Η άνοδος της θερμοκρασίας της γης δεν έχει μόνο επιπτώσεις στην οικονομία και την κοινωνία
Oι οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι δραματικές. Τις διαστάσεις των οικονομικών επιπτώσεων εξετάζει το Ινστιτούτο για την Κλιματική Αλλαγή Μερκάτορ MCC στο Βερολίνο. Ο επιστήμονας Ματίας Καλκούλ βάζει στο μικροσκόπιο στοιχεία 1.400 περιοχών του πλανήτη. Στο μικρόφωνο της DW ο επικεφαλής της ομάδας εργασίας Οικονομική Ανάπτυξη και Επιπτώσεις στην Ανθρώπινη Ζωή δηλώνει:
«Το ΑΕΠ συρρικνώνεται σε όλες τις περιοχές κατά μέσο όρο 10% -στις τροπικές χώρες ακόμα και κατά 20% λόγω της ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας-λόγω της μείωσης της αγροτικής παραγωγής, αλλά και της παραγωγικότητας. Ας σημειωθεί ότι σε αυτούς τους υπολογισμούς δεν περιλαμβάνονται οι επιπτώσεις φυσικών καταστροφών και η άνοδος της στάθμης των ωκεανών».
Ποιες όμως περιοχές βρίσκονται σήμερα σε χειρότερη μοίρα; Ο Νταν Σμιθ από το Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη SIPRI, με έδρα τη Στοκχόλμη, αναφέρεται στην βόρεια Αφρική και την Εγγύς Ανατολή τονίζοντας ότι σε χώρες όπως η Συρία, η Αίγυπτος και η Υεμένη, η κλιματική αλλαγή έρχεται να προστεθεί στις ήδη υπάρχουσες διενέξεις.
Νέος θεσμός του ΟΗΕ για τους κινδύνους που απειλούν την ασφάλεια;
Όταν ολόκληρες περιοχές μαστίζονται από ανέχεια, και λόγω κλιματικής αλλαγής, μια από τις επιπτώσεις είναι η μαζική μετανάστευση. Ο επιστήμονας Ματίας Καλκούλ, σύμφωνα με δημοσίευμα της deutche welle, δίνει ως παράδειγμα την εισροή στη Γερμανία πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπων, που έφερε τα πάνω κάτω στην πολιτική ζωή της χώρας. Για αυτό και εκτιμά ότι είναι δύσκολο έως αδύνατο να προβλέψει κανείς πως θα αντιδράσουν στο μέλλον οι κοινωνίες στη μαζική μετανάστευση.
Τι όμως πρέπει να γίνει άμεσα, αν αναλογιστούμε ότι οι όποιες αποφάσεις για την προστασία του κλίματος θα χρειαστούν, στην καλύτερη περίπτωση, δεκαετίες μέχρι να υλοποιηθούν; Ο διευθυντής στο Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη SIPRI Νταν Σμιθ προτείνει τη δημιουργία νέου θεσμού υπό την αιγίδα του ΟΗΕ: «Ο θεσμός αυτός θα πρέπει να εξετάζει τους κινδύνους για την ασφάλεια λόγω κλιματικής αλλαγής και να πληροφορεί τους οργανισμούς του ΟΗΕ, όπως το Συμβούλιο Ασφαλείας, το συντονιστικό όργανο ανθρωπιστικής βοήθειας ή το παγκόσμιο πρόγραμμα σίτισης. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο η αποστολή των οργανισμών θα επηρεαστεί τα επόμενα χρόνια από τους κινδύνους για την ασφάλεια που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή».