Ελάχιστες φορές μια υπόθεση κατασκοπείας έχει τραβήξει τόσο την προσοχή των Αρχών της Γερμανίας όσο αυτή του Ντάνιελ Μ. Πρόκειται για τον διπλό πράκτορα που παρέδωσε στις γερμανικές φορολογικές αρχές πληροφορίες για τους τραπεζικούς λογαριασμών Γερμανών φορολογουμένων σε ελβετική τράπεζα και στη συνέχεια απέσπασε πληροφορίες από τους Γερμανούς για λογαριασμό των Ελβετών. Σχετικό ρεπορτάζ της Deutsche Welle περιγράφει ανάγλυφα την υπόθεση αυτής της οικονομικής κατασκοπείας, που έχει άρωμα ψυχροπολεμικής εποχής.
Υπήρξε αξιωματικός της ελβετικής αστυνομίας, ο οποίος καταδικάστηκε από γερμανικό δικαστήριο σε φυλάκιση ενός έτους και 10 μηνών, καθώς είχε κατασκοπεύσει τις φορολογικές αρχές της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας επί σχεδόν τέσσερα χρόνια, έως τον Φεβρουάριο του 2015. Δικαστήριο της Φρανκφούρτης επέβαλε πρόστιμο 25.000 ευρώ στον 54χρονο Ελβετό διπλό πράκτορα, που είχε παραδεχθεί ότι τον πλήρωσαν οι μυστικές υπηρεσίες της Ελβετίας για να βρει ονόματα, διευθύνσεις και τηλέφωνα υπαλλήλων των γερμανικών φορολογικών αρχών. Το ζήτημα αφορά την προστασία του γνωστού ως τραπεζικού απορρήτου της Ελβετίας, ένα θέμα ακανθώδες για το πρώην υπουργό Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, τον Νόρμπερτ Βάλτερ Μπόργιανς. Ο Μπόργιανς ήταν αποφασισμένος να πολεμήσει τη μυστικότητα των ελβετικών τραπεζών τουλάχιστον για τους Γερμανούς που φοροδιαφεύγουν τοποθετώντας τεράστια ποσά σε λογαριασμούς ελβετικών τραπεζών.
Δαπάνησε έτσι εκατομμύρια για την αγορά 11 cd που περιείχαν απόρρητα οικονομικά στοιχεία της Ελβετίας, και είχε αποτέλεσμα. Το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας άντλησε φορολογικά έσοδα πολλών δισ. ευρώ, καθώς πολλοί φοροφυγάδες έσπευσαν ξαφνικά να δηλώσουν αυτοβούλως τους λογαριασμούς τους και να πληρώσουν αναδρομικά. Και αυτό οφείλεται στον Ντάνιελ Μ.
Το 2007, ο Ντάνιελ Μ. εργαζόταν για την ελβετική τράπεζα Credit Suisse, όταν πήγε στο γυμναστήριο με μια μεγάλη τσάντα γεμάτη στοιχεία για τους Γερμανούς πελάτες της. Ξέχασε την τσάντα στο γυμναστήριο, όπου τη βρήκε άλλος θαμώνας, κατάλαβε πόσο σημαντικά ήταν τα έγγραφα και οι δυο τους αποφάσισαν να συνεργαστούν. Σκέφτηκαν ότι οι γερμανικές αρχές θα ενδιαφέρονταν να πληροφορηθούν για τους Γερμανούς πελάτες ελβετικών τραπεζών. Συμφώνησαν έτσι να πουλήσουν τα στοιχεία που είχαν στην κατοχή τους στις Αρχές της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας έναντι 2,5 εκατ. ευρώ. Ετσι περιήλθε στα χέρια των γερμανικών αρχών το πρώτο cd.
Κινήθηκαν, όμως, πολύ ερασιτεχνικά. Οταν η αστυνομία της Ζυρίχης διαπίστωσε ότι είχαν τοποθετηθεί τεράστια ποσά στους λογαριασμούς δύο απλών υπαλλήλων, αντιλήφθηκε ότι είχε να κάνει με τους ανθρώπους που έδωσαν στοιχεία στις γερμανικές αρχές. Ο Ντάνιελ Μ. καταδικάστηκε σε 24 μήνες με αναστολή, αλλά ο φίλος και συνεταίρος του αυτοκτόνησε στη φυλακή. Οι ελβετικές αρχές, όμως, αποφάσισαν να καταδιώξουν και τον αποδέκτη του επίμαχου cd, καθώς από τη δική τους σκοπιά η απόσπαση αυτών των στοιχείων αποτελούσε πράξη προδοσίας. Γνώριζαν ότι πίσω από τις επαφές των δύο συνεργών βρισκόταν ο επικεφαλής της υπηρεσίας καταπολέμησης της φοροδιαφυγής στο Βούπερταλ και δεξί χέρι του Μπόργιανς, Πίτερ Μπέκχοφ.
Ο ρόλος των Μπέκχοφ και Μάους
Ο Πίτερ Μπέκχοφ είναι ο θρύλος της μάχης κατά της φοροδιαφυγής. Πολέμησε το ελβετικό τραπεζικό απόρρητο, που για πολλούς Ελβετούς είναι κάτι σαν θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα. Για την Ελβετία, οι έρευνες του Μπέκχοφ στον μυστικό κόσμο των ελβετικών τραπεζικών λογαριασμών αποτελεί οικονομική κατασκοπεία. Οι μυστικές υπηρεσίες της Ελβετίας αποφάσισαν να σταματήσουν τον Μπέκχοφ, ακόμη κι αν χρειαζόταν να τον συλλάβουν. Το 2012 εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης και ο Ντάνιελ Μ. επιστρατεύθηκε για να διευκολύνει τη σύλληψή του. Προτού προσληφθεί στην Credit Suisse και στην UBS, ο Ντάνιελ Μ. είχε εργαστεί επί 16 χρόνια στην αστυνομία της Ζυρίχης. Αργότερα δημιούργησε δική του εταιρεία ιδιωτικής ασφάλειας. Τα πράγματα πήραν άλλη τροπή όταν τον προσέλαβε ένας Γερμανός πράκτορας. Ηταν ο πρώην κατάσκοπος Βέρνερ Μάους, που σε αντίθεση με τον Ντάνιελ Μ. ήταν επαγγελματίας. Ενας από τους συνδέσμους του βρισκόταν μέσα σε μία από τις λίστες που είχαν αγοράσει οι Γερμανοί. Ο Μάους ενημέρωσε την ελβετική τράπεζα UBS ότι ήξερε τον πρώην υπάλληλο που πουλούσε εμπιστευτικές πληροφορίες. Περίπου 50 πράκτορες άρχισαν να αναζητούν τον ερασιτέχνη κατάσκοπο. Ο Μάους είχε πρόσβαση στα αρχεία των ανακριτικών αρχών τα οποία και παρέδωσε στους Γερμανούς. Ετσι δεν χρειάστηκε πολύς καιρός για να συλληφθεί ο Ντάνιελ Μ. δεύτερη φορά, αυτήν τη φορά από τη γερμανική αστυνομία, επειδή είχε συγκεντρώσει στοιχεία από αξιωματούχους της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας που έψαχναν τους φοροφυγάδες.