ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΜΕ 20 ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ, 600 ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΟΙ ΜΠΑΤΑΧΤΣΗΔΕΣ ΠΟΥ ΕΚΛΕΒΑΝ ΔΕΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΜΕΙΩΜΕΝΩΝ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΩΝ ΠΟΥ ΔΗΛΩΝΑΝ
Είκοσι περιπτώσεις επώνυμων και οικονομικά εύρωστων πελατών της ΔΕΗ που όμως την έκλεβαν με κάθε τρόπο, από το να δηλώνουν ψευδή αριθμό τετραγωνικών μέτρων μέχρι να δικαιούνται… κοινωνικό τιμολόγιο, στέλνει στον εισαγγελέα η επιχείρηση.
Μετά την αποκάλυψη του Documento στο φύλλο της περασμένης Κυριακής ότι, μεταξύ άλλων, οι επιτήδειοι έφτασαν στο σημείο να «αναστήσουν» νεκρό συγγενή τους προκειμένου να κάνουν χρήση του κοινωνικού οικιακού τιμολογίου (ΚΟΤ), η διοίκηση της ΔΕΗ είναι αποφασισμένη να φτάσει μέχρι τέλους, όπως αναφέρουν πηγές μέσα από την επιχείρηση. Οι είκοσι περιπτώσεις, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, είναι μόνο η αρχή και ήδη η επιχείρηση έχει προχωρήσει σε 600 αποκοπές πλούσιων μπαταχτσήδων οι οποίοι, κατά την πάγια τακτική τους, «κουρεύουν» τα τετραγωνικά που δηλώνουν στη ΔΕΗ και συνάμα «κρύβονται» πίσω από το κοινωνικό τιμολόγιο για να πληρώνουν λιγότερο ή να μην πληρώνουν καθόλου. Κι αυτό διότι το κοινωνικό τιμολόγιο συνεπάγεται ότι στις ευπαθείς ομάδες δεν κόβεται το ρεύμα ή έστω ότι αυτό γίνεται στο απώτερο μέλλον. Οπως τονίζεται χαρακτηριστικά στο Documento, «θα κυνηγήσουμε όσους παρουσιάζουν ψεύτικα χαρτιά»…
Η αρχή έγινε τον περασμένο Μάιο και εντοπίστηκαν οι πρώτοι εύποροι οφειλέτες οι οποίοι επικαλούνταν το κοινωνικό τιμολόγιο για να μην πληρώνουν το ρεύμα που τους αναλογεί. Τότε είχαν εντοπιστεί 14 διαμένοντες σε βίλες, στους οποίους και κόπηκε το ρεύμα. Εξ αυτών επτά οκτώ προέβησαν σε διακανονισμό, τρεις μετακόμισαν σε άλλους παρόχους, ο ένας είναι δικαιούχος… ΚΟΤ με αποτέλεσμα η ΔΕΗ να μην μπορεί να προχωρήσει σε διακοπή ρεύματος, καθώς προστατεύεται από το ειδικό καθεστώς, και δύο παραμένουν με κομμένο ρεύμα.
Στα μέσα του περασμένου Αυγούστου εντοπίστηκε νέο κρούσμα μεγαλομπαταχτσήδων. Η συνολική οφειλή ήταν περί τις 400.000 ευρώ από 17 βίλες, σε Θρακομακεδόνες, Καλύβια, Εκάλη, Μαρκόπουλο, Βουλιαγμένη, Παλαιό Ψυχικό, Δροσιά, Παλλήνη, Νέα Ερυθραία και Πειραιά. Τα ακίνητα στην πλειονότητά τους είναι επιφάνειας 250-300 τ.μ, ενώ υπάρχει και ένα 1.500 τ.μ.
