Πολύ μακριά από την επίσημη κομματική γραμμή της «Δημοκρατίας σε Κίνηση» του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν κινούνται οι εκτιμήσεις ανώτατων στελεχών για τις επιπτώσεις που θα έχουν για τη Γαλλία οι δυσκολίες της Αγκελα Μέρκελ να σχηματίσει κυβέρνηση στο Βερολίνο. Τα στελέχη αυτά πιστεύουν ότι η κατάρρευση των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης «Τζαμάικα» μεταξύ των CDU/CSU, FDP και Πράσινων μπορεί να προσφέρει ιδανική ευκαιρία στη Γαλλία να αποκτήσει ρόλο πολιτικής ατμομηχανής της Ευρώπης.
Την ίδια στιγμή, ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν θα μπορέσει –εφόσον το Παρίσι διαχειρισθεί σωστά την κατάσταση– να ενδυθεί τον μανδύα ηγέτη της Ε.Ε., τον οποίο μοιάζει να απώλεσε πρόσφατα η καγκελάριος της Γερμανίας, όπως αναφέρει σε άρθρο του στο ηλεκτρονικό περιοδικό Politico ο Γάλλος δημοσιογράφος και συγγραφέας Πιερ Μπριανσόν.
Εκ πρώτης όψεως, πάντως, τα νέα από το Βερολίνο είναι δυσάρεστα για τον πρόεδρο Μακρόν. Τα προσκόμματα στον σχηματισμό γερμανικής κυβέρνησης θα οδηγήσουν σε αναστολή των υπερφιλόδοξων σχεδίων του Μακρόν για μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης και της ίδιας της Ε.Ε., καθώς ουδείς στο Βερολίνο διαθέτει την αναγκαία πολιτική νομιμοποίηση για να εγκρίνει τέτοιας εμβέλειας διαπραγμάτευση.
Η γερμανική πολιτική κρίση απειλεί επίσης να εκτροχιάσει την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής του ερχόμενου μήνα. Το Μέγαρο των Ηλυσίων, όμως, εμφάνισε την επερχόμενη σύνοδο ως «ιστορική», ελπίζοντας ότι θα οδηγούσε σε προσχέδιο συμφωνίας για τη στήριξη της Ζώνης του Ευρώ.
Δεύτερη ήττα;
Η κατάρρευση των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης στο Βερολίνο μπορεί επίσης να θεωρηθεί η δεύτερη «γερμανική ήττα» του Μακρόν σε διάστημα δύο μηνών. Τον Σεπτέμβριο, οι Σοσιαλδημοκράτες υπέστησαν δεινή αποτυχία στις κάλπες. Με το κόμμα αυτό, όμως, επέλεξε ο Γάλλος πρόεδρος να επιδείξει ιδεολογική αλληλεγγύη ενόσω ήταν υπουργός Οικονομικών. Ο Μακρόν δημοσίευε συχνά κοινές ανακοινώσεις με τον τότε ομόλογό του, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, με θέμα τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
Μερίδα Γάλλων κυβερνητικών στελεχών, πάντως, επιμένει ότι τα νέα από το Βερολίνο δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν καταστροφή για τον πρόεδρο Μακρόν. «Ο Μακρόν δεν υπήρξε η αφορμή για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων», τονίζει στέλεχος της κυβέρνησης στο Παρίσι. Οι διαφωνίες μεταξύ των κομμάτων στη Γερμανία δεν αφορούσαν, άλλωστε, την Ευρωζώνη, τα δημοσιονομικά ή τη μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Οι πλέον αισιόδοξοι μεταξύ των Γάλλων διπλωματών και κυβερνητικών αξιωματούχων, που αποτελούν προς το παρόν μειοψηφία, πιστεύουν ότι ο Μακρόν οφείλει να αδράξει την ευκαιρία. «Υπάρχει ένα κενό. Πρέπει να αποδείξει ότι η Ευρώπη διαθέτει νέο ηγέτη. Να εκφωνήσει ομιλία στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, να ταξιδέψει σε Ιταλία και Ισπανία και να δείξει, επιτέλους, ότι οι χώρες αυτές είναι σημαντικές για την προώθηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», λέει Γάλλος διπλωμάτης.