Πυρ ομαδόν κατά τους στρατηγικά κακοπληρωτές έχουν ξεκινήσει οι συστημικές τράπεζες σε μια προσπάθεια να μειώσουν τα «κόκκινα» δάνεια που αποτελούν το μεγαλύτερο «αγκάθι». Το προσεχές διάστημα, με ορίζοντα τον Μάρτιο του 2018, οι τράπεζες προχωρούν σε πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων στο πλαίσιο της εντατικοποίησης των προσπαθειών για την επίτευξη των στόχων μείωσης των προβληματικών δανείων.
Ξεκινούν οι πωλήσεις δανειων
Οι εγχώριες τράπεζες, σύμφωνα άλλωστε και με πρόσφατο δημοσίευμα του Bloomberg, έχουν δεσμευτεί να πωλήσουν πάνω από 5 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενα πιστωτικά ανοίγματα (NPEs) στο πλαίσιο των αναθεωρημένων σχεδίων.
Μαζί με τις πωλήσεις των δανείων ξεκινούν στις 29 Νοεμβρίου και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Έτσι, αναμένεται να βγουν στον πλειστηριασμό ακίνητα μεγαλοοφειλετών (ιδιωτών και επιχειρηματιών).
Σύμφωνα με τις διοικήσεις των τραπεζών, το μέτρο θα αρχίσει να αποδίδει το 2018, ωστόσο στο μεσοδιάστημα τα οφέλη αναμένεται να είναι πολλαπλάσια, καθώς με την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών οι στρατηγικά κακοπληρωτές θα λάβουν το μήνυμα ότι «το πάρτι τελείωσε» και ποσοστό εξ αυτών θα επιδιώξει τη συνεννόηση με την τράπεζα, με στόχο τη ρύθμιση του δανείου.
Η συνάντηση
Τα «κόκκινα» δάνεια απασχόλησαν τη χθεσινή συνάντηση του τομεάρχη Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας Χρήστου Σταϊκούρα, βουλευτής Φθιώτιδας, μαζί με τους αναπληρωτές Τομεάρχες Οικονομικών, κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο, βουλευτή Ημαθίας, και κ. Θεόδωρο Φορτσάκη, βουλευτή Επικρατείας και το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ).
Στη συνάντηση εργασίας συζητήθηκαν θέματα που απασχολούν τον τραπεζικό κλάδο και συνολικά την ελληνική οικονομία.
Συγκεκριμένα συζητήθηκαν:
- Η ορθολογική αντιμετώπιση του υψηλού αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, πρώτιστα των «στρατηγικών κακοπληρωτών», που εμποδίζουν το τραπεζικό σύστημα, μεταξύ άλλων, να προχωρήσει σε σταδιακή πιστωτική επέκταση.
- Η όσο το δυνατόν ταχύτερη, καθολική άρση των κεφαλαιακών περιορισμών, που εξακολουθούν ακόμη να υφίστανται, παρά τη σταδιακή χαλάρωσή τους.
- Η εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης, που θα οδηγήσει στην ουσιαστική ανάκαμψη των καταθέσεων, μετά τη μεγάλη συρρίκνωσή τους τα τελευταία χρόνια.
- Η ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, με την προώθηση της ένωσης των κεφαλαιαγορών, που στόχο θα έχει τη διεύρυνση και διαφοροποίηση των πηγών χρηματοδότησης, ιδιαίτερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.