Τελειωμό δεν έχουν οι ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για τον πρώην πρόεδρο της ΕΠΟ Βασίλη Γκαγκάτση. Ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η δίκη του για την «κάρτα υγείας», ο νυν διευθύνων σύμβουλος της Σούπερ Λιγκ ήδη ετοιμάζεται να καθίσει εκ νέου στο σκαμνί για την υπόθεση πώλησης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του κυπέλλου της περιόδου 2004-05, προέκυψε και νέα δικαστική περιπέτεια για τον κ. Γκαγκάτση.
Του ασκήθηκε δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για την υπόθεση μεγάλου χρηματικού ποσού της UEFA που προορίζονταν προς ενίσχυση πυρόπληκτων περιοχών μετά τις μεγάλες πυρκαγιές στην Ηλεία το 2007 χωρίς να διατεθεί ποτέ για τον σκοπό αυτό. Η δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος του τότε επικεφαλής της ΕΠΟ και νυν γενικού διευθυντή της Super League αφορά στο αδίκημα της απιστίας που απαγγέλθηκε βάσει των διατάξεων του νόμου περί διαφθοράς και ήδη η δικογραφία ανατέθηκε σε ανακριτή Διαφθοράς.
Το ιστορικό
Σύμφωνα με τη δικογραφία που σχηματίστηκε πριν από επτά χρόνια, η υπόθεση αφορά την οικονομική ενίσχυση, ύψους ενός εκατομμυρίου ελβετικών φράγκων, που είχε σταλεί στην ΕΠΟ από τον Μισέλ Πλατινί και την UEFA ως ενίσχυση για τις πυρόπληκτες περιοχές της Ηλείας. Τα χρήματα που σύμφωνα με τους δωρητές αφορούσαν την ανακατασκευή καμένου σταδίου στις πληγείσες περιοχές δεν παραδόθηκαν ποτέ στους δικαιούχους. Αντίθετα, όπως αναφέρεται στα στοιχεία της έρευνας που διενεργήθηκε από τους Εισαγγελείς Διαφθοράς, κατέληξαν σε λογαριασμό του πρώην προπονητή της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου Ότο Ρεχάγκελ ως μπόνους. Στο εισαγγελικό πόρισμα που έχει συνταχθεί για την υπόθεση επισημαίνεται πως δεν υπήρχε καμία συμβατική υποχρέωση που να δικαιολογεί την κατάθεση του ποσού αυτού στον Γερμανό προπονητή.
Η υπόθεση είχε φτάσει στην Δικαιοσύνη μετά από καταγγελία που υπέβαλε Ελληνοαμερικανός, με καταγωγή από τις πυρόπληκτες περιοχές, ο οποίος τόνιζε πως τα χρήματα της UEFA δεν κατέληξαν ποτέ σε εκείνους για τους οποίους είχαν χορηγηθεί.
Το εντυπωσιακό είναι ότι παρά τις αλλεπάλληλες διώξεις και τα καθημερινά ακροατήρια του κ. Γκαγκάτση δεν ιδρώνει κανένα αφτί. Ούτε των προέδρων των ΠΑΕ, αλλά ούτε και του υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη. Και δεν μιλάμε απλά για το ηθικό της υπόθεσης, αλλά και για το νόμιμο. Κι αυτό διότι ο νόμος και το καταστατικό της ΕΠΟ είναι ξεκάθαρα. Όποιος διώκεται με κακουργηματικές κατηγορίες μένει εκτός ποδοσφαίρου. Προφανώς ο κ. Γκαγκάτσης τυγχάνει μία ιδιότυπης ασυλίας.