«Έχουν υπάρξει πολλές αντισυνταγματικές μειώσεις των συντάξεων, μειώσεις που αποτελούν έναν ακόμα παράγοντα κοινωνικής αδικίας στην Ελλάδα», δήλωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Γιώργος Σταυρόπουλος, ενημερώνοντας τις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, με αφορμή την έκθεση της Επιτροπής για το 2016.
«Βεβαίως πρέπει να υπάρχει ένα βιώσιμο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, αλλά οφείλουν ταυτόχρονα οι παράγοντες να εξασφαλίζουν ένα ικανοποιητικό επίπεδο διαβίωσης για τους συνταξιούχους το οποίο δεν πρέπει να απέχει πολύ από εκείνο το οποίο αυτοί απολάμβαναν όταν εργάζονταν», τόνισε ο κ. Σταυρόπουλος, προσθέτοντας:
«Αυτό δεν είναι μόνο μια απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ που το προσδιόρισε, αλλά και απόφαση του γερμανικού ακυρωτικού συνταγματικού δικαστηρίου, το οποίο θεώρησε ότι ακόμα και σε περιόδους κρίσεων, όπως αυτή που περνάμε εμείς, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη μια σχέση, μεγάλη, ανάμεσα στις αποδοχές του εν ενεργεία και τις αποδοχές του συνταξιούχου».
Ο κ. Σταυρόπουλος αναφέρθηκε και στα μέτρα λιτότητας γενικότερα, σημειώνοντας ότι οι επιπτώσεις τους στα δικαιώματα τουν ανθρώπου είναι μεγάλες. «Συνήθως όταν γίνονται διαπραγματεύσεις για την παροχή δανείων στη χώρα μας, αγνοείται ο παράγοντας των επιπτώσεων στα δικαιώματα. Συνήθως οι διαπραγματευτές κινούνται στενά σε ένα πλαίσιο οικονομικό, όχι όμως δικαιωματικό. Έπρεπε όταν υπάρχουν επιπτώσεις να γίνεται μια ειδική μελέτη επιπτώσεων στα δικαιώματα», τόνισε.
Το θέμα της ειδικής μελέτης των επιπτώσεων στα δικαιώματα, είπε, δεν το έχει προσδιορίσει μόνο το ΣτΕ με την απόφαση του 2015, αλλά και με αλλεπάλληλες δηλώσεις ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης και το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του 2014.
«Πρέπει λοιπόν να υπάρξει και ένας τρόπος, η ελληνική Πολιτεία, όταν προβαίνει σε πράξεις, ενέργειες που έχουν να κάνουν με ειδικά δικαιώματα, να κάνει πάντα μια ειδική μελέτη των επιπτώσεων, ακόμη και σε περιόδους μεγάλων κρίσεων, όπως αυτή που περνάμε στην Ελλάδα», σημείωσε.