Επειτα από αρκετά χρόνια επιφυλακτικότητας, οι επιχειρήσεις ανά τον κόσμο αποτολμούν ξανά να επενδύσουν σε νέες μονάδες παραγωγής και σε καινούργιο εξοπλισμό. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών, η αύξηση των επενδύσεων, που αντανακλά την ανάκαμψη της οικονομίας, θα είναι της τάξεως του 8% το 2017. Εντοπίζεται σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Ασία και αφορά επιχειρηματικούς κολοσσούς διεθνούς εμβέλειας, όπως η Amazon και η Volkswagen, αλλά και μικρότερες επιχειρήσεις. Αναμένεται έτσι να αποβεί ευεργετική, καθώς θα οδηγήσει σε αυξήσεις μισθών και επιτάχυνση του πληθωρισμού.
Στην εικόνα αυτή συγκλίνουν οι εκτιμήσεις αναλυτών μεγάλων επενδυτικών τραπεζών, όπως η Morgan Stanley και η JPMorgan Chase & Co., αλλά και στελεχών επενδυτικών εταιρειών, όπως οι Pavilion Global Markets και Wells Fargo Securities LLC. Στην Ευρωζώνη, σχετική έρευνα που διεξήγαγε ο όμιλος UBS Group ανάμεσα σε 600 επιχειρήσεις κατέδειξε ότι οι κεφαλαιουχικές επενδύσεις έκαναν άλμα για πρώτη φορά έπειτα από δύο χρόνια. Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen θα επενδύσει 1,4 δισ. ευρώ σε νέες τεχνολογίες για την παρασκευή νέων μοντέλων αυτοκινήτων αλλά και ηλεκτροκίνητων συρμών και αυτόματων συστημάτων. Σε ό,τι αφορά τις ΗΠΑ, τα τελευταία στοιχεία καταδεικνύουν αύξηση των επενδύσεων μεγαλύτερη από τις προβλέψεις τον Σεπτέμβριο. Το τρίτο τρίμηνο, άλλωστε, οι επενδύσεις των επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 1,5%, συνεισφέροντας στην ανάπτυξη κατά 3% που σημείωσε η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. Σχολιάζοντας σχετικά ο Τζιμ Πόλσον, αναλυτής επενδύσεων στη Leuthold Group LLC της Μινεάπολις, τόνισε ότι «η αύξηση των επιχειρηματικών επενδύσεων μοιάζει με πηγή νεότητας σε μια γηράσκουσα ανάκαμψη».
Αναλυτές της Pavilion Global Markets προέβλεψαν προσφάτως ότι οι επενδύσεις των επιχειρήσεων θα δώσουν ώθηση στις μετοχές αμερικανικών βιομηχανιών. Ενδεικτική περίπτωση κολοσσού που προχώρησε σε εκτεταμένες επενδύσεις και σε πολλές χώρες είναι εκείνη της Amazon, που επεκτείνει την παρουσία της σε χώρες όπως η Ινδία, η Αυστραλία αλλά και στη Λατινική Αμερική. Ο αμερικανικός κολοσσός του ηλεκτρονικού εμπορίου έχει, άλλωστε, καλέσει τις Αρχές αμερικανικών πολιτειών να υποβάλουν τις προτάσεις τους για την εγκατάσταση νέων κεντρικών γραφείων της, που θα κοστίσουν 4,3 δισ. ευρώ. Εκτιμάται ότι θα δημιουργήσουν 50.000 θέσεις εργασίας τα επόμενα 15 με 17 χρόνια. Η τάση δεν εξαντλείται στα ηχηρά ονόματα μεγάλων βιομηχανιών. Σύμφωνα με αναλυτές της Pavilion Global Markets, σε ό,τι αφορά τις ΗΠΑ επεκτείνεται και σε μικρότερες επιχειρήσεις, όπως αυτές του δείκτη Russell 2000, που αύξησαν τις δαπάνες τους για επενδύσεις κατά 33% στη διάρκεια του τρέχοντος έτος. «Οι μικρές επιχειρήσεις δαπανούν σαφώς περισσότερα για εξοπλισμό», τονίζει ο Μαρκ Βίτινερ, οικονομολόγος της Wells Fargo Securities LLC στη Βόρεια Καρολίνα, ο οποίος αποδίδει τη θετική εξέλιξη εν μέρει και στη βελτίωση του ρυθμιστικού πλαισίου.
Ανάλογη είναι η εικόνα στην Ιαπωνία, όπου οι παραγγελίες για μηχανολογικό εξοπλισμό σημείωσαν αύξηση τόσο τον Ιούλιο όσο και τον Αύγουστο. Οι παραγγελίες αυτές αποτελούν το βαρόμετρο και την ισχυρότερη ένδειξη για τις μελλοντικές κεφαλαιουχικές επενδύσεις. Ενδεικτική είναι η περίπτωση του κολοσσού της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας Mitsubishi Motor Corp, που σχεδιάζει να αυξήσει τις ετήσιες δαπάνες για έρευνα κατά 50%, με στόχο να φτάσουν το 1,2 δισ. δολάρια σε τρία χρόνια. Σε δαπάνες προχωρούν, άλλωστε, και οι Τoshiba Corp και Toyota Motor Corp. Σε ό,τι αφορά, άλλωστε, τη δεύτερη οικονομία στον κόσμο, την Κίνα, το φιλόδοξο σχέδιο του λεγόμενου «Νέου Δρόμου του Μεταξιού» προβλέπει επενδύσεις ύψους ενός τρισ. δολαρίων, ποσού αντίστοιχου των 860 δισ. ευρώ, σε σιδηροδρομικά δίκτυα, οδικά δίκτυα και λιμάνια που θα συνδέουν την Ευρώπη με την Ασία.
Ταυτοχρόνως, όμως, η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία Tesla συνομιλεί με τις περιφερειακές αρχές της Σαγκάης για την εγκατάσταση μονάδας παραγωγής στην περιοχή.
Έντυπη