Η Ελλάδα διέθετε χάρτες επικινδυνότητας πλημμυρών από το 2012, στους οποίους περιλαμβάνονται και οι πληγείσες περιοχές της Μάνδρας και της Νέας Περάμου, δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος.
Ακόμη, είπε ότι ενώ υπήρξαν και στο παρελθόν πλημμυρικά φαινόμενα που κόστισαν ανθρώπινες ζωές στην ίδια περιοχή, υπήρξε κενό στη διοίκηση και δεν ολοκληρώθηκε η κατάρτιση των Σχεδίων Διαχείρισης. Αυτό, πρόσθεσε, είχε ως αποτέλεσμα την αποστολή προειδοποιητικής επιστολής από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που αποτελεί προδικαστικό στάδιο στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της χώρας μας, γιατί δεν ελήφθησαν μέτρα για να προστατευτεί η ανθρώπινη ζωή και το περιβάλλον.
Συνπεώς, όπως ανέφερε ο κ. Φάμελλος, «μία από τις εκκρεμότητες των Ευρωπαϊκών Οδηγιών που παραλάβαμε και έπρεπε να διαχειριστούμε ήταν και τα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας, τα οποία ολοκληρώνουμε τον Φεβρουάριο 2018, με πόρους από το ΕΣΠΑ».
Τα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας θα περιγράφουν πέρα από τις περιοχές υψηλού κινδύνου, τις συνέπειες των πλημμυρών για κάθε περιοχή, το επιθυμητό χρονοδιάγραμμα αλλά και τα έργα υποδομής που θα πρέπει να γίνουν ανά περιοχή. Η χρηματοδότηση αυτών των κατασκευαστικών έργων θα προέλθει από όλους τους διαθέσιμους πόρους, συμπεριλαμβανομένου και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, όπως συμβαίνει π.χ. με τα αντίστοιχα αντιπλημμυρικά έργα που έχουν ανακοινωθεί για τη Σαμοθράκη.
«Προφανώς και πρέπει να μην υπάρχει αυθαίρετη δόμηση στα ρέματα, προφανώς και πρέπει να καθαριστούν τα ρέματα από μπάζα και να αποκατασταθεί η υδραυλική παροχή, από οτιδήποτε την εμποδίζει», σημείωσε ο αναπληρωτής ΥΠΕΝ.
Τέλος, κατά τον κ. Φάμελλο, η μεγάλη ποσότητα βροχής σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα συνδέεται και με την κλιματική αλλαγή, συνεπώς οφείλουμε «να ετοιμάσουμε την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή».