Μια διευρυμένη ατζέντα βρέθηκε στο επίκεντρο της τριμερούς συνάντησης Ελλάδας – Κύπρου και Αιγύπτου, που έλαβε χώρα στη Λευκωσία χθες. Στην ατζέντα αυτή περιλαμβάνονται θέματα ειδικού ενδιαφέροντος και ιδιαίτερης βαρύτητας, που αθόρυβα αλλά σταθερά προωθούνται και, όπως αποδεικνύουν η παγίωση των τριμερών συναντήσεων και η σχεδόν θεσμική καθιέρωσή τους, ικανοποιούν το κοινό ζητούμενο της σταθερότητας στην περιοχή αλλά, ταυτόχρονα, και τις επιμέρους επιδιώξεις των συμβαλλόμενων μερών σε οικονομικό, ενεργειακό και γεωπολιτικό επίπεδο.
Σε άμεσο και απτό επίπεδο, η διεύρυνση των πεδίων συνεργασίας επιστεγάσθηκε χθες με την υπογραφή από τους προέδρους της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και από τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα μνημονίου συνεργασίας στον τομέα του τουρισμού, με έμφαση στην κρουαζιέρα. Ωστόσο, είναι τα ζητήματα που συζητήθηκαν πίσω από κλειστές πόρτες αυτά που έχουν μεγαλύτερη σημασία, όσον αφορά τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και τον ρόλο που επιδιώκουν, μέσω τις συνεργασίας, οι τρεις χώρες να διαδραματίσουν, αλλά και τη διαμόρφωση ενιαίας στάσης έναντι των προκλήσεων που αναδύονται. Για την Αθήνα, όπως επιβεβαιώνουν διπλωματικές πηγές, παραμένει εξαιρετικά σημαντική η συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη με την Αίγυπτο για τη χάραξη ΑΟΖ. Παράλληλα, σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση για το ειδικό βάρος που λαμβάνει η τριμερής αποτελεί η επέκταση της συνεργασίας στον αμυντικό – στρατιωτικό τομέα, που επισφραγίσθηκε από την πρόσφατη άσκηση Μέδουσα ΙΙ, με τη συμμετοχή δυνάμεων της Ελλάδας και της Αιγύπτου. Βεβαίως, υπόβαθρο όλων αυτών είναι η σαφής βούληση για συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων που αναδύονται για την αξιοποίηση ενεργειακών αποθεμάτων στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου και τη μεταφορά ενέργειας προς την ευρωπαϊκή αγορά.
Σε αυτό το σημείο στάθηκε ιδιαίτερα στις κοινές δηλώσεις των τριών ηγετών ο Κύπριος πρόεδρος, ο οποίος τόνισε ότι η ανακάλυψη υδρογονανθράκων λειτουργεί ως καταλύτης σε περιφερειακό επίπεδο. Αναφερόμενος στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ευρύτερη περιοχή, ο κ. Αναστασιάδης μίλησε για τη βούληση των τριών χωρών να συνεργασθούν στενά στο θέμα των μεταναστευτικών ροών, ενώ πρόσθεσε ότι τις συνομιλίες απασχόλησαν η κατάσταση στον Λίβανο και στη Συρία, η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή αλλά και οι εξελίξεις στο Κυπριακό, για τις οποίες ενημέρωσε τους συνομιλητές του. Ως μια διαδικασία που αποσκοπεί στη σταθερότητα και την ευημερία των λαών των τριών χωρών περιέγραψε την τριμερή ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αλ Σίσι.
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις πολλές προοπτικές στην ενέργεια, στην οικονομία, στον τουρισμό και στην άμυνα και για δυνατότητα που δίνεται να αξιοποιηθούν με θετικό τρόπο οι προκλήσεις που αναδύονται στην ευρύτερη περιοχή.
Αξονας σταθερότητας
Στη συνάντηση που είχε με τον κ. Αναστασιάδη πριν από την τριμερή, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως Ελλάδα και Κύπρος αναδεικνύονται σε άξονα σταθερότητας σε όλη τη νοτιοανατολική Μεσόγειο μέσα από τις τριμερείς συνεργασίες, πέραν της Αιγύπτου, με το Ισραήλ, τον Λίβανο και την Ιορδανία. Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον κ. Αναστασιάδη για τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη που εκδήλωσε η κυπριακή πλευρά για τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν τη Δυτική Αττική. Η επόμενη τριμερής Ελλάδας – Αιγύπτου – Κύπρου θα πραγματοποιηθεί στην Κρήτη.
Παρεμβάσεις στη σωφρονιστική πολιτική
Οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης στη σωφρονιστική πολιτική, από την ανάληψη των καθηκόντων της μέχρι σήμερα, είναι το θέμα του νέου βίντεο ανάδειξης του κυβερνητικού έργου με το σύνθημα «Ηταν δίκαιο και έγινε πράξη». Ο πρωθυπουργός ανήρτησε το βίντεο στο Twitter, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση υλοποιεί από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση σημαντικά έργα, όπως τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας, τα εργαστήρια επαγγελματικής κατάρτισης, οι νέες αγροτικές φυλακές, τα κέντρα απεξάρτησης τοξικομανών κρατουμένων. Παράλληλα, εφαρμόζει νέα σωφρονιστική πολιτική με μια σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων, η οποία κινείται στους άξονες: Ασφάλεια – ανθρωπισμός – επανένταξη – διαφάνεια».
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναχωρήσει σήμερα το βράδυ για το Παρίσι, προκειμένου να βραβευθεί από τον εκεί δικηγορικό σύλλογο και την επιθεώρηση Politique Internationale. Στο πλαίσιο της επίσκεψης αναμένεται να έχει επαφές με Γάλλους επιχειρηματίες και συναντήσεις για την προετοιμασία της εξόδου της χώρας στις αγορές. Μέχρι αργά χθες δεν είχε ολοκληρωθεί το πρόγραμμα και δεν ήταν σαφές αν θα έχει συναντήσεις με τη γαλλική πολιτική ηγεσία.