Χωρίς τιμωρία μένουν πολλοί θύτες σωματικής και σεξουαλικής βίας στη χώρα μας, λόγω έλλειψης ιατροδικαστικών δομών αλλά και άγνοιας των αναγκαίων διαδικασιών από την πλευρά των θυμάτων. Είναι ενδεικτικό ότι από τα 5.000 περιστατικά βιασμών που, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Γενικής Γραμματείας Ισότητας, σημειώνονται κάθε χρόνο στη χώρα μας, μόλις 150 πιστοποιούνται και ακολουθούν τη νομική οδό, γεγονός που οφείλεται και στην έλλειψη ιατροδικαστών.
Αυτή τη στιγμή, οι 30 από τους 51 νομούς της χώρας δεν διαθέτουν ιατροδικαστή είτε στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα. Είναι ενδεικτικό ότι ο Βόλος δεν διαθέτει ιατροδικαστή, που σημαίνει ότι ένα θύμα ξυλοδαρμού ή βιασμού, προκειμένου να γίνει πιστοποίηση των σωματικών του βλαβών, πρέπει να ταξιδέψει στη Λάρισα για να εξεταστεί από ιατροδικαστή. Εάν αυτός δεν εφημερεύει, τότε είναι πιθανόν να πρέπει το θύμα να μεταβεί στη Θεσσαλονίκη. «Φανταστείτε την ταλαιπωρία για ένα θύμα βιασμού που θα πρέπει να εξεταστεί αμέσως μετά το γεγονός, ή μία γυναίκα-θύμα ξυλοδαρμού από τον σύζυγό της και εξαρτημένη οικονομικά από αυτόν, να ταξιδέψει για να βρει ιατροδικαστή», σημειώνει στην «Κ» ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας Γρηγόρης Λέων.
Σύμφωνα με την Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία, ο μόνος γιατρός που είναι ειδικός στην καταγραφή, εκτίμηση και πιστοποίηση των σωματικών βλαβών ή της σεξουαλικής βίας είναι ο ιατροδικαστής. Ωστόσο, οι περισσότερες γυναίκες-θύματα βίας δεν γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν. «Στην πλειονότητά τους θα βγάλουν φωτογραφία με το κινητό τους το σημείο της σωματικής βλάβης, ενώ οι πιο “υποψιασμένες” θα απευθυνθούν σε κάποιο γνωστό τους γιατρό για να πιστοποιήσει τις βλάβες», σημειώνει ο κ. Λέων. Ωστόσο, αυτά τα «πειστήρια» δεν έχουν μεγάλη αξία στα δικαστήρια και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που θύματα βίας έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη χρησιμοποιώντας πιστοποιητικά γιατρών άλλων ειδικοτήτων, τα οποία και έχουν αμφισβητηθεί από τα δικαστήρια. «Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα μία κοπέλα θύμα ενδοοικογενειακής βίας βρέθηκε αυτή κατηγορούμενη. Οχι μόνο δεν κατάφερε να πείσει γιατί δεν είχε λάβει πιστοποίηση από ιατροδικαστή, αλλά ο σύζυγός της αντέστρεψε τους ρόλους προσφεύγοντας ο ίδιος σε ιατροδικαστή», σημειώνει ο κ. Λέων.
Η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών όπως έχει ανακηρυχθεί η 25η Νοεμβρίου, «ανοίγει» τις ιατροδικαστικές δομές στις κακοποιημένες γυναίκες που αισθάνονται ότι έχουν ανάγκη. Ειδικότερα, ιατροδικαστικές δομές θα παρέχουν δωρεάν συμβουλευτικές υπηρεσίες από τις 25 Νοεμβρίου έως τις 2 Δεκεμβρίου 2017 είτε σε γυναίκες που έχουν πέσει θύματα σωματικής βίας και φοβούνται ότι θα το ζήσουν ξανά είτε σε συγγενείς θυμάτων συστηματικής σωματικής κακοποίησης. Οι ενδιαφερόμενες μπορούν να επισκεφθούν τον ιστότοπο της Εταιρείας (www.hsfm.gr) και να ακολουθήσουν τον ειδικό σύνδεσμο που έχει δημιουργηθεί με τίτλο «Συνεργαζόμενες ιατροδικαστικές δομές για κακοποιημένες».