Η Κίνηση Οργανικότητας ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΣ στα πλαίσια του εκπαιδευτικού της προγράμματος ανάπτυξης της προσωπικότητας των ανθρώπων, ως ΟΛΟΝ, διοργανώνει διάλεξη του εκλεκτού Διεθνολόγου, Στρατηγικού Αναλυτή και Καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιά Παναγιώτη Ήφαιστου, με θέμα: «Κοινωνικό και Πολιτικό γεγονός στον τόπο και στον χρόνο, κατά την διάρκεια των πέντε χιλιετιών πολιτικού πολιτισμού».
Η ομιλία θα λάβει χώρα την Τετάρτη, 6/12/2017, στις 18.30, στον πολυχώρο ΑΙΤΙΟΝ.
Ο ομιλητής με την μακρά και πλούσια σε έργο πορεία του, θα μοιραστεί μαζί μας τα βιώματα και τις γνώσεις του , προσφέροντας ένα πολύτιμο υλικό και έναυσμα συζήτησης , για ζητήματα που αγγίζουν το χαρακτήρα και την ιδιοσυστασία του Πολιτικού Γεγονότος, που συντελείται σε ένα κόσμο, ο οποίος είναι κοινωνικά και πολιτειακά διαφοροποιημένος. Πώς δηλαδή συμπλέκονται σκοποί, κριτήρια πολιτικής ηθικής, που τους δικαιολογούν, καθώς και αποφάσεις και σχέσεις των ανθρώπων, ως άτομα και ως συλλογικότητες.
Η επικέντρωση του ομιλητή μας θα φωτίσει τα θέματα αυτά σε τρία επίπεδα:
Πρώτον, πως φορείς κοινών παραδοχών συσπειρώνονται με τρόπο, που διακρίνει την ιεραποστολική προσπάθεια πειθούς από την πολιτική προσπάθεια πειθούς. Στην εποχή του πολιτικού πολιτισμού, η αφετηρία του οποίου τοποθετείται πριν πέντε χιλιάδες χρόνια, Πολιτικό Γεγονός σημαίνει πολιτική οργάνωση, προσδιορισμό των σκοπών, διανεμητική δικαιοσύνη και νομιμοποιημένες πολιτικοοικονομικές ιεραρχίες.
Δεύτερον, το Πολιτικό γεγονός με διαφορετικό τρόπο και διαφορετικά όμως χαρακτηριστικά μπορεί να είναι: α) πολιτειακό γεγονός, β) διαπολιτειακό γεγονός (συμφωνίες, συνθήκες, συμβάσεις, διεθνείς θεσμοί) και γ) παγκόσμιο γεγονός. Και στα τρία επίπεδα το μέγα ζήτημα είναι η συσχέτιση πνευματικών κριτηρίων και παραγόντων με Πολιτικά άξια λόγου γεγονότα. Με δεδομένη την διαφοροποίηση πολιτισμών και πολιτικών παραδόσεων, στο παγκόσμιο επίπεδο, επίσης, κανείς θα πρέπει να σκεφτεί την πολιτική τους ένταξη.
Τρίτον, η πολιτική οργάνωση πέραν του κράτους μπορεί να νοηθεί: α) ως δεσποτική ηγεμονική (Ρωμαίοι, Οθωμανοί, Αποικιοκρατικές αυτοκρατορίες), β) ως μετακρατική/διεθνιστική (ΕΣΣΔ και κάποιες τάσεις στην ΕΕ αλλά και στα αναρχικά ρεύματα) και γ) ως μετακρατοκεντρική/κοσμοσυστημική (Βυζαντινή Οικουμένη). Σε αυτές τις τρεις εκδοχές ενδιαφέρον θα έχει η άποψή του για το ποια είναι η σχέση του μέρους με το όλο (ανθρώπου-κράτους, ανθρώπου-κόσμου, κράτους-κόσμου).
Θα επακολουθήσει συζήτηση με τα μέλη και τους παρευρισκομένους.
