Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Καλαμάτας επιδίκασε ομόφωνα αποζημίωση 6.720 ευρώ στον Γεωργιανό ο οποίος είχε κατηγορηθεί ως ο δολοφόνος του αρχιμανδρίτη στη Χώρα και αθωώθηκε.
Η εισαγγελέας ήταν επίσης θετική ως προς την πρότασή της, αλλά για μικρότερο ποσό. Ο 26χρονος σήμερα Γεωργιανός είχε κρατηθεί 448 ημέρες και χθες το δικαστήριο αποφάσισε να πάρει αποζημίωση 15 ευρώ για κάθε ημέρα που πέρασε στη φυλακή.
Η υπόθεση δολοφονίας του αρχιμανδρίτη Φώτη Ζαχαρόπουλου από τη Χώρα είχε συγκλονίσει το Φεβρουάριο του 2014 τη Μεσσηνία. Η δολοφονία του 54χρονου αρχιμανδρίτη είχε μεγάλο αντίκτυπο στην κοινή γνώμη, ιδιαίτερα για τον τρόπο με τον οποίο βρέθηκε νεκρός, στραγγαλισμένος με το πουκάμισό του και χωρίς να φοράει ρούχα. Για το φόνο κατηγορήθηκαν ο Γεωργιανός μαζί με έναν 17χρονο τότε Χωραΐτη. Ο τελευταίος μάλιστα σε πρώτο βαθμό είχε καταδικαστεί από το Τριμελές Δικαστήριο Ανηλίκων Κυπαρισσίας σε κάθειρξη 15 ετών για απλή συνέργεια στη δολοφονία, για να αθωωθεί τελικά και αυτός από το Εφετείο Ανηλίκων Καλαμάτας. Είχε προηγηθεί λίγους μήνες νωρίτερα και συγκεκριμένα το Μάιο του 2015 η ομόφωνη αθώωση του Γεωργιανού από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Καλαμάτας, ενώ και το Συμβούλιο του Αρείου Πάγου απέρριψε αναψηλάφηση της δίκης.
“ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΙΑΣ ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗΣ ΟΜΟΛΟΓΙΑΣ”
Η μία εκ των δύο συνηγόρων του Γεωργιανού, Ευθυμία Ορφανίδου, μιλώντας στην “Ε” για τη χθεσινή απόφαση είπε ότι “βγήκε μια απόφαση δικαίωσης”. Η κ. Ορφανίδου και η Κυριακή Πακιρτζίδου, δικηγόροι Θεσσαλονίκης, υπερασπίστηκαν τον κατηγορούμενο στο δικαστήριο. Επεσήμανε λοιπόν πως ο εντολέας τους κατηγορήθηκε ως δολοφόνος “στο όνομα μιας προανακριτικής ομολογίας η οποία είχε δοθεί χωρίς διερμηνέα”. Και πρόσθεσε πως “είναι μια απόφαση καλή, είναι μια απόφαση η οποία μπορεί να βοηθήσει έναν άνθρωπο που τόσο άδικα βρισκόταν στη φυλακή και θεωρούμε πραγματικά ότι τιμά τον κόσμο της Δικαιοσύνης”. Σήμερα ο Γεωργιανός ζει στη χώρα του “με το άμεσα συγγενικό του περιβάλλον και επιθυμεί να ανακουφιστεί, να ηρεμήσει και να ξαναβρεί τη ρότα της ζωής του”.
Στη δίκη χθες παραστάθηκε το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους μέσω δικηγόρου. Ο νομικός σύμβουλος του κράτους ζήτησε την απόρριψη της αίτησης, γιατί υπήρχε μια προανακριτική ομολογία του Γεωργιανού, η οποία ωστόσο “δόθηκε χωρίς διερμηνέα και έπρεπε να ακυρωθεί και το δικαστήριο ρητά ανέφερε ότι αυτή η απολογία δεν θα πρέπει να γίνει δεκτή”, σημείωσε η κ. Ορφανίδου και υπενθύμισε ότι “η απόφαση ήταν ομόφωνα αθωωτική και η αναίρεση που ασκήθηκε από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου απορρίφθηκε με το σκεπτικό ότι η απόφαση που βγήκε από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Καλαμάτας ήταν πλήρως αιτιολογημένη και σύμφωνη με το Σύνταγμα”.