ΓΚΕΤΕΜΠΟΡΓΚ. Με την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ απούσα, λόγω των διαβουλεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία, η χθεσινή Σύνοδος για τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα στη Σουηδία έχασε το ειδικό της βάρος. O στόχος, πάντως, ήταν ιδιαίτερα σημαντικός: η διακήρυξη του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων, ο οποίος κατοχυρώνει 20 κοινωνικά δικαιώματα και αρχές ώστε να ενισχυθεί η Ε.Ε. και να αποδυναμωθούν οι ευρωσκεπτικιστές τάσεις. Η διακήρυξη εγκρίθηκε από όλες τις κυβερνήσεις της Ε.Ε. Ο βασικός πυρήνας αποτυπώνει τις ευρωπαϊκές σκέψεις για τα θεμέλια της δίκαιης και εύρυθμης λειτουργίας των αγορών εργασίας και συστημάτων πρόνοιας. «Σήμερα επικυρώνουμε τις κοινές αξίες μας και δεσμευόμαστε να τηρήσουμε μία σειρά 20 αρχών και δικαιωμάτων. Από το δικαίωμα ίσης αμοιβής, το δικαίωμα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τη διά βίου μάθηση, την καλύτερη εξισορρόπηση εργασίας και ελεύθερου χρόνου και τη φυλετική ισότητα μέχρι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Οι πρόσφατες εκλογές σε Γερμανία, Γαλλία, Αυστρία και Τσεχία, στις οποίες τα κόμματα του λαϊκισμού παρουσίασαν άνοδο, κατέδειξαν πως οι πολίτες έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στην Ε.Ε. Παράλληλα, το Brexit έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ώστε να μεταβληθεί η κοινωνική πολιτική της Ενωσης. «Νομίζω πως οι πολίτες θεωρούν ότι η Ε.Ε. έχει προσηλωθεί υπερβολικά στα οικονομικά και τραπεζικά ζητήματα τα τελευταία χρόνια, και γι’ αυτό επιθυμούμε να επανεκκινήσουμε τη μηχανή της κοινωνικής Ευρώπης», τόνισε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαραντκάρ. Οι βασικές αρχές που κατοχυρώνονται αφορούν το δικαίωμα στη διά βίου ποιοτική εκπαίδευση για όλους και την υποχρέωση της ύπαρξης ίσων ευκαιριών και ίσης αμοιβής για άνδρες και γυναίκες. Επίσης, οι άνεργοι δικαιούνται «προσωποποιημένη, διαρκή και σταθερή υποστήριξη», ενώ οι εργαζόμενοι έχουν το δικαίωμα σε «δίκαιο» μισθό που θα εγγυάται ένα «αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης».
Η τήρηση των δικαιωμάτων δεν μπορεί να επιβληθεί άμεσα από την Ε.Ε., εκτός από τις περιπτώσεις που τα δικαιώματα αυτά έχουν ήδη ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο και υπόκεινται στα εθνικά δικαστήρια. Εκτιμάται, πάντως, ότι οι Αρχές θα εγκαθιδρύσουν μια κοινή ευρωπαϊκή πυξίδα ως εργαλείο για την περαιτέρω συζήτηση των κοινωνικών ζητημάτων.