Ύστερα από καταγγελίες για παραμέληση και κακοποίηση
Αίσιο τέλος είχε με παρέμβαση των αρμοδίων υπηρεσιών, η ταλαιπωρία, η κακοποίηση και ο συναισθηματικός και ψυχολογικός τραυματισμός που είχαν δύο 13χρονα κορίτσια από την ίδια τη μητέρα τους! Με διάταξη του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Ρόδου και Εισαγγελέα Ανηλίκων κ. Δημήτρη Φερεντίνου, η επιμέλεια των παιδιών δόθηκε στον πατέρα τους, στην αγκαλιά του οποίου βρήκαν και πάλι στοργή, αγάπη και θαλπωρή!
Καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη αυτή διαδραμάτισε και η έκθεση που συνέταξε η κοινωνική λειτουργός κα. Κατερίνα Βορεινάκη η οποία ήταν αυτή που είχε επέμβει στις αρχές Σεπτεμβρίου για να «διασώσει» τα δύο κορίτσια τα οποία είχαν αφεθεί μόνα τους χωρίς φαγητό στο σπίτι τους!
Η ιστορία ξεκινάει τον Αύγουστο του 2000 οπότε και οι γονείς των δύο κοριτσιών παντρεύτηκαν. Τέσσερα χρόνια αργότερα ήρθαν στο κόσμο τα δίδυμα, ενώ το φθινόπωρο του 2013 το ζευγάρι αποφασίζει να χωρίσει συναινετικά και την κηδεμονία παίρνει η μητέρα.
Όπως αναφέρει ο πατέρας, στην αίτηση που κατέθεσε διά του δικηγόρου του κ. Γιώργου Κυπραίου προκειμένου να του δοθεί η επιμέλεια, προτού εκδοθεί το διαζύγιο η πρώην σύζυγος του συνήψε ερωτική σχέση με άλλον άνδρα και δύο μήνες αργότερα μετακόμισαν σε περιοχή της Ροδόπης.
Ο πατέρας το ίδιο περίπου διάστημα μετακόμισε και εκείνος σε κοντινή περιοχή όπου διέμεναν τα κορίτσια του, προκειμένου να μπορεί να έχει επικοινωνία μαζί τους όπως είχε οριστεί. Στα μέσα του 2014 ο πατέρας άρχισε να λαμβάνει τα πρώτα «μηνύματα» αναφορικά με τον τρόπο διαβίωσης των παιδιών του. Σε επικοινωνία που είχε με τις δασκάλες τους διαπίστωσε ότι τα παιδιά είχαν σοβαρά μαθησιακά κενά ενώ η μητέρα τους δεν ενδιαφερόταν για την πρόοδό τους.
Το θέμα αυτό ανέλαβε ο πατέρας ο οποίος παράλληλα προσπάθησε να επικοινωνήσει με την πρώην σύζυγο του προκειμένου η τελευταία να ασκεί το λειτούργημα της επιμέλειας όπως όφειλε, χωρίς όμως επιτυχία.
Στις αρχές του 2016 με τον πατέρα επικοινώνησε ο πρώην πεθερός του ο οποίος και του είπε πως είχε μάθει από τις γειτόνισσες ότι τα κορίτσια κυκλοφορούσαν παραμελημένα, άπλυτα, ατημέλητα, ενώ η μητέρα τους τα έβαζε να κάνουν και οικιακές δουλειές που ήταν απαράδεκτες για την ηλικία τους.
Μάλιστα ανησυχώντας για τη σωματική και ψυχική υγεία των δύο κοριτσιών ο παππούς ζήτησε από τον πατέρα να προσφύγει στα αρμόδια δικαστήρια για την αφαίρεση της επιμέλειας τους, δηλώνοντας πως σε αυτό θα είχε την αμέριστη συμπαράστασή του.
Ο πατέρας κατάφερε να διαπιστώσει μιλώντας με τα ανήλικα παιδιά ότι όλα αυτά ήταν αλήθεια και πως η μητέρα τους όχι μόνο δεν ενδιαφερόταν καθόλου για τη φροντίδα και την ανατροφή τους αλλά εφάρμοζε αντιπαιδαγωγικές και ανεπίτρεπτες μεθόδους σωφρονισμού σε κάθε περίπτωση που αυτά δεν υπάκουαν τις εντολές της, όπως ήταν το κλείδωμα στην αποθήκη της αυλής του σπιτιού που έμεναν κ.α.
Ο ίδιος μίλησε και με τις δασκάλες των κοριτσιών οι οποίες τον διαβεβαίωσαν ότι η κατάσταση τους είχε επιδεινωθεί το τελευταίο εκείνο διάστημα. Ο πατέρας προσέφυγε στα δικαστήρια της Ροδόπης ζητώντας να αφαιρεθεί η επιμέλεια των παιδιών από την πρώην σύζυγό του!
Η καταγγελία στο «Χαμόγελο του Παιδιού»
Όπως αναφέρει στην αίτηση του ο πατέρας, τα γεγονότα τον «πρόλαβαν» αφού στα μέσα περίπου του Φεβρουαρίου 2016 δέχτηκε τηλεφωνική κλήση από την Υπηρεσία Ανηλίκων Ροδόπης και ενημερώθηκε ότι υπό την εποπτεία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ροδόπης και με τη συνδρομή των Επιμελητών Ανηλίκων, τα αρμόδια όργανα τους διενεργούσαν έρευνα, μετά από ανώνυμη καταγγελία στον Οργανισμό με την επωνυμία «Το Χαμόγελο του Παιδιού», για την παραμέληση των δύο κοριτσιών από την μητέρα τους και έκθεση τους σε κίνδυνο ζωής.