Σύντομο Βιογραφικό :
• Μετά από μια μακρά ιδιόρρυθμη διαδρομή ο Παναγιώτης Ήφαιστος δηλώνει πεπεισμένος ότι η μεγαλύτερη σοφία είναι το: «εν οίδα ότι ουδέν οίδα».
• Αντικείμενο έρευνας και συγγραφής: Πολιτική θεωρία του διεθνούς συστήματος.
• Διαδρομή: Αξιωματικός Εμπορικού Ναυτικού, απόφοιτος Νομικής Αθηνών, ΜΑ ευρωπαϊκή πολιτική Παν. Manchester, Δεκαετίες υπηρεσία στην διπλωματική υπηρεσία στις Βρυξέλλες, Διδακτορικό Πανεπιστήμιο Βρυξελλών, Πανεπιστημιακός Καθηγητής στο Πάντειο και μετά στο ΠΑΠΕΙ , 17 βιβλία και εκατοντάδες δοκίμια και άρθρα στα Ελληνικά και Αγγλικά.
Εκτενέστερο βιογραφικό στην διεύθυνση https://wp.me/P3OqMa-10x
Περί της Οργανικότητας και της Κίνησης Οργανικότητας ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΣ
Το πανανθρώπινο ρεύμα ΕΝΟΤΗΤΑΣ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΚΙ ΑΡΕΤΗΣ, που ονομάσαμε ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΣ , εμπνέεται, μελετά και υλοποιεί την ΙΔΕΑ της ΟΡΓΑΝΙΚΟΤΗΤΑΣ .
Την ιδέα ότι οι υγιείς προσωπικότητες, μπορούν να λογίζονται μόνον ως ένας αρμονικός συνδυασμός ατομικότητας εντός της συλλογικότητας, σαν να είναι κύτταρα δηλαδή ευρύτερων φυσικών κοινωνικών και πολιτικών συλλογικοτήτων. Η ιδέα αυτής της φυσικής ενότητας των ανθρώπων με τις συλλογικότητές τους αυτές (ζευγάρι, οικογένεια, πόλις, επιχείρηση, φιλικές σχέσεις, πολιτεία-έθνος, ανθρωπότητα) αποκαλύπτει την μόνη Οδό για την ευημερία ανθρώπων και λαών. Η συνειδητοποίηση της διασύνδεσης όλων των ανθρώπων μεταξύ τους και της αναγκαίας αλληλεπίδρασής τους, είναι το μυστικό για να περάσουμε από τα συγκρουσιακά μοντέλα διακυβέρνησης κι οργάνωσης, σε νέα πρότυπα ενότητας και συνεργασίας.
Η ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΣ, ως πνευματική κίνηση, έχει ως σκοπό να διαχύσει στην κοινωνία το όραμα της Οργανικότητας, μιας ιδέας αναμορφωτικής και γνήσια επ-αναστατικής, που έρχεται να γιατρέψει τις αρνητικές και συγκρουσιακές αντιλήψεις, από τις οποίες πάσχει ο σύγχρονος άνθρωπος, αναφορικά με τη δόμηση υγιών κι ισορροπημένων προσωπικοτήτων, αλλά κι αρμονικών σχέσεων του κάθε πολίτη με τους υπόλοιπους και τη δημιουργία υγιών συλλογικοτήτων, είτε αυτές λέγονται οικογένεια, είτε επιχείρηση, είτε πόλη, είτε πολιτεία, είτε ανθρωπότητα. Μέσω της μεταμορφωτικής δράσεως της οργανικής αντίληψης οι πολίτες διαμορφώνουν προσωπικότητες, που κοσμούν τις πόλεις τους, πόλεις που κοσμούν πολιτείες και πολιτείες που κοσμούν τον Κόσμο!
