Eπιστολή προθέσεων με τη Γαλλία και την Ιταλία υπέγραψε η Τουρκία για την ενίσχυση της συνεργασίας σε κοινά αµυντικά προγράμματα, όπως συστήµατα αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας, τόνισαν πηγές του τουρκικού υπουργείου Αμυνας.
Ως πρώτο βήμα της συνεργασίας αυτής, ο γαλλο-ιταλικός όμιλος Eurosam και τουρκικές εταιρείες θα διερευνήσουν σύστημα που βασίζεται στο πυραυλικό SAMP-T, που κατασκευάζεται από την Eurosam, για να καθορίσουν τις κοινές ανάγκες των τριών χωρών, πρόσθεσαν οι πηγές.
Η Τουρκία προχώρησε στην αγορά του ρωσικού ανεπτυγμένου αντιπυραυλικού συστήματος S-400, όπως δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο επικεφαλής της ρωσικής κρατικής εταιρείας Rostec Σεργκέι Σεμέζοφ.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα επισκεφθεί το Σότσι της Ρωσίας στις 13 Νοεμβρίου, εν μέσω πληροφοριών για ενδεχόμενα προβληματικά σημεία στην αγορά αυτή.
Κοινή παραγωγή στρατιωτικών ηλεκτρονικών συστημάτων
Η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, και Ρωσίας έχει προκαλέσει ανησυχία στις ΗΠΑ, αλλά και στους κόλπους του ΝΑΤΟ καθώς οι S-400 δεν μπορούν να ενταχθούν στο αμυντικό σύστημά του.
Η Αγκυρα εντούτοις βρίσκεται σε συνομιλίες την ίδια ώρα με τον όμιλο Eurosam και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι ο Ερντογάν του τόνισε πως, επιπλέον των S-400, συζητά την αγορά συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας από τη Γαλλία και την Ιταλία.
Οι πηγές του τουρκικού υπουργείου Αμυνας τόνισαν ότι Τουρκία, Γαλλία και Ιταλία θα ενισχύσουν τη συνεργασία τους στην κοινή παραγωγή στρατιωτικών ηλεκτρονικών συστημάτων, λογισμικού, συστημάτων προσοµοίωσης και πολεμικού εξοπλισμού, καθώς και σε συστήµατα αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας.
Η επιστολή προθέσεων υπεγράφη στις Βρυξέλες από τον υπουργό Αμυνας της Τουρκίας Νουρετίν Τσανικλί, ο οποίος είχε παρευρεθεί σε συνάντηση των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ.