Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης
Με σημερινή του απόφαση, η οποία σύντομα θα δοθεί στη δημοσιότητα, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου, εκδικάζοντας την «υπόθεση Τσαλικίδης κ.ά». κατά Ελλάδας (αίτηση 73974/14), καταδίκασε ομόφωνα τη χώρα μας για παραβίαση του δικαιώματος στη ζωή.
Η απόφαση του ΕΔΑΔ αποτελεί «κόλαφο» για τις ελληνικές Αρχές, τις οποίες κατηγορεί ευθέως ότι δεν διεξήγαγαν αποτελεσματική έρευνα για τα αίτια θανάτου του θύματοςΗ καταδίκη αφορά στην περίπτωση του Κώστα Τσαλικίδη, ο οποίος βρέθηκε κρεμασμένος στο διαμέρισμά του την ημέρα που η τότε ελληνική κυβέρνηση είχε ενημερωθεί για τις υποκλοπές τηλεφωνικών συνδιαλέξεων του πρωθυπουργού και των μελών της.
Η απόφαση του ΕΔΑΔ αποτελεί «κόλαφο» για τις ελληνικές Αρχές, τις οποίες κατηγορεί ευθέως ότι δεν διεξήγαγαν αποτελεσματική έρευνα για τα αίτια θανάτου του θύματος και διευκρινίζει ειδικότερα ότι:
1. Η αρχική έρευνα για τη διακρίβωση των αιτίων θανάτου του, που διεξήχθη μεταξύ 2005 και 2006, διαπίστωσε ότι ο θάνατός του οφειλόταν στο γεγονός ότι κρεμάσθηκε από μια θηλιά. Η συμπληρωματική έρευνα, μεταξύ 2012 και 2014, επιβεβαίωσε τα συμπεράσματα της αρχικής, παρόλο που δύο από τους τρεις νοσηλευτές που συνέταξαν τις εγκληματολογικές εκθέσεις κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αιτία θανάτου του Τσαλικίδη παρέμεινε ασαφής.
2. Τα μέλη της οικογένειας Τσαλικίδη (Παναγιώτης, Γεωργία και Γιώργος), τα οποία προσέφυγαν στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ισχυρίσθηκαν ότι τόσο η αρχική όσο και η συμπληρωματική έρευνα είχαν σοβαρές ελλείψεις.
Εκδικάζοντας σήμερα την προσφυγή τους, το Δικαστήριο έκρινε ότι οι ελληνικές Αρχές δεν είχαν πραγματοποιήσει «επαρκή και αποτελεσματική έρευνα» για τη διερεύνηση των αιτίων θανάτου του Τσαλικίδη και διαπίστωσε ότι οι Αρχές βιάσθηκαν να κλείσουν τη συμπληρωματική έρευνα, αναφέροντας απλώς τα σχετικά βήματα που είχαν κάνει και παραπέμποντας σε νέες εκθέσεις, χωρίς να υπεισέλθουν σε σημαντικές λεπτομέρειες.
Δεν διερεύνησαν οι Αρχές, σύμφωνα με το ΕΔΑΔ, την έλλειψη ενδείξεων τραυματισμού που συνήθως υπάρχουν σε περιπτώσεις αυτοκτονιών με θηλιά, την έλλειψη σημαδιών από το σχοινί στον λαιμό του κρεμασμένου, την έλλειψη κινήτρου για αυτοκτονία καθώς και τις εντυπωσιακές διαφορές μεταξύ των συμπερασμάτων της αρχικής και της συμπληρωματικής εγκληματολογικής έκθεσης.
Δεν κατέστη καν σαφές, συμπληρώνει το Δικαστήριο, για ποιους λόγους ο εισαγγελέας δεν άσκησε περαιτέρω δίωξη ή δεν διέταξε μία επιπλέον έρευνα, για να βρει τα πραγματικά αίτια θανάτου του Τσαλικίδη.
Για να εκδώσει την καταδικαστική για την Ελλάδα απόφασή του, το Δικαστήριο σημειώνει πως έλαβε ιδιαίτερα υπ’ όψιν του ότι ο εισαγγελέας που είχε συντάξει την αρχική έκθεση είχε ρητώς αναφέρει ότι «ο θάνατος του Τσαλικίδη συνδεόταν αιτιωδώς με την υπόθεση των τηλεπαρακολουθήσεων»!
Με την απόφασή του, το Δικαστήριο υποχρεώνει την Ελλάδα να καταβάλει 50.000 ευρώ στους συγγενείς του Τσαλικίδη και να πληρώσει και 4.000 ευρώ για τα δικαστικά έξοδα.