Λίγες ώρες μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που έκρινε ότι οι ελληνικές Αρχές δεν διεξήγαγαν αποτελεσματική ερεύνα για τις συνθήκες θανάτου του
Στο προσκήνιο ξανά έρχεται η υπόθεση θανάτου του Κων. Τσαλικίδη λίγες ώρες μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου με την οποία κρίθηκε ότι οι ελληνικές αρχές δεν διεξήγαγαν αποτελεσματική ερεύνα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες το πρώην στέλεχος της Vodafone έχασε τη ζωή του. Αντίθετα, σύμφωνα με την απόφαση του Στρασβούργου, οι ελληνικές αρχές βιάστηκαν να κλείσουν την υπόθεση αφήνοντας αναπάντητα ερωτήματα.
Η όλη υπόθεση έρχεται εκ νέου στην επικαιρότητα μετά την απόφαση του προϊσταμένου της εισαγγελίας Εφετών Αντ. Λιόγα να ζητήσει από την εισαγγελία Πρωτοδικών τη δικογραφία που αφορά στις συνθήκες θανάτου του Κων. Τσαλικίδη, ο οποίος είχε βρεθεί απαγχονισμένος στο σπίτι του στον Κολωνό το 2005.
Ειδικότερα, ο κ. Λιόγας ζήτησε να του διαβιβαστεί η δικογραφία μετά την χθεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, με την οποία δικαιώθηκε η οικογένεια Τσαλικίδη και μεταξύ άλλων κρίθηκε ότι δεν διευκρινίστηκαν τα αίτια θανάτου του πρώην στελέχους της Vodafone.
Μάλιστα, με την απόφασή του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υποχρεώνει την ελληνική πολιτεία να καταβάλλει στην οικογένεια Τσαλικίδη αποζημίωση 50.000 ευρώ.
Πλέον, όταν ο κ. Λιόγας λάβει τη δικογραφία θα αποφασίσει για τον εάν θα δώσει εντολή για περαιτέρω έρευνα, με βάση τα όσα διαλαμβάνονται στην απόφαση του ΕΔΔΑ.
Ο Κων. Τσαλικίδης υψηλόβαθμο στέλεχος της Vodafone είχε βρεθεί κρεμασμένος στο σπίτι του πριν αποκαλυφθεί το σκάνδαλο των υποκλοπών. Ο τότε εισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Ιωάννης Διώτης που είχε διενεργήσει έρευνα για τις συνθήκες θανάτου του, είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ο 39χρονος δεν δολοφονήθηκε, αλλά αυτοκτόνησε. Η αυτοκτονία του, ωστόσο, σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα, συνδέεται αιτιωδώς με το σκάνδαλο των υποκλοπών, εάν δηλαδή δεν γίνονταν οι υποκλοπές, ο Τσαλικίδης δεν θα αυτοκτονούσε.