Η ιδέα της Οργανικότητας όπως την μελετούμε, βιώνουμε και καλλιεργούμε είναι μία σύγχρονη προσφορά μας στον Κόσμο, που έχει όμως βαθιές ρίζες στην φιλοσοφία και τη θρησκεία. Γι’ αυτήν έχουν αναφερθεί στην αρχαιότητα οι Στωικοί φιλόσοφοι, ο Πλάτωνας, Σωκράτης κι Αριστοτέλης, ενώ η ενότητα κι η αγάπη ως δομικά στοιχεία κάθε συλλογικότητας, συνιστούν θεμέλια και της Χριστικής διδασκαλίας, οι πνευματικές ρίζες της οποίας αναφέρονται στην υποστατική ενότητα της Αγίας Τριάδος, όπου οι τρεις Θείες υποστάσεις, είναι ταυτόχρονα διακριτές, όσο κι αξεδιάλυτα ενωμένες σε ΕΝΑ, ιδέα η οποία εκφράζεται εν συνεχεία και σε όλες τις διαστάσεις των ανθρωπίνων κοινωνιών.
Η ιδέα αυτή βοηθά κάθε άνθρωπο, ανεξαρτήτως ιδεολογικού, ταξικού, εθνολογικού και πολιτιστικού υποβάθρου, να κατακτήσει το αναγκαίο αυτογνωσιακό, κοσμοθεωρητικό και βιωματικό υπόβαθρο , ώστε να εδραιώσει κατά τρόπο στέρεο και βαθύ την ατομική του αυτογνωσία, να μεθέξει εμπράκτως των ακτίστων ενεργειών της χάριτος του Δημιουργού του, πηγή της Ζωής, της Αγάπης, της Σοφίας και κάθε Δύναμης για το Καλό και να διασυνδεθεί αρμονικά και αγαπητικά σε ένθεη κοινωνία με τους συνανθρώπους του. Υπό την έννοια αυτή, η επίγνωση αυτή, αποτελεί θεμέλιο λίθο της ανθρώπινης ευτυχίας κι ευημερίας.
Στην Οργανική κοσμοαντίληψη οι κοινωνίες κι οι συλλογικότητες αντιμετωπίζονται ως ευρύτεροι οργανισμοί, όπου κάθε άνθρωπος βρίσκει τη μοναδική του θέση εντός της συλλογικότητας, χωρίς να χάνει τη δική του ατομικότητα, άρα κι υπευθυνότητα τόσο για τον ίδιο όσο και για τη συμβολή του στην ποιοτική κατάσταση της συλλογικότητας, στην οποία ανήκει, όπως συμβαίνει με την ύπαρξη των κυττάρων, τα οποία συνεργάζονται για τη δόμηση ενός οργανισμού. Με τον τρόπο αυτό μπορεί καθένας να αντιληφθεί το ρόλο των ανθρώπων – κυττάρων στη δημιουργία ευρύτερων συλλογικοτήτων – οργάνων, εντός της κοινωνίας κι ακόμη ευρύτερων οργανισμών – συλλογικοτήτων, έως τη δόμηση της ίδιας της ανθρωπότητας, στο σύνολό της, όπου ο ρόλος καθενός είναι μοναδικός και αναγκαίος για τη συνολική ευημερία κι όπου η όποια σύγκρουση, αντιμετωπίζεται ως ασθένεια. Η φυσική κατάσταση ανθρώπων και συλλογικοτήτων απαιτεί ενότητα, συνεργασία, δικαιοσύνη, αρετή και απόλυτο σεβασμό στο ρόλο καθενός, όπως ακριβώς συμβαίνει με τα κύτταρα κι όργανα ενός ανθρώπινου οργανισμού.
Η Οργανικότητα είναι η μόνη ιδέα, που έλκοντας την έμπνευσή της από την ίδια τη Θεία Δημιουργία, μπορεί να προσδώσει ένα πραγματικά υγιές νόημα σε υποκειμενικές ανθρώπινες θεωρήσεις , όπως ιδεολογίες, πολιτικές κι οικονομικές θεωρίες, αφαιρώντας από αυτές τις αρνητικές και συγκρουσιακές τους διαστάσεις, καθαίροντας αυτές, διυλίζοντας και διατηρώντας μόνον τα φυσικά, ενωτικά και δημιουργικά τους στοιχεία, αναδεικνύοντας την πραγματική ελπίδα δημιουργίας ένθεων κοινωνιών συνειδητών ανθρώπων. Υπ’ αυτή τη θεώρηση είναι αυτή που θέτει στη σωστή της βάση την αρετής της Φιλοπατρίας, ως αναγκαία συνθήκη, υπό τις ανωτέρω παραδοχές, για όλους τους ανθρώπους, για την όποια ευρύτερη συνεργασία επιδιώκεται σε διεθνές επίπεδο, είτε αυτή λέγεται Ευρωπαϊκή Ένωση, είτε ΝΑΤΟ είτε ΟΗΕ είτε BRICS. Αν οι σχέσεις που διαμορφώνονται δεν προωθούν το συλλογικό καλό, με δικαιοσύνη, σεβασμό κι αρμονία, δηλαδή ΟΡΓΑΝΙΚΑ, προωθούν την ασθένεια κι είναι καταδικασμένες να διαιωνίζουν τη δυσαρμονία κι ας πλανώνται οι άνθρωποι για το αντίθετο.