Εκτός από ρεύμα γλιτώνουν και φόρους;
Η τρίτη φουρνιά ήταν αυτή που αποκάλυψε το Documento στο περασμένο φύλλο και αφορούσε το διάστημα μετά το καλοκαίρι και μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου: οκτώ περιπτώσεις, με συνολική οφειλή προς την επιχείρηση μεγαλύτερη των 130 χιλιάδων ευρώ. Δύο ήταν οι περιπτώσεις που έβγαζαν μάτι. Στην πρώτη εμπλέκεται το όνομα του γνωστού συγγραφέα Α.Ν., ο οποίος έχει εγκαταλείψει τον μάταιο τούτο κόσμο από το 2005 και οι απόγονοί του τον «επανέφεραν» στη ζωή ζητώντας την υπαγωγή τους στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ για λόγους οξυγονοθεραπείας! Μάλιστα, το Documento αποκαλύπτει σήμερα ότι οι υπηρεσίες της ΔΕΗ διερωτώνται μήπως οι συγγενείς του τον «διατηρούν» στη ζωή για φορολογικούς λόγους (προκειμένου να αποφύγουν φόρους κληρονομιάς)…
Η δεύτερη περίπτωση που βγάζει μάτι είναι πελάτης που εντάχθηκε στο κοινωνικό τιμολόγιο βάσει του συμβολαίου προμήθειας ρεύματος, με το οποίο δηλώνει ότι το ακίνητο που διαθέτει στο Νέο Ηράκλειο Αττικής είναι 50 τ.μ. Η ληξιπρόθεσμη οφειλή ανέρχεται σε 25.262 ευρώ και ο μέσος όρος της κατανάλωσης κάθε τετράμηνο ξεπερνά κατά πολύ τις 9.000 κιλοβατώρες. Η υπερβολική κατανάλωση σε σχέση με τα τετραγωνικά κίνησε την προσοχή των ελεγκτών, οι οποίοι διερεύνησαν τη συγκεκριμένη παροχή και ανακάλυψαν ότι δεν ηλεκτροδοτεί ακίνητο 50 τ.μ. αλλά ολόκληρο… τριώροφο!
Σημειωτέον ότι στις αρχές του Οκτωβρίου είχαν προκαλέσει σάλο οι δηλώσεις του προέδρου της ΔΕΗ Εμμ. Παναγιωτάκη, ο οποίος δημοσιοποίησε στοιχεία από έρευνα της επιχείρησης που ανέδειξε την κατάχρηση της κοινωνικής πολιτικής από μπαταχτσήδες. Είχε πει, μεταξύ άλλων, ότι εντοπίστηκε καταναλωτής που έχει ενταχθεί στο ΚΟΤ με βίλα 1.000 τ.μ. στην Κηφισιά και κατανάλωση 8.000 κιλοβατώρες το τετράμηνο, ο οποίος χρωστάει 28.000 ευρώ, αλλά και πρώην εφοπλιστής στην Καστέλα που διατηρεί μονοκατοικία έκτασης 760 τ.μ. και δηλώνει άνεργος, καταναλώνει 7.500 κιλοβατώρες και χρωστάει 32.000 ευρώ. Ακόμη και βίλα πρώην εφοριακού στον Βαρνάβα, περίπου 300 τ.μ., με κατανάλωση 15.000 κιλοβατώρες και χρέος 65.000 ευρώ.
Τι είναι το κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο
Το κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο (ΚΟΤ) θεσπίστηκε το 2011 στο πλαίσιο ευρωπαϊκής οδηγίας για την προστασία ευάλωτων καταναλωτών από τις υψηλές τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί συνολικά περί τις 700.000 δικαιούχοι. Περιλαμβάνει τέσσερις κατηγορίες καταναλωτών, με βασική παράμετρο το εισόδημα και όριο τα 12.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα τέκνα και μέχρι 23.000 ευρώ για τρίτεκνους. Η κατανάλωση τιμολογείται κλιμακωτά και συγκεκριμένα με 0,3489 ευρώ η κιλοβατώρα για κατανάλωση μέχρι 800 κιλοβατώρες, 0,04922 ευρώ για κατανάλωση 801-1.500 κιλοβατώρες και 0,09460 για κατανάλωση 1.501-2.000. Πάνω από το όριο των 2.000 κιλοβατωρών το τετράμηνο, η κατανάλωση του ΚΟΤ χρεώνεται στην κανονική τιμή του οικιακού τιμολογίου της αντίστοιχης κλίμακας, δηλαδή στα 0,10252 ευρώ η κιλοβατώρα.