Λίγο πριν από την έναρξη της 23η διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα στη Βόννη τη Δευτέρα (6 Νοεμβρίου), η EURACTIV σε συνεργασία με την The Guardian εξετάζει ποια θέματα θα συζητηθούν στη Γερμανία και τα δυνητικά αποτελέσματα της διάσκεψης.
Γιατί έχει σημασία;
Η Συμφωνία του Παρισιού στην COP21 το 2015 αποτέλεσε την πρώτη παγκόσμια συμφωνία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ωστόσο, οι εθνικές δράσεις πρέπει να ενισχυθούν σημαντικά, για να επιτευχθεί ο στόχος να διατηρηθεί η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από 2C και 1.5C.
Τι νέο υπάρχει;
Ο πρωθυπουργός των νησιών Φίτζι, Frank Bainimarama, είναι ο πρόεδρος της COP, παρά το γεγονός ότι η Σύνοδος κορυφής διεξάγεται στη Γερμανία για πρακτικούς λόγους. Τα Φίτζι υπέστησαν ζημιές ύψους άνω του 1 δις δολαρίων μετά το ξέσπασμα του κυκλώνα Winston το 2016, καθιστώντας πιθανή την επικέντρωση της προσοχής στο αμφισβητούμενο ζήτημα της αποζημίωσης για τις κλιματικές ζημίες, στην προσαρμογή στις μελλοντικές απειλές, καθώς και στη μείωση των εκπομπών.
Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να εγκαταλείψει τη συμφωνία θα επηρεάσει αρνητικά τα αποτελέσματα;
Όχι. Ως ο δεύτερος μεγαλύτερος ρυπαίνων και το πλουσιότερο έθνος στον κόσμο, οι ΗΠΑ διαδραματίζουν καταλυτικό ρόλο.
Παρά την απόφασή του, ο πρόεδρος Τραμπ «Προκάλεσε ένα ασύγκριτο κύμα στήριξης για τη συνθήκη», δήλωσε η Christiana Figueres. «Εξασφάλισε την αποφασιστικότητα του κόσμου για την κλιματική δράση και γι ‘αυτό μπορούμε όλοι να είμαστε ευγνώμονες».
Ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Michael Bloomberg δήλωσε ότι θα καλύψει τα έξοδα διοίκησης της UNFCCC ύψους 15 εκατομμυρίων δολαρίων, εάν δεν το πράξει η κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Τι πρέπει να γίνει;
Οι σημερινές δεσμεύσεις για περικοπές άνθρακα θα σήμαιναν τουλάχιστον 3C της υπερθέρμανσης του πλανήτη και σοβαρών ζημιών. Έτσι, η Συμφωνία του Παρισιού περιλάμβανε ένα μηχανισμό για την αναθεώρηση και τη μείωση των δεσμεύσεων, χωρίς ωστόσο να καθορίζεται το κανονιστικό πλαίσιο.
Χωρίς σοβαρή προετοιμασία για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και συνεργασίας, οι Συμφωνίες δεν μπορούν να υλοποιηθούν, όπως έδειξε η αποτυχημένη COP στην Κοπεγχάγη το 2009.
Θα μπορούσαν να υπάρχουν σημεία ανάφλεξης;
Ναι. Υπάρχουν έντονες και μακροχρόνιες εντάσεις σχετικά με το ζήτημα της «απώλειας», δηλαδή την ιδέα ότι τα αναπτυσσόμενα κράτη πρέπει να αποζημιωθούν για την καταστροφή που προκύπτει από την κλιματική αλλαγή. «Η αρχή είναι μια αποζημίωση, επειδή οι δυτικές χώρες ανέπτυξαν τις οικονομίες τους εις βάρος του πλανήτη και των φτωχών ανθρώπων», λέει η Dorothy Grace Guerrero της οργάνωσης Global Justice Now.
Τα εύπορα κράτη αντιτίθενται στις αποζημιώσεις, θεωρώντας ότι είναι παρόμοιες με τις εκκλήσεις για αποκατάσταση της δουλείας.
Η ευρεία και οικονομική ασφάλιση έναντι των ακραίων καιρικών συνθηκών είναι ένας συμβιβασμός που προωθείται έντονα από τα δυτικά έθνη, όπως για παράδειγμα η πρωτοβουλία InsuResilience της G7 με στόχο να βοηθήσει 400 εκατομμύρια μη εύπορους ανθρώπους στον κόσμο. Εντούτοις, δεν είναι σαφές με ποιον τρόπο η ασφάλιση θα μπορούσε να λύσει αναπόφευκτα προβλήματα, όπως η μεγάλη αύξηση της στάθμης της θάλασσας στις ακτές χαμηλού επιπέδου.
Τι γίνεται με τα κονδύλια που έχουν ήδη δεσμευθεί, για να βοηθήσουν τα φτωχότερα έθνη;
Τα εύπορα κράτη είχαν ήδη δεσμευθεί να παράσχουν 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως έως το 2020, για να βοηθήσουν τα λιγότερα εύπορα να περιορίσουν τις εκπομπές τους, καθώς μεγαλώνουν και προσαρμόζονται στην κλιματική αλλαγή. Οι ΗΠΑ θα είχαν μεγάλη συνεισφορά στο ζήτημα αυτό, στο οποίο θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στη διάσκεψη.
Η Σύνοδος κορυφής της Βόννης δεν θα έχει τεράστιο αποτύπωμα άνθρακα;
Θα υπάρχουν 10.000 κυβερνητικοί αντιπρόσωποι, 8.000 άτομα από άλλες ομάδες και 2.000 δημοσιογράφοι από διάφορα Μέσα Ενημέρωσης που ταξιδεύουν στη Βόννη από όλο τον κόσμο. Οι διοργανωτές προσπαθούν να αποφύγουν όσο το δυνατόν περισσότερες εκπομπές, για παράδειγμα με τη χρήση ηλεκτρικών λεωφορείων για τη μεταφορά των συμμετεχόντων. Ωστόσο, οι εκπομπές που δεν μπορούν να αποφευχθούν θα αντισταθμιστούν, κυρίως με τη χρήση συστημάτων πιστοποιημένων από τα Ηνωμένα Έθνη.
Τι συνιστά λοιπόν την επιτυχία στη Βόννη;
Στην πράξη, η Σύνοδος της Βόννης θα αποτελέσει δοκιμασία για το πώς ο υπόλοιπος κόσμος σκοπεύει να μείνει ενωμένος [χωρίς τις ΗΠΑ] και να κρατήσει ζωντανό το πνεύμα της Συμφωνίας του Παρισιού.