Στα πλαίσια της εισαγγελικής έρευνας κλήθηκε και κατέθεσε και ο πατέρας για όσα γνώριζε αναφορικά με το περιβάλλον και τον τρόπο διαβίωσης τους καθώς και για την σωματική και ψυχολογική τους κατάσταση κάθε φορά που επικοινωνούσε μαζί τους και ερευνήθηκε από τους αρμόδιους επιμελητές ανηλίκων και κοινωνική λειτουργό ο χώρος και ο τρόπος διαβίωσης του για να αποφανθεί για την καταλληλότητα του ή μη, σε περίπτωση που του ανετίθετο η επιμέλεια των παιδιών.
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας σε βάρος της μητέρας ασκήθηκε ποινική δίωξη για την τέλεση του αδικήματος της έκθεσης των δύο κοριτσιών σε κίνδυνο ζωής.
Παρόλα αυτά, ο πατέρας προχώρησε την δικαστική διαδικασία για να πάρει εκείνος την επιμέλεια των κοριτσιών του, με τα οποία πλέον η πρώην σύζυγος διέκοψε κάθε επικοινωνία. Το δικαστήριο της Ροδόπης με απόφαση του απέρριψε το αίτημα, αφού ο πρώην πεθερός του παρά τις όποιες διαβεβαιώσεις του είχε δώσει, κατέθεσε υπέρ της κόρης του.
Την Άνοιξη του 2016 η μητέρα μαζί με τον νέο σύντροφο της, τα δύο κορίτσια και τα δύο παιδιά που είχε αποκτήσει στη νέα της σχέση μετακόμισαν στη Ρόδο όπου και εδώ συνεχίστηκε η ίδια κατάσταση. Η μητέρα – σύμφωνα πάντα με τη καταγγελία- ασκούσε καθημερινά πίεση και λεκτική βία στα δύο κορίτσια, τις απειλούσε με τιμωρία σε περίπτωση που έλεγαν το παραμικρό στον πατέρα τους, τις έβαζε να κάνουν όλες σχεδόν τις δουλειές του σπιτιού (καθαριότητα του σπιτιού, ετοιμασία φαγητού για τις ίδιες, ψώνια κ.λ.π.), τις οποίες τα δύο νεαρά παιδιά εκτελούσαν υπό την απειλή τιμωρίας με λήψη σκληρών, αντιπαιδαγωγικών μέτρων, όπως να μην τους επιτρέπει να φάνε για ολόκληρες ημέρες! Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αναγκαστεί να φροντίσει να τρώνε τουλάχιστον πρωινό στο σχολείο τους ο Διευθυντής του Γυμνασίου Ρόδου που φοιτούσαν!
Τις άφησε μόνες χωρίς φαγητό
Η «σταγόνα» που ξεχείλισε όμως το ποτήρι, ήταν η εγκατάλειψη των δύο 13χρονων κοριτσιών μόνα τους και χωρίς φαγητό στις αρχές Σεπτεμβρίου 2017 οπότε και η μητέρα με το σύντροφο και τα δύο άλλα τους παιδιά έφυγαν για να περάσουν το Σαββατοκύριακο σε χωριό της Νότιας Ρόδου. Εκείνη την ημέρα άφησαν τα δύο κορίτσια μόνες τους και χωρίς καθόλου φαγητό στο σπίτι, λέγοντας τους ότι εάν πεινάσουν θα μπορούσαν να φάνε απ΄ αυτά που πετάει στους κάδους απορριμάτων γειτονικό Super – Market.
Μάλιστα η μητέρα τους ζήτησε να της δώσουν τα λίγα χρήματα που τους είχαν δώσει οι παππούδες τους από την πλευρά του πατέρα τους, όταν αυτές πέρασαν τις σχολικές διακοπές τους μαζί τους στην Κρήτη.
Μόλις ο πατέρας πληροφορήθηκε όλα τα παραπάνω από τον πατέρα του (τον παππού τους) με τον οποίο και επικοινώνησαν τα δύο κορίτσια προέβη σε καταγγελία στις αρμόδιες Αστυνομικές Αρχές της Ρόδου και με σχετική παραγγελία της Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Ρόδου, η αρμόδια κοινωνική λειτουργός πήγε, συνοδεία αστυνομικών οργάνων, στο σπίτι της μητέρας αργά το βράδυ της ίδιας ημέρας, και αφού διαπίστωσε όλα τα προαναφερόμενα, πήρε τα παιδιά και τα παρέδωσε στον θείο τους.
Εκεί τα παιδιά έμειναν έως ότου επέστρεψε η μητέρα η οποία και παρά το γεγονός ότι τα 13χρονα κορίτσια δεν ήθελαν να επιστρέψουν σπίτι της, τα πήρε μαζί της. Ακολούθησαν οι απαιτούμενες διαδικασίες από την πλευρά του πατέρα ο οποίος κινήθηκε νομικά και κατάφερε τελικά να πάρει την επιμέλεια των κοριτσιών του.
Μιλώντας στη «Ροδιακή» τόσο ο πατέρας όσο και τα ανήλικα κορίτσια, εξέφρασαν τις θερμές ευχαριστίες τους, στην Κοινωνική Λειτουργό κα. Κατερίνα Βορεινάκη η οποία από την πρώτη στιγμή βοήθησε στο να δοθεί τέλος σε αυτή την περιπέτεια τους, στον Εισαγγελέα Ανηλίκων κ. Δημήτρη Φερεντίνο που εξέδωσε την διάταξη για την επιμέλεια και φυσικά τον δικηγόρο που χειρίστηκε την υπόθεση κ. Γιώργο Κυπραίο.