαστήριο.
Ο αλλοδαπός είχε συλληφθεί τον Αύγουστο του 2007, ενώ αναζητούνταν ο 30χρονος «εγκέφαλος» της σπείρας και οι δύο συνεργοί τους ηλικίας 51 και 40 ετών αντίστοιχα, χωρίς όμως τελικά να εντοπιστούν και οι οποίοι είχαν παρόμοια δραστηριότητα και σε άλλες περιοχές της χώρας όπως στο Ηράκλειο της Κρήτης και τη Σαντορίνη.
Σημαντική για την εξιχνίαση της υπόθεσης, ήταν η συμβολή του προσωπικού του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου, το οποίο και συνέλαβε τον 32χρονο κατά την αποβίβασή του στις 6 Αυγούστου 2007 στις 12 το μεσημέρι από το πλοίο «Διαγόρας». Σε έλεγχο που έκαναν οι λιμενικοί βρήκαν στη κατοχή του αλλοδαπού δύο ηλεκτρονικούς μηχανισμούς άγνωστους μέχρι εκείνη την ώρα, καθώς και μία πλαστή ταυτότητα με την οποία παρουσιαζόταν ως πράκτορας της Ίντερπολ.
Όπως προέκυψε οι μηχανισμοί αυτοί χρησιμοποιούνταν για τις υποκλοπές στοιχείων από πιστωτικές κάρτες ανάληψης μετρητών από ΑΤΜ , τα οποία μέσω καλωδίων και ένα ηλεκτρονικό υπολογιστή περνούσαν σε ένα λογισμικό και εν συνεχεία εκδίδονταν νέες πιστωτικές κάρτες!
Καθώς το τελευταίο εκείνο τετράμηνο είχαν γίνει αρκετές καταγγελίες από αλλοδαπούς τουρίστες σύμφωνα με τις οποίες κάποια άτομα εμφανίζονταν ως αστυνομικοί και πρόβαιναν σε απάτες σχετικά με τις κάρτες, ενημερώθηκε ο τότε Αντεισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου με εντολή του οποίου και ανατέθηκε η υπόθεση στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου.
Αμέσως άνδρες της υπηρεσίας πραγματοποίησαν έρευνες και προανάκριση καταλήγοντας ότι πρόκειται για ομάδα τεσσάρων Ρουμάνων ηλικίας –τότε- 22, 30, 51 και 40 ετών αντίστοιχα, οι οποίοι αφού εφοδιάστηκαν με τα κατάλληλα μηχανήματα ήρθαν στο νησί μας περίπου στο τέλος Απριλίου 2007 και εμφανίζονταν ως αστυνομικοί της Ίντερπολ καταφέρνοντας έτσι να ξεγελούν τα ανυποψίαστα «θύματα» τους από τα οποία και στη συνέχεια αφαιρούσαν μεγάλα χρηματικά ποσά από τους λογαριασμούς τους.
Οι δράστες διέμεναν όλοι μαζί σε δύο δωμάτια στο Φαληράκι και με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο περιφέρονταν στη πόλη της Ρόδου και στις παρυφές της, κυρίως προς τη περιοχή της Ιξιάς όπου υπάρχουν αρκετά ξενοδοχεία όπου διαμένουν υψηλής οικονομικής στάθμης επισκέπτες.