Η ΑΚΑΔΗΜΙΑ
και το σύστημα εκπαίδευσης του ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΣ
Στα πλαίσια της κοσμικής της δράσης η ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΣ μελετά, οργανώνει και εφαρμόζει ένα σύστημα ολικής εκπαίδευσης των ανθρώπων, ώστε να ανακτήσουν την ευθύνη της ελεύθερης βούλησής τους και να απελευθερώσουν τις εσώτερες σωματικές, ψυχικές και πνευματικές τους δυνάμεις προς το καλό των ιδίων, της ανθρωπότητας και σύμπαντος του κόσμου.
Το σύστημα αυτό υλοποιείται από την ΑΚΑΔΗΜΙΑ, μέσω τακτικών φιλοσοφικών περιπάτων της <<Περιπατητικής Φιλοσοφικής Σχολής «Στα Μονοπάτια των Ανθρώπων»>>, μέσω τακτικών επίσης ομιλιών ανθρώπων, που έχουν κάτι ιδιαίτερο να εισφέρουν τόσο στο θεωρητικό όσο και στο πρακτικό μέρος της ανωτέρω αυτογνωσιακής πορείας και διασύνδεσης των εναρμόνιων ανθρώπων , όσο και συνεχών εκπαιδευτικών δράσεων , που αφορούν όλα τα επίπεδα της ανθρώπινης ύπαρξης.
Πλαίσιο οργάνωσης των Ομιλιών
της Ακαδημίας του ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΣ
Υπό τα ανωτέρω δεδομένα οι ομιλίες του ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΣ υπηρετούν τους ανωτέρω σκοπούς της Κίνησής μας για έμπρακτη βίωση των αρχών της οργανικότητας.
Είναι αυτονόητο ότι άτομα, που συγκρούονται με τις αρχές μας αυτές, δεν είναι αποδεκτά ως Ομιλητές και στα πλαίσια της ευθύτητας και ειλικρίνειας, που πρέπει να διέπει τις ανθρώπινες σχέσεις, αν συμβεί να λάβουν πρόσκληση, οφείλουν να μας το ανακοινώσουν και να μην την αποδεχθούν.
Σκοπός των Ομιλιών είναι να προσφέρει στο κοινό του ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΣ εφόδια, χρήσιμα σε οποιοδήποτε επίπεδο της ανθρώπινης αντιληπτικότητας, για να βιώσει σε μεγαλύτερο βαθμό την αλήθεια της Ζωής, να προσδώσει νόημα σ’ αυτήν και να το βοηθήσει στο να ζήσει ενεργά, υπεύθυνα και ευτυχισμένα! Στο πλαίσιο αυτό υπό το πρίσμα της οργανικότητας, κάθε άνθρωπος διαθέτει μία μοναδική και διαφορετική από κάθε άλλον άνθρωπο θέαση της Αλήθειας, ανάλογη με τη μοναδική του Προσωπικότητα και τούτο καθιστά περισσότερο από αναγκαία την αγαθή επικοινωνία και ελεύθερη έκφραση καθενός, ώστε όλοι οι υπόλοιποι να ωφελούνται από τα μοναδικά αυτά βιώματα του Προσώπου, προσθέτοντας λιθαράκια στο δικό τους οικοδόμημα.
