Σε αναζήτηση περίπου 260 εκατομμυρίων ευρώ, από το πρόγραμμα εξοικονόμησης δαπανών των υπουργείων, βρίσκεται το υπουργείο Εργασίας προκειμένου να μην προχωρήσει από το επόμενο έτος σε περικοπή των οικογενειακών επιδομάτων του ΟΓΑ που καταβάλονται σε τρίτεκνους και πολύτεκνους
Βάσει του επικαιροποιημένου τρίτου μνημονίου, η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για την δημιουργία νέου, ενοποιημένου συστήματος οικογενειακών επιδομάτων, με έμφαση στο πρώτο και το δεύτερο παιδί. Παράλληλα, οι εκπρόσωποι των δανειστών, ζητούν την καθιέρωση αυστηρότερων εισοδηματικών κριτηρίων.
Από την πλευρά της η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει ένα σχέδιο ενοποίησης των επιδομάτων, ώστε το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων να αυξηθεί από 40 ευρώ που είναι σήμερα στα 60 ευρώ, ώστε να υπάρξει επιπλέον ενίσχυση για τις οικογένειες που έχουν ένα ή και δυο παιδιά, χωρίς να αναγκαστεί να προχωρήσει στην μείωση των πολυτεκνικών επιδομάτων.
Σοβαρές κοινωνικές επιπτώσεις, αλλά και…πολιτικές παρενέργειες μπορεί να προκαλέσει η ζητούμενη από τους δανειστές επανεξέταση των παροχών αναπηρίας, μεταξύ των οποίων οι πρόωρες αναπηρικές συντάξεις, η συγχώνευση επιδομάτων αλλά και ο νέος τρόπος αξιολόγησης και πιστοποίησης της αναπηρίας.
Οι δανειστές, κυρίως το ΔΝΤ, ζητούν την εμπλοκή και ιδιωτικών κέντρων στην διαδικασία πιστοποίησης της αναπηρίας, ώστε να καταγράφονται τόσο τα προβλεπόμενα ποσοστά αναπηρίας, όσο και μια ευρύτερη αξιολόγηση των ικανοτήτων απασχόλησης των ατόμων με αναπηρία.
Με αυτά τα δεδομένα, η κυβέρνηση αναζητά την έξοδο κινδύνου, γνωρίζοντας τις επιπτώσεις που θα έχει η επανεξέταση 700.000 ΑμεΑ.
Στο πλαίσιο αυτό, αντιπροτείνει την διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) που ήδη λειτουργούν, την ενίσχυση τους με εξειδικευμένους γιατρούς, κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους που θα μπορούν να προσδιορίζουν την ικανότητα του ατόμου να εργαστεί.
Ωστόσο, δεν έχουν γίνει γνωστές άλλες, κρίσιμες παράμετροι, όπως το αν θα διατηρηθεί ή θα μεταβληθεί το ύψος των χρηματικών παροχών προς τους συμπολίτες μας με αναπηρία.