Η παγκόσμια θερμοκρασία θα αυξηθεί κατά 3,2 βαθμούς ώς το 2100 και την ευθύνη θα φέρουν κυρίως οι ΗΠΑ, προειδοποιεί η ΜΚΟ Climate Action Tracker. Η αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, όπως έχει δεσμευθεί να κάνει ο πρόεδρος Τραμπ, θα ευθύνεται κατά κύριο λόγο για την αύξηση της θερμοκρασίας παγκοσμίως κατά 3,2 βαθμούς Κελσίου μέχρι το 2100 (σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή) αντί για 2,8 βαθμούς που προβλέπονταν, εφόσον η Ουάσιγκτον τηρούσε την αρχική δέσμευσή της να μειώσει την εκπομπή αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, όπως υποστηρίζει η μη κυβερνητική οργάνωση Climate ActionTracker.
Επί προεδρίας Ομπάμα, οι ΗΠΑ, η χώρα με τις μεγαλύτερες εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου (GES) μετά την Κίνα, είχαν δεσμευθεί να τις μειώσουν κατά 26-28% μέχρι το 2025, σε σύγκριση με το 2005, για να συμβάλουν στον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Ο στόχος της συμφωνίας του Παρισιού, που επιτεύχθηκε το 2015, ήταν να περιοριστεί στους 2 βαθμούς Κελσίου η αύξηση της θερμοκρασίας σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή. «Εξαιτίας, κυρίως, της αποχώρησης των ΗΠΑ από τη συμφωνία», που ανακοίνωσε ο Τραμπ τον περασμένο Ιούνιο, παρατηρείται «μια σημαντική υποχώρηση της προόδου» που αναμενόταν να γίνει σε ό,τι αφορά τον περιορισμό της υπερθέρμανσης, σημειώνει η ΜΚΟ σε μια έκθεσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα στο περιθώριο της συνόδου του ΟΗΕ για το κλίμα (COP23) η οποία διεξάγεται στη Βόννη της Γερμανίας. «Αν όλες οι κυβερνήσεις εφάρμοζαν πλήρως τις δεσμεύσεις (για τη μείωση των GES) που ανέλαβαν στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού, η παγκόσμια θερμοκρασία δεν θα αυξανόταν κατά 3,2 βαθμούς Κελσίου, σε σύγκριση με το επίπεδο της προβιομηχανικής περιόδου», τονίζει η Climate Action Tracker.
Το 2016 η οργάνωση, όπως είναι γνωστό προέβλεπε άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 2,8 βαθμούς. Η επιδείνωση οφείλεται κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι «οι ΗΠΑ στρέφουν την πλάτη στον στόχο τους που είχε ορίζοντα το 2030 και τον μακροπρόθεσμο στόχο» του 2050, εκτιμά η ΜΚΟ.
Αντιθέτως, η Κίνα και η Ινδία (η πρώτη και η τέταρτη χώρα παγκοσμίως σε ό,τι αφορά την εκπομπή αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου (GES), σημείωσαν «σημαντική πρόοδο» την περασμένη χρονιά. Η οργάνωση προβλέπει ότι οι πολιτικές που ακολουθούν αυτές οι δύο χώρες «οδηγούν σε μείωση της θερμοκρασίας κατά 0,2 βαθμούς Κελσίου». «Απέναντι στην απραξία των ΗΠΑ, η Κίνα και η Ινδία φαίνεται να ανεβάζουν ταχύτητα. Αμφότερες, πάντως, θα πρέπει να αναθεωρήσουν και να ενισχύσουν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν στο Παρίσι», σχολίασε ο Μπιλ Χέρι, του ερευνητικού ινστιτούτου Climate Analytics.
Η συμφωνία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ήταν μόνο η αρχή και χρειάζεται να γίνουν περισσότερα, διεμήνυσε χθες η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα (COP23). «Ξέρουμε ότι με βάση τις υπάρχουσες δεσμεύσεις δεν θα πετύχουμε τον στόχο των 2 βαθμών ή του 1,5 βαθμού», τόνισε.