Ελεύθερος σε 4 χρόνια θα είναι ο καταδικασθείς για το θανατηφόρο του Εναερίου, Ιωάννης Κυριακίδης. Ο Κυριακίδης κρίθηκε ένοχος από το Κακουργιοδικείο και τού επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 6 ετών.
Ήδη έχει εκτίσει 2 χρόνια φυλάκισης και με τις ποινές να συντρέχουν, του απομένουν άλλα 4 χρόνια ποινής.
Το Κακουργιοδικείο, κατά την ανάγνωση της απόφασης, έλαβε υπ’ όψιν το γεγονός ότι ο καταδικασθείς οδηγούσε ενώ τού είχε επιβληθεί στέρηση άδειας οδηγού, την καταδίκη του λίγους μήνες πριν το θανατηφόρο και πάλι για τροχαία παράβαση, καθώς επίσης και τη μη συνεργασία του με τις Αρχές μετά την πρόκληση του θανατηφόρου.
Ο 48χρονος, τότε, Κυριακίδης, οδηγούσε υπό την επήρεια ναρκωτικών και με ιλιγγιώδη ταχύτητα, παρασύροντας στον θάνατο τον 25χρονο τότε Στέφανο Γεωργίου από το Κολόσσι, ο οποίος βρισκόταν σταματημένος με το αυτοκίνητό του στα φώτα Εναερίου. Η σύγκρουση ήταν τόσο βίαιη, που το αυτοκίνητο του άτυχου Γεωργίου διαλύθηκε, με αποτέλεσμα ο νέος να βρει ακαριαίο θάνατο.
Ο Κυριακίδης παρέλειψε να σταματήσει στα φώτα τροχαίας Εναερίου και χωρίς να ελαττώσει ταχύτητα, προσέκρουσε στο νόμιμα σταματημένο όχημα του άτυχου 25χρονου, το οποίο σύρθηκε για 33 μέτρα πριν κτυπήσει σε πάσσαλο της ηλεκτρικής και σε φώτα τροχαίας, τα οποία, μάλιστα, εκτινάχθηκαν σε απόσταση 22 μέτρων. Το, δε, όχημα του Κυριακίδη ακινητοποιήθηκε σε απόσταση 41 μέτρων περίπου από το σημείο της πρόσκρουσης.
Σημειώνεται ότι τότε, όταν έφτασε στη σκηνή η Αστυνομία και τού ζητήθηκε να δώσει δείγμα για αλκοτέστ, αυτός αρνήθηκε, ενώ σε ιδιωτική κλινική όπου μεταφέρθηκε, έδωσε ψευδή στοιχεία και προκάλεσε αναστάτωση όταν τού ζητήθηκε να δώσει αίμα για επιστημονικές εξετάσεις, κάτι που έγινε μετά από εξασφάλιση δικαστικού διατάγματος.
Το ιστορικό της απόφασης
Όπως το ίδιο το δικαστήριο υπενθύμισε, είναι η πρώτη απόφαση στην Κύπρο, στην οποία οδηγός που επέφερε τον θάνατο σε κάποιο θύμα, κρίθηκε ένοχος για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας και δεν υπάρχουν προηγούμενες αποφάσεις επί παρομοίων γεγονότων από τις οποίες θα μπορούσε να αντλήσει καθοδήγηση.
Το δικαστήριο, διαβάζοντας σύνοψη της τελικής του ετυμηγορίας, είπε πως ο 50χρονος δεν ήταν ένας ανυποψίαστος οδηγός, αλλά άτομο που, όταν λάμβανε την απόφαση να οδηγήσει στην κατάσταση που περιήγαγε τον εαυτόν του, είχε πλήρη επίγνωση των κινδύνων, οι οποίοι ήταν ορατοί και σοβαροί.
Υπογράμμισε ξανά πως ο Κυριακίδης μετέτρεψε το όχημά του σε “εν κινήσει φονικό όπλο, που μπορούσε να προκαλέσει βλάβη σε οποιοδήποτε πρόσωπο χρησιμοποιούσε τον συγκεκριμένο δρόμο” και πως επέδειξε “ασύγγνωστη και εγκληματική συμπεριφορά, η οποία εκφεύγει κατά πολύ του βαθμού αμέλειας που καλύπτει το άρθρο 210 του ποινικού κώδικα (πρόκληση θανάτου λόγω αλόγιστης, απερίσκεπτης ή επικίνδυνης πράξης ή συμπεριφοράς)”.
Την ίδια ώρα, το δικαστήριο υπογράμμισε πως “τα θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα παρουσιάζουν ανησυχητικές διαστάσεις και η ανάγκη αποτελεσματικής εφαρμογής του νόμου καθίσταται επιτακτική, ενώ το στοιχείο αποτροπής στον καθορισμό της ποινής, εντονότερο”.
Ως ελαφρυντικοί παράγοντες, μεταξύ άλλων, το δικαστήριο έλαβε υπόψη το γεγονός πως ο Κυριακίδης δεν είχε σκοπό να επιφέρει τον θάνατο στο θύμα, την άμεση παραδοχή στις πλείστες των κατηγοριών, την ειλικρινή μεταμέλειά του και τις προσωπικές του συνθήκες.
Επιβάλλοντας την ποινή φυλάκισης έξι ετών στον 50χρονο για την κατηγορία της ανθρωποκτονίας, το δικαστήριο εξέδωσε παράλληλα διάταγμα στέρησης του δικαιώματος απόκτησης ή κατοχής άδειας οδηγού για περίοδο επτά ετών, με ισχύ από σήμερα.
Μικρότερες ποινές επιβλήθηκαν για τις υπόλοιπες κατηγορίες, εκτός από επτά κατηγορίες στις οποίες δεν επιβλήθηκε ποινή, καθώς τα γεγονότα επί των οποίων εδράζονται, λήφθηκαν υπόψη, κατά κύριο λόγο, στην κατηγορία της ανθρωποκτονίας.