Οι τραπεζίτες που φεύγουν από το Λονδίνο και “μετακομίζουν” σε άλλα ευρωπαϊκά χρηματοοικονομικά κέντρα μετά το Brexit, θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν σημαντικά χαμηλότερα πακέτα αμοιβών, σύμφωνα με έρευνα της από την συμβουλευτική εταιρεία Emolument.
Ο μέσος διευθύνων σύμβουλος, μία από τις υψηλότερες θέσης στην επενδυτική τραπεζική, κερδίζει 478.000 λίρες (632.633,00 δολάρια) ετησίως στο Λονδίνο σε σύγκριση με 312.000 λίρες στο Παρίσι, 298.000 λίρες στη Φρανκφούρτη και 333.000 λίρες στο Μιλάνο.
Οι αριθμοί αυτοί περιλαμβάνουν τον μέσο ετήσιο μισθό και το bonus 4.475 πακέτων αμοιβών τραπεζοϋπαλλήλων που αναλύθηκαν για τη μελέτη, δήλωσε ο Emolument.
Αξίζει να σημειώσουμε πως σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Reuters, περίπου 10.000 θέσεις εργασίας του χρηματοοικονομικού κλάδου θα μεταφερθούν από τη Βρετανία ή θα δημιουργηθούν στο εξωτερικό τα επόμενα χρόνια εάν δεν επιτραπεί στο Ηνωμένο Βασίλειο η πρόσβαση στην ενιαία αγορά της Ευρώπης.
Η Φρανκφούρτη είναι μακράν ο πιο δημοφιλής προορισμός, με το Παρίσι να είναι ο δεύτερος.
Το Λονδίνο είναι ο απόλυτος ηγέτης στην αγορά αμοιβών σε όλες τις βαθμίδες της επενδυτικής τραπεζικής από τους πιο κατώτερους συνεργάτες μέχρι τους διευθύνοντες συμβούλους, όπως σημειώνει η Emolument. Η Φρανκφούρτη είναι δεύτερη για το χαμηλότερο προσωπικό, ενώ το Παρίσι είναι το δεύτερο μετά το Λονδίνο όσον αφορά την αμοιβή των ανώτερων στελεχών.
Η αμοιβή δεν είναι το μοναδικό αντάλλαγμα για τους τραπεζίτες που εξετάζουν ποιο από τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά κέντρα προσφέρει τον πιο ελκυστικό συνολικό τρόπο ζωής. Στη Φρανκφούρτη, το 70% των τραπεζιτών που ερωτήθηκαν δήλωσαν ότι είχαν καλή ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, σύμφωνα με τον Emolument, έναντι 61% για το Λονδίνο και 59% για το Παρίσι.
“Όσον αφορά την μετακίνηση από το Λονδίνο και προς άλλες πρωτεύουσες της ΕΕ, ενώ η αμοιβή μπορεί να είναι χαμηλότερη, παράγοντες όπως η σχολική φοίτηση και γενικά η υψηλότερη ποιότητα ζωής θα πρέπει να αποζημιώσουν τους τραπεζίτες που μεταναστεύουν”, σημειώνει η εταιρεία.