Αρχές του νέου έτους θα είναι έτοιμα τα πρώτα πορίσματα για την φαρμακοβιομηχανία Novartis σε σχέση με τις πρακτικές που χρησιμοποιούσε για να κατέχει κυρίαρχη θέση στην αγορά του φαρμάκου στη χώρα μας καθώς και για το ΚΕΕΛΠΝΟ. Αυτό δήλωσε σήμερα η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μάρη Παπασπύρου κατά την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης του Συντονιστικού Οργάνου Επιθεώρησης και Ελέγχου (ΣΟΕΕ) για το 2016.
Όπως είπε και για τις δύο υποθέσεις έχουν σχηματιστεί ογκωδέστατες δικογραφίες αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι αυτή του ΚΕΕΛΠΝΟ περιλαμβάνει μέχρι στιγμής 250.000 έγγραφα. Αποκάλυψε δε, ότι όπως διαπιστώθηκε κατά τους ελέγχους, φάκελοι που αφορούσαν ακόμη και ολόκληρο έτος είχαν εξαφανιστεί από το Κέντρο, αν και όπως επισήμανε «μπορούν να ανακτηθούν και θα ανακτηθούν».
Με το νέο έτος αναμένεται να είναι έτοιμο και ένα ακόμη πόρισμα που αφορά παράνομες ελληνοποιήσεις στη χώρα μας. Από τις 137.000 συνολικά που έχουν γίνει τα τελευταία επτά χρόνια στο «μικροσκόπιο» των ελεγκτών έχουν μπει αυτές των τελευταίων 3 ετών. Σύμφωνα με καταγγελίες που έχουν περιέλθει στους ελεγκτές οι εμπλεκόμενοι δημόσιοι υπάλληλοι, έπαιρναν από 3000 έως 5000 ευρώ το «κεφάλι» για τον κάθε αλλοδαπό που ελληνοποιούσαν.
Η κ. Παπασπύρου έκανε επίσης γνωστό ότι αμέσως μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στη Μάνδρα Αττικής όρισε μικτό κλιμάκιο ελέγχου με αντικείμενο εργασιών:
Α) Τον έλεγχο του προγραμματισμού και της υλοποίησης των έργων που διαχρονικά έχουν επηρεάσει με οποιονδήποτε τρόπο την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής και
Β) Τη διαπίστωση πράξεων και παραλείψεων των φορέων της Δημόσιας Διοίκησης που τυχόν συνέβαλλαν στην εκδήλωση των πλημμυρικών φαινομένων στο πιο πάνω χρονικό διάστημα.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες-Πολεοδομία και τμήμα Υδραυλικών Εργων της Περιφέρειας- έχουν διορία να δώσουν τις σχετικές απαντήσεις μέχρι αύριο.
Παράλληλα όπως είπε η κ.Παπασπύρου θα ελεγχθούν όλα τα ρέματα της Αττικής προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν μπαζωθεί και σε μια τέτοια περίπτωση ποιος φέρει την ευθύνη από τις Δημόσιες υπηρεσίες.
Αναφερόμενοι η Γενική Επιθεωρήτρια στο έργο του Οργάνου για το 2016, δήλωσε πως από το μεγάλο αριθμό καταγγελιών που δέχτηκε η Υπηρεσία , διερευνήθηκαν και επεξεργάστηκαν συνολικά 1688 υποθέσεις από τους 12 επιθεωρητές που υπηρετούν.
Στην πλειονότητά τους αυτές οι υποθέσεις σχετίζονταν με θέματα διαχείρισης δημοσίου χρήματος, παραβίασης διοικητικών διαδικασιών, πολεοδομίας, δημοσίων έργων, προμηθειών και αδειών λειτουργάις καταστημάτων.
Παράλληλα επισήμανε ότι πλην του όγκου της δουλειάς οι ελεγκτές αντιμετωπίζουν και δυσκολίες στο έργο τους από εκείνους που θέλουν να παρακωλύσουν τους ελέγχους, καθώς δέχονται μηνύσεις για ανύπαρκτα αδικήματα.