Το πλαίσιο των Ομιλιών αυτών, ανεξαρτήτως θεματολογίας, διέπεται από τις ακόλουθες αρχές:
-
Η Ομιλία προλογίζεται από εκπρόσωπο της Κίνησης και κατά περίπτωση ίσως και από άλλο μέλος αυτής.
-
Η διάρκεια της ομιλίας δεν υπερβαίνει τα 45 λεπτά. Για θέματα που απαιτούν υπέρβαση του ορίου αυτού θα πρέπει να γίνεται ιδιαίτερη συνεννόηση με τους διοργανωτές.
-
Οι ομιλητές είναι πάντα επιβοηθητικό να χρησιμοποιούν εποπτικό υλικό , να αποφεύγουν την ανάγνωση της ομιλίας, χωρίς ασφαλώς η υποβοήθησή τους από σημειώσεις, να αποτελεί αντένδειξη και να μιλούν καθαρά.
-
Ανεξαρτήτως του θέματος, οι ομιλητές καλό είναι να διατηρούν στο μυαλό τους, τους ανωτέρω σκοπούς των ομιλιών και της Κίνησής μας και ότι κάθε ομιλία πρέπει να προσθέτει ένα λιθαράκι στο συνολικό οικοδόμημα του ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΣ.
Για να συμβεί αυτό, η εμπειρία έχει αποδείξει, ότι βοηθούν τα ακόλουθα:
-
Ο Ομιλητής να περιλαμβάνει προσωπικές ιδέες, συναισθήματα, εμπειρίες και βιώματα.
-
Ο Ομιλητής να διατηρεί μία ευθεία, ειλικρινή και πηγαία σύνδεση με το ακροατήριό του. Οι άνθρωποι που τον ακούν διψούν να διδαχθούν από τις προσωπικές εμπειρίες και βιώματά του, επιλέγοντας από όσα ακούν , όσα ταιριάζουν στη δική τους προσωπικότητα.
-
Ο Ομιλητής εκτός του προβληματισμού , καλό είναι να εισφέρει τις προσωπικές του απόψεις, να περιγράφει προσωπικά παραδείγματα δράσεων του ιδίου ή γνωστών του προσώπων και να προτείνει εφαρμόσιμες λύσεις.
-
Η κατάληξη της ομιλίας , ανεξαρτήτως θεματολογίας, θα πρέπει να οδηγεί σε όσους συμμετείχαν να αποχωρούν εμπλουτισμένοι και ενεργοποιημένοι θετικά, για να αναλάβουν υπεύθυνη δράση στη ζωή τους για το ΚΑΛΟ!
-
Μετά την ομιλία επακολουθεί συζήτηση. Ο εκπρόσωπος του ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΣ διευθύνει την συζήτηση και τις ερωταπαντήσεις. Κάθε άτομο μπορεί να αναπτύξει την άποψή του επί συγκεκριμένου θέματος σε χρόνο όχι ανώτερο των τριών λεπτών ή να θέσει ερώτημα. Μετά από κάθε τέτοια τοποθέτηση μπορεί να απαντά ο ομιλητής, με σειρά και χωρίς να επικαλύπτει ο ένας τον άλλο. Ο διάλογος αυτός διαρκεί ιδανικά μέχρι 60 λεπτά, αλλά μπορεί να παραταθεί ανάλογα με τον ομιλητή, το θέμα και τη θέληση του ακροατηρίου, εφ’ όσον διατηρείται ο ενθουσιασμός και η αρμονική επικοινωνία όλων. Τη συζήτηση κλείνει ο εκπρόσωπος του ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΣ.
-
Ο Ομιλητής επ’ ουδενί παρασύρεται σε αρνητικές εκφράσεις και εκδηλώσεις και ό,τι και αν συμβεί είναι σε θέση να διαχειριστεί πιθανές αγενείς αντιδράσεις, χωρίς να χάσει τον αυτοέλεγχό του. Το ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΣ και η οργανωτική του ομάδα, μεριμνούν ώστε να μην υπάρχουν αρνητικές αντιδράσεις και αν συμβούν, τις αντιμετωπίζει με κατάλληλα μέσα «διαχείρισης κρίσεων»! Ακόμη όμως και αυτές, οφείλουν να μαθαίνουν όλους το πώς να αντιμετωπίζουν την αρνητικότητα και όχι πώς να την τρέφουν και πολλαπλασιάζουν.
