Η αμερικανική κυβέρνηση έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα μια σημαντική επιστημονική έκθεση για το κλίμα που καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η κλιματική αλλαγή είναι πραγματικό γεγονός, ότι οφείλεται στην ανθρώπινη δραστηριότητα και ότι επηρεάζει ήδη τη ζωή των Αμερικανών.
Τα συμπεράσματα αυτά έρχονται σε αντίθεση με τις δηλώσεις πολλών μελών της κυβέρνησης Τραμπ, ακόμη και του ίδιου του προέδρου.
Η έκθεση που τιτλοφορείται “Τέταρτη Εθνική Εκτίμηση για το Κλίμα” συντάχθηκε κατ’ εντολή του Κογκρέσου και δεν κάνει προτάσεις ή συστάσεις για την αναστροφή της κλιματικής αλλαγής. Η έρευνα αυτή γίνεται κάθε τέσσερα χρόνια.
Εγκρίνεται από την Αμερικανική Ακαδημία Επιστημών και για να δοθεί στη δημοσιότητα πρέπει να δώσει το “πράσινο φως” ο Λευκός Οίκος.
Οι περισσότεροι από 50 επιστήμονες που συμμετείχαν στη σύνταξή της επισημαίνουν ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη προκαλείται κατά πάσα πιθανότητα από την ανθρώπινη δραστηριότητα και πιο συγκεκριμένα από την εκπομπή καυσαερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Τα επόμενα χρόνια η παγκόσμια θερμοκρασία θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το πόσο διοξείδιο του άνθρακα θα εκπεμφθεί στην ατμόσφαιρα.
Οι επιστήμονες τονίζουν εξάλλου ότι για το φαινόμενο της υπερθέρμανσης “δεν υπάρχει καμία άλλη πειστική εναλλακτική εξήγηση”. Η στάθμη της θάλασσας εκτιμάται ότι θα ανέβει “κατά αρκετές ίντσες μέσα στα επόμενα 15 χρόνια” λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας, επισημαίνουν.
Κατά την προεκλογική εκστρατεία του ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε χαρακτηρίσει την κλιματική αλλαγή “φάρσα της Κίνας” ενώ τον Ιούνιο ανακοίνωσε την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.
“Η παρούσα περίοδος είναι η πιο θερμή στην ιστορία του σύγχρονου πολιτισμού” επισημαίνεται στην έρευνα. Από το 1901 η μέση ετήσια θερμοκρασία του αέρα στην επιφάνεια του πλανήτη αυξήθηκε κατά έναν βαθμό Κελσίου.
Τα τελευταία χρόνια καταγράφεται αριθμός-ρεκόρ ακραίων μετεωρολογικών φαινομένων (ξηρασία, τυφώνες, πολύ ισχυρές βροχοπτώσεις κ.λπ.) ενώ τα τρία τελευταία χρόνια ήταν τα πιο ζεστά από το 1880. Σύμφωνα με τους συγγραφείς της έκθεσης “αυτές οι τάσεις θα συνεχιστούν”.
Στις ΗΠΑ, οι πιο σημαντικές αλλαγές παρατηρήθηκαν στον βορρά. Από τη δεκαετία του 1960 σημειώνονται πιο συχνά καύσωνες ενώ τα κύματα ψύχους είναι πιο σπάνια. Η μέση ετήσια θερμοκρασία στις ηπειρωτικές ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 1 βαθμό Κελσίου από το 1901 μέχρι το 2016. Για την περίοδο 2021-2050 προβλέπεται ότι θα αυξηθεί κατά 1,4 βαθμό επιπλέον.