Συνεχίζεται η οδύσσεια των Ελλήνων και ξένων εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ. Η απόφαση που έλαβε ο Αρειος Πάγος σχετικά με την αναίρεση παραπεμπτικού βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών (999/2017) είναι μεν απαλλακτική για τα τρία εκτελεστικά μέλη του Δ.Σ. του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, αλλά αναπέμπει την επανεξέταση των ευθυνών των μελών του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων (Σ.Ε.) στο ίδιο συμβούλιο με διαφορετική σύνθεση δικαστών.
Η υπόθεση που είχε ξεσηκώσει τις διαμαρτυρίες μελών του Eurogroup το περασμένο καλοκαίρι, μπλοκάροντας την καταβολή της δόσης της δεύτερης αξιολόγησης των 8,5 δισ. ευρώ, όχι μόνο δεν δείχνει να κλείνει, αλλά περιπλέκει ακόμη περισσότερο τα πράγματα. Το δικαστήριο του Αρείου Πάγου που εκδίκασε την αίτηση αναίρεσης του βουλεύματος παραπέμπει τα μέλη του Σ.Ε. του ΤΑΙΠΕΔ να εξεταστούν εκ νέου με την κακουργηματική κατηγορία περί καταχραστών του Δημοσίου και τις διατάξεις του ν. 1608/1950, που επισύρει ποινή μέχρι και ισόβια κάθειρξη. Την αίτηση αναίρεσης κατέθεσαν άρον άρον οι συνήγοροι των κατηγορουμένων (Αλ. Λυκουρέζος, Ι. Γιαννίδης και Ν. Πατεράκης) καθώς απειλούνταν η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης τον περασμένο Ιούνιο. Η αίτηση εκδικάσθηκε στην 17 Ιουλίου 2017, σχεδόν ένα μήνα μετά την κατάθεσή της, αλλά καθαρογράφηκε μόλις στις 15 Νοεμβρίου 2017.
Υπενθυμίζεται ότι το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών (999 της 9/6/2017) παρέπεμπε σε δίκη τρία μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ (Κ. Μανιατόπουλος, Ι. Εμίρης, Α. Ταπραντζής) και έξι μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ (Γ. Μάναλη, Σ. Λιούκα, Γ. Δούνη, P. Domingo, P. Maranca, I. Gransky) με αφορμή την υπόθεση της πώλησης και επαναμίσθωσης 28 ακινήτων του Δημοσίου. Οι πρώτοι τρεις παραπέμπονταν με κατηγορίες πλημμεληματικού χαρακτήρα και οι έξι του Σ.Ε. με κακουργηματικού χαρακτήρα κατηγορίες. Μεταξύ αυτών οι τρεις Ευρωπαίοι, Πέντρο Ντομίνγκο (Pedro Pablo Nunez Domingo), ισπανικής καταγωγής, Πάολο Μαράνκα (Paolo Maranca), ιταλικής καταγωγής, και ο Σλοβάκος Ιβαν Γκράνσκι (Ivan Gransky), για τους οποίους ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Λουίς ντε Γκίντος, είχε απειλήσει με εμπλοκή στην εκταμίευση των 8,5 δισ. ευρώ.
Τελικά, με υποσχέσεις του υπουργού Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτου ότι η υπόθεση θα έχει αίσια έκβαση, τα μέλη του Eurogroup έδωσαν το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης.
Σήμερα, ο Αρειος Πάγος έρχεται και υιοθετεί την επιχειρηματολογία της υπεράσπισης των τριών μελών του Δ.Σ., αλλά όχι και της υπεράσπισης των έξι μελών του Σ.Ε. Ειδικότερα για τα μέλη του Δ.Σ. σημειώνει ότι η διακράτηση των εσόδων από τόκους καταθέσεων 10 ημερών δεν συνιστά υπεξαίρεση χρημάτων του ελληνικού Δημοσίου. Ετσι δεν παραπέμπονται τα τρία μέλη για την υπεξαίρεση 111 χιλ. ευρώ, όσοι ήταν οι τόκοι από τη κατάθεση των 261 εκατ. ευρώ 10 ημερών από την πώληση των 28 ακινήτων.
Για το Σ.Ε. ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η απόφαση του Α.Π. αποδομεί το σκεπτικό του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, εν τούτοις υιοθετεί τη θέση ότι μπορεί να υπάρχει ζημία. Μάλιστα, η ζημία αυτή είναι μεγαλύτερη των 50 εκατ. δρχ. (150.000 ευρώ) και γι’ αυτό «παραπέμπει την υπόθεση που αφορά στην πράξη της απιστίας σχετικής με την υπηρεσία με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του ν. 1608/1950 που αποδίδεται στους έξι πρώτους κατηγορούμενους… για νέα κρίση στο ίδιο συμβούλιο, που θα συγκροτηθεί από άλλους δικαστές…». Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Α.Π. υιοθετεί στην απόφασή του την εκτίμηση πως το Ελεγκτικό Συνέδριο που ενέκρινε τη σύμβαση, δεν έκρινε «για το επωφελές ή μη της επίδικης σύμβασης», αλλά απεφάνθη μόνο για το ζήτημα της σύμφωνης γνώμης του Σ.Ε. Το τελευταίο μπορεί να αποτελέσει νάρκη σε δεκάδες διαγωνισμούς του ΤΑΙΠΕΔ.