Η ιταλική ιστοσελίδα «Νέα χωρίς σύνορα» κάνει μια αναφορά στην κατάσταση της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, κυρίως στη Χιμάρα, με το γκρέμισμα οικιών της μειονότητας.
Αναφέρεται με σαφήνεια στο πρόβλημα που ανέκυψε με την αλβανική κυβέρνηση και τον εντολοδόχο της δήμαρχο της Χιμάρας, Γκιέργκι Γκόρο με την ακίνητη περιουσία των Ελλήνων κατοίκων της παραλιακής αλβανικής πόλης.
Γράφει χαρακτηριστικά:
«Η νοτιότερη πόλη της Αλβανίας κατοικείται από πολλά μέλη της ελληνικής μειονότητας, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την παραβίαση των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας τους από τις αρχές των Τιράνων και ζήτησαν διπλωματική παρέμβαση της Αθήνας υπέρ τους.
Η υπόθεση ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2016, όταν ο δήμαρχος της παράκτιας πόλης Γκιέργκι Γκόρο ενέκρινε το νέο πολεοδομικό σχέδιο, το οποίο προβλέπει τη κατεδάφιση ορισμένων ακινήτων των κατοίκων της περιοχής. Σύμφωνα με τις αλβανικές αρχές, η απαλλοτρίωση αυτών των ακινήτων δικαιολογείται από το δημόσιο συμφέρον και επικυρώθηκε με ψήφισμα του Συμβουλίου των Υπουργών της Αλβανίας που εκδόθηκε στις 22 Φεβρουααρίου του τρέχοντος έτους».
Πιο κάτω θα επισημάνει:
«Το αλβανικό κομμουνιστικό καθεστώς είχε αναγνωρίσει ως ελληνική μειονότητα κατοίκους ορισμένων περιοχών κοντά στα σύνορα που ονομάστηκαν «μειονοτικές περιοχές».
Σε αυτές αναγνωρίστηκαν τα δικαιώματα για την εκπαίδευση στη μητρική γλώσσα, που συνεχίσθηκε και μετά την πτώση του ολοκληρωτικού καθεστώτος. Η Χιμάρα δεν καλύπτεται σε αυτές, παρά την παρουσία των, ελληνικής καταγωγής, πολιτών που υπάρχουν καθώς και σε ορισμένα γειτονικά χωριά- όπως οι Δρυμάδες- ενώ αριθμητικά η μειονότητα έχει αποδυναμωθεί από τη μετανάστευση μετά το 1990- ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός.
Η Αθήνα θα ήθελε να αναγνωρίσει την ύπαρξη ελληνικής μειονότητας ακόμη και σε εκείνους που δεν αναφέρονται στις «μειονοτικές περιοχές».
«Μετά την άρση της ελληνικης ιθαγένειας στο δήμαρχο Γκόρο,πρωταγωνιστή του πολεοδομικού σχεδίου, η Αθήνα υποστηρίζει σθεναρά το αίτημα των πολιτών της ελληνικής μειονότητας για την πλήρη διαφύλαξη της ακίνητης περιουσίας τους στην Αλβανία»
Και κλείνει:
Παρά την επανεμφάνιση του άμεσου διαλόγου με την Αθήνα, φαίνεται δύσκολο η κυβέρνηση Ράμα να εγκαταλείψει την υλοποίηση του πολεοδομικού σχεδίου στη Χιμάρα.
Οι συνεδριάσεις του πρωθυπουργού και των υπουργών Αλβανίας Μιρέλα Κουμπάρο και Ντάμιαν Γκικνούρι με τους εκπροσώπους των Χιμαρωτιών δεν έδωσαν κανένα σημάδι εγκατάλειψης του έργου από την αλβανικη κυβέρνηση.
Προς το παρόν, οι νομικές διαδικασίες προσπαθούν να επιβραδύνουν την υλοποίηση του έργου. Σε πολιτικό επίπεδο, η μεγαλύτερη ελπίδα των Χιμαριωτών είναι ότι η Αθήνα έχει μετατοπισθεί για να τους υπερασπισθεί με τα Τίρανα».