-
Η Οργανικότητα αποτελεί μέσο αρμονικής διασύνδεσης φιλοσοφίας , καθημερινής πράξης και συνειδητής ενεργοποίησης των πολιτών, με μεγιστοποίηση, στους χώρους δράσης εκάστου μέλους μας, των αγαθών συχνοτήτων , που παράγονται από το σώμα, την ψυχή και πνεύμα καθενός από εμάς, αρμονικά συνδεδεμένων με αυτές των αδελφών του, σε πνεύμα συνείδησης και αγάπης.
-
Οι ομιλίες- διαλέξεις ως μέρος της εκπαιδευτικής δομής ολικής ανάπτυξης της προσωπικότητας της Ακαδημίας του ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΣ, παρέχουν ερεθίσματα, δυνατότητες κι ευκαιρίες σε όσους ενδιαφέρονται κι είναι ΕΝΕΡΓΟΙ, να ανέβουν ενεργειακό επίπεδο, σωματικά, ψυχικά και πνευματικά. Ωστόσο τούτο μπορεί να συμβεί μόνον όταν κάποιος το θέλει πραγματικά και επιλέγει ελεύθερα να ενεργοποιηθεί κατάλληλα προς την κατεύθυνση αυτή.
-
Ο στόχος αυτός της αρμονικής ατομικής και συλλογικής ένθεης μεταβολής, επιτυγχάνεται όσο περισσότερο:
-
Συμμετέχουμε στα δρώμενα , με την καρδιά μας, ψυχή τε και σώματι.
-
Κάνουμε κάποια ελάχιστη προετοιμασία στο θέμα της συζήτησης, έστω κι αν αυτή είναι 5 λεπτά σκέψης μας πάνω στο ζήτημα.
-
Είμαστε παρόντες ψυχοπνευματικά κατά την εκδήλωση.
-
Επικοινωνούμε τα βιώματα, τις ιδέες και τα συναισθήματά μας, αφού καθένας μας αποτελεί ένα μοναδικό κύτταρο του οργανισμού της Ελλάδας και του Κόσμου κι επομένως έχει δικαίωμα κι οφείλει να εκφράσει ελεύθερα την προσωπικότητά του.
-
Η επικοινωνία μας είναι ειλικρινής, πηγαία και εποικοδομητική, πάνω στο αντικείμενο της συζήτησης. Σκοπός των διαλέξεων είναι, όλοι όσοι μετέχουν αυτών, να φεύγουν εμπλουτισμένοι ψυχοπνευματικά από την εμπειρία συμμετοχής σε μία οργανική συλλογικότητα, που αισθάνεται, νοεί και δρα επ’ αγαθώ.
-
Εκτιμούμε και σεβόμαστε όλα τα υπόλοιπα κύτταρα της κοινωνίας μας, που βρίσκονται σε μία αντίστοιχη πορεία αγώνα συνειδητοποίησης και ευδαιμονίας ως και εμείς. Εκδηλώνουμε κάθε θετική σκέψη ή συναίσθημα και διαχειριζόμαστε δημιουργικά κάθε αντίστοιχο αρνητικό, για να βελτιώσουμε το επίπεδο ατομικής και συλλογικής αυτογνωσίας.
-
Διαδίδουμε το πνεύμα της Οργανικότητας και περιορίζουμε κάθε αρνητικότητα, που αποτελεί εμπόδιο της ένωσης και δράσης από κοινού με άλλους συνανθρώπους μας. Βιώνουμε το όραμα δημιουργίας πολλών δικτυωμένων, συνεργαζομένων και ευτυχισμένων κοινοτήτων, υπό το πρότυπο των συνεργαζομένων κυττάρων και οργάνων εντός του ανθρώπινου οργανισμού, αποβάλλοντας το δηλητήριο των συγκρουσιακών αντιλήψεων του παρελθόντος.