Οι θανάσιμες πλημμύρες σε Ελλάδα, Γερμανία, Πολωνία Τσεχία, οι πυρκαγιές και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έλαβαν χώρα φέτος στην Ευρώπη είχαν ως αποτέλεσμα να χαθούν 200 ζωές μέσα στο 2017 ενώ το κόστος των ζημιών έφτασε το 2016 10 δισ. στην ΕΕ.
Για αυτό η Κομισιόν πρότεινε σήμερα την θέσπιση του RescEU ενός ευρωπαϊκού συστήματος που σκοπό έχει να αντιμετωπίζει αποτελεσματικότερα τις φυσικές καταστροφές.
«Οι τραγωδίες που ζήσαμε το περασμένο καλοκαίρι και τα τελευταία έτη έχουν δείξει ότι το υφιστάμενο σύστημα αντιμετώπισης καταστροφών, με την υπάρχουσα εθελοντική του δομή, έφτασε στα όριά του» δήλωσε ο αρμόδιος Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας Χ. Στυλιανίδης στον οποίο ανατέθηκε από τον Πρόεδρο της Επιτροπής κ. Γιουνκέρ να εκπονήσει σχέδιο όπου θα επιτρέπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση «να είναι σε θέση να προσφέρει περισσότερα από απλά συλλυπητήρια» όταν γίνεται μία φυσική καταστροφή σε ένα από τα κράτη μέλη της.
Το σχέδιο, που παρουσίασε σήμερα στις Βρυξέλλες ο κ. Στυλιανίδης αυξάνει τα οικονομικά κίνητρα για τα κράτη μέλη ώστε να παρέχουν βοήθεια σε άλλα κράτη μέσα από την «Ευρωπαϊκή Δεξαμενή Πολιτικής Προστασίας» όταν οι δυνατότητες σε εθνικό επίπεδο δεν επαρκούν.
Το rescEU, θα περιλαμβάνει μέσα για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών, πλημμυρών, σεισμών και επιδημιών και θα συμπληρώνει τις εθνικές ικανότητες και τα μέσα. Παράλληλα, το rescEU θα βοηθήσει τα κράτη μέλη να ενισχύσουν τις υφιστάμενες εθνικές τους ικανότητες χρηματοδοτώντας κόστη προσαρμογής, επισκευής, μεταφοράς και λειτουργίας αυτών. «Τα εν λόγω μέσα θα αποτελέσουν μέρος μιας κοινής δεξαμενής δυνατοτήτων και επιχειρησιακών μέσων αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής “Εθελοντικής Δεξαμενής” Πολιτικής Προστασίας και θα διατίθενται για επιχειρησιακή ανάπτυξη σε περιπτώσεις καταστροφών» είπε σήμερα ο κ. Στυλιανίδης.
Συγχρόνως πρόσθετα μέτρα θα ληφθούν για την απλούστευση των διοικητικών διαδικασιών προκειμένου να μειωθούν οι καθυστερήσεις όταν χρειάζεται η βοήθεια.
Τα μέσα που θα μπορούν να προσφερθούν αναμένονται να είναι πυροσβεστικά αεροσκάφη, εξοπλισμός άντλησης υδάτων, ομάδες έρευνας και διάσωσης, καθώς και αποστολή επείγουσας ιατρικής βοήθειας.
Η πρόταση περιλαμβάνει ορισμένες νέες διατάξεις που θα βοηθήσουν τα κράτη μέλη να ενισχύσουν τις ικανότητες τους και να συμβάλουν περισσότερο στην ευρωπαϊκή πολιτική προστασίας.
Ανάμεσα σε αυτές είναι η σημαντική κοινοτική συγχρηματοδότηση ύψους 75% που θα λάβουν τα κράτη μέλη για την αναβάθμιση των εθνικών δυνατοτήτων τους. Αυτή η αναβάθμιση θα γίνεται μετά μέρος του ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας και θα διατίθεται για την αντιμετώπιση καταστροφών και σε άλλα κράτη μέλη.
Συγχρόνως η Επιτροπή θα δουλέψει με τα κράτη μέλη ώστε οι επενδύσεις από τα διαρθρωτικά ταμεία να είναι «αποδεδειγμένες ότι αντέχουν στις καταστροφές». Μακροπρόθεσμα, υποστηρίζει η Επιτροπή αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να βοηθήσει τα κράτη μέλη να μειώσουν τις ζημιές τους σε περίπτωση φυσικών καταστροφών αλλά και να αυξήσουν την ικανότητα τους για πρόληψη και αντιμετώπιση καταστροφών.