Στο «μικροσκόπιο» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) αναμένεται να βρεθούν οι Έλληνες που βρίσκονται στα Paradise Papers.
Οι αποκαλύψεις για τους Έλληνες των Paradise Papers σήμαναν συναγερμό στην ΑΑΔΕ, η οποία ξεκινάει ελέγχους χωρίς ωστόσο, όπως αναφέρει το ΒΗΜΑ, να είναι βέβαιο ότι θα γεμίσουν τα Δημόσια ταμεία από τη συγκεκριμένη διαδικασία.
Ο διοικητής της ΑΑΔΕ έδωσε αμέσως εντολή στη Διεύθυνση Ελέγχων καθώς και στις αρμόδιες υπηρεσίες να ερευνήσουν αλλά και να αξιοποιήσουν τα στοιχεία και να προχωρήσουν αμέσως οι έλεγχοι προκειμένου να διαπιστωθούν υποθέσεις πλούτου που κρύβεται στις σελίδες των Paradise Papers.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, αρχηγοί κρατών, σταρ αλλά και τουλάχιστον 6.000 έγγραφα με ελληνική αναφορά περιλαμβάνονται στα «Paradise Papers».
Σε συνολικά 13,5 εκατ. έγγραφα υπάρχουν πληροφορίες για χρήματα σε φορολογικούς παραδείσους ενώ πάνω από 8 τρισ. ευρώ παγκοσμίως βρίσκονται σε οφσορ εταιρείες και επενδυτικά προϊόντα.
Ελληνικά ονόματα στα «Paradise Papers»
Για την Ελλάδα το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε 130 ονόματα που τα ονόματά τους βρίσκονται σε περισσότερες από 252 διευθύνσεις σε ολόκληρη την επικράτεια, ενώ στους «φορολογικούς παραδείσους» που επιλέγουν Έλληνες περιλαμβάνονται: Μάλτα, Αρούμπα, Μπαχάμες, Μπαρμπέιντος, Βερμούδες, Νήσοι Κουκ, Ντομίνικα, Λαμπουάν, Νησιά Μάρσαλ, Νησί Νέβις, Αγία Λουκία.
Στα ονόματα που αναφέρονται στα αρχεία, βρέθηκαν πρόσωπα που συνδέονται με πολιτικούς, ενώ εντοπίστηκε μεγάλος αριθμός εφοπλιστών, οι οποίοι συνήθως χρησιμοποιούν τις offshore για τον στόλο τους, αλλά και για να μειώσουν τα φορολογικά τους βάρη. Ακόμη, εντοπίστηκαν υπεράκτιες εταιρείες που έλαβαν δάνεια από ελληνικές τράπεζες και στέλεχος που μετείχε σε offshore fund και Έλληνες που έχουν απασχολήσει.
Στα ύψη κατασχέσεις και ληξιπρόθεσμα
Την ίδια στιγμή, καταγράφηκε ρεκόρ κατασχέσεων αλλά και αυξημένων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο σημειώθηκαν το Σεπτέμβριο του 2017. Με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, 4.267.408 πολίτες χρωστούν συνολικά 98,7 δισ. ευρώ, ενώ μέσα στο Σεπτέμβριο προστέθηκαν 410.322 νέοι οφειλέτες. Σε 991.392 οφειλέτες έχει γίνει ήδη κατάσχεση, ενώ 1.724.708 πολίτες κινδυνεύουν με κατασχέσεις.
Μόνο το Σεπτέμβριο σημειώθηκε αύξηση ληξιπρόθεσμων οφειλών κατά 706 εκατ. ευρώ, ενώ στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου τα νέα ληξιπρόθεσμα ανήλθαν σε 9,257 δισ. ευρώ. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι από τα 98,7 δισ. ευρώ μόνο το 20% θεωρούνται εισπράξιμα.