Τι αναφέρει η ειδική έκθεση της UBS για τη χώρα μας και τι προβλέπει για την πορεία της ελληνικής οικονομίας
Ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να προχωρήσει το αποκαλούμενο και «swap των 20 ομολόγων του PSI», ώστε να αυξηθεί η ρευστότητα και να μειωθεί το spread των ελληνικών ομολόγων, ειδική έκθεση της UBS αναμένει ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας με ρυθμό 2,8% το 2018 και 2,9% το 2019, από την περιοχή του 2% εφέτος.
Ορισμένα οικονομικά στοιχεία, όπως η αγορά εργασίας και η απασχόληση, το οικονομικό κλίμα αλλά και η μικρή αύξηση των καταθέσεων δείχνουν πως η οικονομία βελτιώνεται. Επιπλέον, ο τουρισμός κινείται σε επίπεδα ρεκόρ και τα έσοδα βρίσκονται σε καλό δρόμο, κάτι που μπορεί να στηρίξει την ανάπτυξη εφέτος.
Αν η χώρα ολοκληρώσει την τρίτη αξιολόγηση και οι δανειστές προχωρήσουν στην ελάφρυνση του χρέους, η οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 2,8%-2,9% την επόμενη διετία.
Η επιτάχυνση των αναπτυξιακών ρυθμών, όμως, προϋποθέτει πρώτιστα την αναζωογόνηση των επενδυτικών δαπανών, ενώ θα πρέπει να αντανακλά και κάποια βελτίωση στην κατανάλωση των νοικοκυριών, εφόσον η απασχόληση συνεχίσει να βελτιώνεται και οι μισθοί σημειώσουν μικρή ονομαστική άνοδο.
Οι επενδύσεις, που παραμένουν το κλειδί, θα μπορούσαν να αυξηθούν ως απόρροια της εισροής ευρωπαϊκών κονδυλίων και της αύξησης των δημοσίων δαπανών, της βελτίωσης των πιστώσεων, των εισροών ξένων άμεσων επενδύσεων και των ιδιωτικοποιήσεων, ενώ, όπως εκτιμάται, η Ελλάδα είναι πιθανό να ξεπεράσει τους δημοσιονομικούς στόχους τού προγράμματος διάσωσης.
Αναφορικά με την επόμενη ημέρα από το τέλος του προγράμματος, οι επιλογές είναι δύο: προληπτική γραμμή στήριξης (ECCL) ή «καθαρή έξοδος» (clean exit), με προϋποθέσεις όμως που θα συνδέονται με την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους.
Τα πράγματα είναι καλύτερα γιατί οι δύο κίνδυνοι με τους οποίους συνήθως συνδέεται η χώρα, δηλαδή ο πολιτικός κίνδυνος και το χρέος, έχουν υποχωρήσει σημαντικά.
Οσον αφορά το χρέος, αν υπάρξει συμβιβασμός των Ευρωπαίων με το ΔΝΤ σε μέσο ρυθμό ανάπτυξης 1,5% (και όχι 1% που εκτιμά το ΔΝΤ) και το πρωτογενές πλεόνασμα συμφωνηθεί στο 1,75% (και όχι 1,5% που θέλει το ΔΝΤ), με επιτόκια 0,25% χαμηλότερα, το χρέος θα μπορούσε να καταστεί βιώσιμο.
Η επιλογή της προληπτικής γραμμής στήριξης μοιάζει μάλλον η καταλληλότερη για την Ελλάδα, αλλά οι Ευρωπαίοι, λόγω και των εκλογικών αποτελεσμάτων, δύσκολα θα προχωρήσουν σε δεσμεύσεις περισσότερων κεφαλαίων για τη χώρα. Ετσι η επιλογή της «καθαρής εξόδου», με προϋποθέσεις όμως που θα συνδέονται με την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, ίσως κερδίσει έδαφος.
Οι εκτιμήσεις για συμμετοχή στο QE
Αναφορικά με τη συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στην τελευταία φάση του QE, η UBS εκτιμά ότι όλα εξαρτώνται από το αν η ΕΚΤ αποδεχθεί τη βιωσιμότητα του χρέους, κάτι που απαιτεί και τη σύμφωνη γνώμη του ΔΝΤ και συνεπώς περαιτέρω δεσμεύσεις για τη μείωση του χρέους από τους εταίρους.