Δεν θα γίνουν με τον παραδοσιακό τρόπο οι προσλήψεις των περίπου 7.000 μόνιμων στην καθαριότητα. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της aftodioikisi.gr, στην διαδικασία θα έχει μεν βασικό ρόλο το ΑΣΕΠ το οποίο θα εκδώσει την προκήρυξη αλλά και τα προσωρινά και τελικά αποτελέσματα, αλλά η ενδιάμεση διαδικασία θα πραγματοποιηθεί μέσω των δήμων.
Δηλαδή, οι δήμοι θα κληθούν, όπως και στην περίπτωση των «παρατασιούχων» να υποδεχθούν τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων, να κάνουν ένα πρώτο ξεσκαρτάρισμα και στη συνέχεια να τις αποστείλουν στην Ανεξάρτητη Αρχή προκειμένου να γίνει η τελική αξιολόγηση και επιλογή των υποψηφίων με βάση τα κριτήρια της προκήρυξης.
Η διαδικασία αυτή που, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έχει προταθεί από το υπουργείο Εσωτερικών και έχει ήδη συζητηθεί με το ΑΣΕΠ, πρόκειται να οριστικοποιηθεί τις επόμενες ημέρες κατά τη συνάντηση Σκουρλέτη και ηγεσίας της Ανεξάρτητης Αρχής. Προκρίνεται, δε, προκειμένου, λόγω του μεγάλου όγκου των αιτήσεων που αναμένεται, να μην αντιμετωπίσει, όπως στο πρόσφατο παρελθόν, προβλήματα το πληροφοριακό σύστημα του ΑΣΕΠ και οι προσωρινοί πίνακες να αναρτηθούν έως τα τέλη Μαρτίου 2018, όταν, δηλαδή, λήγουν οι συμβάσεις των «παρατασιούχων».
Πώς θα γίνει η μοριοδότηση
Αναφορικά με την μοριοδότηση, το άρθρο 24 του Ν_4479_2017 προβλέπει για τους υποψήφιους:
- μοριοδότηση δεκαεπτά μονάδων ανά μήνα εμπειρίας σε ανταποδοτικές υπηρεσίες καθαριότητας των ΟΤΑ
- για συνολική εμπειρία έως είκοσι τέσσερις μήνες
Αυτό σημαίνει ότι ένας υποψήφιος που ήταν είτε «παρατασιούχος» είτε εργαζόμενος στην καθαριότητα δήμου παλιότερα, για διάστημα δύο ετών, έχει προβάδισμα 408 μορίων, έναντι άλλων συνυποψηφίων του.
Παράλληλα, για τους συμβασιούχους – «παρατασιούχους» δεν θα εφαρμοστούν τα ανώτατα όρια ηλικίας ανά ειδικότητα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι σχεδόν όλες οι θέσεις θα είναι υποχρεωτικής εκπαίδευσης με μοναδικό προσόν το απολυτήριο Δημοτικού και οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν αποφοιτήσει έως 1980.
Μπορεί, όμως, οι συγκεκριμένοι συμβασιούχοι να έχουν το συγκεκριμένο «πλεόνασμα» στα μόρια, ωστόσο από πλευράς έμπειρων συνδικαλιστών έχει εκτιμηθεί ότι άλλου είδους κριτήρια κοινωνικού χαρακτήρα (π.χ. πολυτεκνία, χρόνια ανεργία κ.ά.) συγκεντρώνουν περισσότερα μόρια και έτσι μπορούν να προσπεράσουν την μοριοδότηση ενός συμβασιούχου.
Με αυτό το δεδομένο, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, θεωρείται αδύνατο να προσληφθούν στις θέσεις μόνιμου προσωπικού όλοι οι συμβασιούχοι που βρίσκονταν στις υπηρεσίες καθαριότητας μέχρι την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με την οποία κρίθηκε αντισυνταγματική η παράταση των συμβάσεων. Επιπλέον, δεν μπορεί να υπολογιστεί ποιο θα είναι το ποσοστό των «παρατασιούχων» που θα προσληφθούν.
Υπενθυμίζεται ότι το άρθρο 24 του Ν_4479_2017 προβλέπει ότι: «Ως προς το σύνολο των προσλήψεων τακτικού προσωπικού που πραγματοποιούνται με την ειδική διαδικασία της παραγράφου αυτής, η εμπειρία στο αντικείμενο της θέσης, η οποία προβλέπεται στην περίπτωση Β΄ της παρ. 2 του άρθρου 18 του ν. 2190/1994 (Α΄ 28), εφόσον έχει διανυθεί σε αντίστοιχες θέσεις σε ανταποδοτικές υπηρεσίες καθαριότητας Ο.Τ.Α. ή νομικών προσώπων αυτών, βαθμολογείται με δεκαεπτά (17) μονάδες ανά μήνα και για συνολική εμπειρία μέχρι είκοσι τέσσερις (24) μήνες. Για τις προσλήψεις που διενεργούνται με τη διαδικασία της παρούσας παραγράφου δεν εφαρμόζονται τα ανώτατα ανά ειδικότητα, όρια ηλικίας διορισμού που προβλέπονται στην υπουργική απόφαση ΔΙΠΠ/Φ.ΗΛ/6170/3.5.2004 (Β΄645), όπως ισχύει. Μετά την ολοκλήρωση των προσλήψεων της παρούσας παραγράφου, οι Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού και τα νομικά πρόσωπα αυτών παρέχουν τις κάθε είδους ανταποδοτικές υπηρεσίες σχετικές με την καθαριότητα με ίδια μέσα».