Επανεξετάζεται στην Κύπρο η ιδέα μιας «κακής» τράπεζας, η οποία θα μπορεί να απαλλάξει τον κυπριακό τραπεζικό τομέα από τα βάρη των μη εξυπηρετούμενων δανείων και να στείλει το μήνυμα στις αγορές ότι η Κύπρος λαμβάνει μέτρα προς την κατεύθυνση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας. Την ιδέα επανέφεραν στελέχη της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (ΚΤΚ) σε εκδήλωση που διοργάνωσαν στη Λευκωσία η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο και η Κεντρική Τράπεζα. Παράλληλα, διαμορφώνεται η πολιτική συναίνεση στη νήσο για την προοπτική θέσπισης «κακής» τράπεζας. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» Κύπρου, η υλοποίηση του σχεδίου τοποθετείται χρονικά μετά τις προεδρικές εκλογές του 2018.
Με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των κυπριακών τραπεζών να ανέρχονται σήμερα σε 21,9 δισ. ευρώ και να αντιστοιχούν στο 44% του συνόλου των δανείων και στο 120% του ΑΕΠ της νήσου, η επικεφαλής της ΚΤΚ κ. Χρυστάλλα Γιωρκάτζη τα χαρακτήρισε «εστία υψηλού κινδύνου». Προσέθεσε ότι έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην κερδοφορία των τραπεζών, καθώς υπαγορεύουν αύξηση των προβλέψεων, ενώ παράλληλα επηρεάζουν αρνητικά και την πραγματική οικονομία.
Πέραν των τραπεζικών κύκλων, άλλωστε, και η πολιτική ηγεσία της Κύπρου φαίνεται πως προσανατολίζεται στη δημιουργία «κακής» τράπεζας. Προ δύο εβδομάδων, ο Χάρης Γεωργιάδης, ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι πλέον εφικτό να δημιουργηθεί μια εταιρεία διαχείρισης στοιχείων ενεργητικού, καθώς οι κυπριακές τράπεζες έχουν αυξήσει τις προβλέψεις και έχουν ενισχύσει την κεφαλαιακή τους βάση. Αφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να χρηματοδοτηθεί η «κακή» τράπεζα με κεφάλαια του Δημοσίου, αλλά προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να αντιμετωπιστούν οι Κύπριοι φορολογούμενοι ως εύκολη λύση.
Θετικός ως προς τη δημιουργία «κακής» τράπεζας εμφανίζεται και ο υποψήφιος πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρόεδρος του κόμματος ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι διατυπώνει εδώ και τέσσερα χρόνια την ιδέα αυτή, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Εξέφρασε, άλλωστε, την εκτίμηση ότι με τη δημιουργία κακής τράπεζας θα μειωθεί η πίεση σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά από τον δανεισμό και θα συγκρατηθούν οι τιμές των ακινήτων. Επικαλέστηκε, μάλιστα, τις περιπτώσεις άλλων χωρών-μελών της Ευρωζώνης που αντιμετώπισαν ισχυρούς κραδασμούς στον τραπεζικό τους τομέα και κατέφυγαν στη δημιουργία κακής τράπεζας. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα, εκείνο της Ιρλανδίας αλλά και της Ιταλίας και της Πορτογαλίας. Οπως τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος, αυτές οι χώρες κατόρθωσαν όχι απλώς να αποτρέψουν την πτώση των τιμών των ακινήτων αλλά και να εξωθήσουν ανοδικά τις τιμές. Σύμφωνα με άλλες πηγές πολιτικών κύκλων που μίλησαν στην «Κ» Κύπρου, η προοπτική δημιουργίας μιας «κακής» τράπεζας αποτελεί ίσως τη μοναδική οριστική λύση στο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι υπάρχουν, προς το παρόν, πολλοί παράγοντες που θα επηρεάσουν την τελική μορφή της κακής τράπεζας, με κυριότερο όλων των παραγόντων το ποιος θα αναδειχθεί νικητής των προεδρικών εκλογών. Εξετάζονται τρεις πιθανότητες: να χρηματοδοτηθεί από κρατικά κεφάλαια, από ιδιωτικά κεφάλαια ή από σύμπραξη κρατικών και ιδιωτικών κεφαλαίων. Το γεγονός ότι οι κυπριακές τράπεζες συνεργάζονται με οίκους του εξωτερικού, όπως τους KPMG, APS και Altamira, εκτιμάται πως μπορεί να αποτελέσει δέλεαρ για τους ιδιώτες και να τους προσελκύσει για να πάρουν μέρους. Παράλληλα, πηγές των κυπριακών τραπεζών ανέφεραν στην «Κ» Κύπρου ότι όποια σχετική απόφαση κι αν λάβει η κυπριακή κυβέρνηση θα κινηθεί σε συνεννόηση με την ΕΚΤ. Εν τω μεταξύ, τα πολιτικά κόμματα της Κύπρου καλούν στη Βουλή τον κ. Χάρη Γεωργιάδη να τους εξηγήσει τι μπορεί να γίνει το ταμείο αποζημίωσης όσων καταθετών υπέστησαν «κούρεμα» των καταθέσεών τους το 2013