Εξελίξεις σε έξι κρίσιμα μέτωπα της φορολογίας έρχονται το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Πρόκειται για ζητήματα που οι φορολογούμενοι περιμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον καθώς θα επηρεάσουν άμεσα το ύψος της συνολικής φορολογικής τους επιβάρυνσης και θα ξεκαθαρίσουν το τοπίο για σημαντικά πεδία της φορολογία τα οποία έχουν επίδραση σε αποφάσεις οικονομικού χαρακτήρα για το μέλλον.
Ειδικότερα εξελίξεις αναμένονται το επόμενο χρονικό διάστημα στα εξής πεδία:
–Τέλη κυκλοφορίας για το 2018. Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας ή και νωρίτερα. Παρά τις παλαιότερες εξαγγελίες της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών για τη δημιουργία ενός νέου συστήματος υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας που θα λαμβάνει υπόψη την εμπορική αξία και την παλαιότητα των οχημάτων, τελικά οι αλλαγές θα είναι, αν τελικά γίνουν, ελάχιστες. Το επικρατέστερο σενάριο είναι να μην γίνει καμία αλλαγή στα τέλη κυκλοφορίας που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι, εξαιρουμένων κάποιων μειώσεων για τα τέλη που πληρώσουν πολύτεκνοι και φορολογούμενοι με πολύ χαμηλά εισοδήματα. Τα τέλη θα πρέπει να πληρωθούν το αργότερο έως το τέλος του έτους. Δεν θα σταλούν ειδοποιητήρια, αλλά θα αναρτηθούν στο taxisnet.
–Αντικειμενικές αξίες. Το υπουργείο Οικονομικών εξακολουθεί να παραμένει στο χρονοδιάγραμμα για ορισμό νέων τιμών ζώνης έως το τέλος του έτους, όπως άλλωστε ορίζει και η σχετική μνημονιακή υποχρέωση. Για το λόγο αυτό πρόκειται σύντομα να συσταθούν ειδικές επιτροπές σε όλη τη χώρα που θα προτείνουν τις νέες τιμές ζώνης. Ωστόσο, ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να μην προλάβουν τελικά στο ΥΠΟΙΚ να ορίσουν νέες τιμές και οι αλλαγές να αναβληθούν έως την άνοιξη. Οι αλλαγές στις τιμές ζώνης, σύμφωνα με τις δηλώσεις στελεχών του ΥΠΟΙΚΙ, θα είναι περιορισμένης κλίμακας ενώ εκτός από μειώσεις θα γίνουν και αυξήσεις. Λόγω των περιορισμένων αλλαγών στις τιμές ζώνης είναι πολύ πιθανό τελικά να μην γίνουν αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ αλλά και τους συντελεστές και τις κλίμακες της φορολογίας Κεφαλαίου (κληρονομιές, γονικές παροχές, μεταβιβάσεις, δωρεές κα).
–Φόρος υπεραξίας ακινήτων. Τυπικά η αναστολή του φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων εκπνέει στο τέλος του έτους. Ωστόσο, με δεδομένο ότι ο φόρος, εφόσον επιβληθεί από το νέο έτος, θα έχει σχεδόν μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο και θα προκαλέσει προβλήματα στις συναλλαγές ακινήτων, το ΥΠΟΙΚ έχει ζητήσει από τους θεσμούς νέα αναστολή του φόρου υπεραξίας στα ακίνητα για τουλάχιστον άλλα δυο χρόνια. Οι θεσμοί δεν εμφανίζονται αρνητικοί και η σχετική διάταξη αναμένεται να έρθει στη βουλή έως το τέλος του έτους.
–Κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί. Θεσμοθετήθηκε στα τέλη του 2015 και η αρχική πρόβλεψη ήταν ότι θα έφερνε ετήσια έσοδα στα κρατικά ταμεία ύψους τουλάχιστον 55 εκατ. ευρώ. Όμως, ο φόρος φέρνει περίπου 16 εκατ. ευρώ ετησίως ενώ έχει οδηγήσει και σε έξαρση της λαθραίας διακίνησης χύμα και εμφιαλωμένου κρασιού. Ο φόρος αναμένεται να καταργηθεί με τροπολογία η οποία θα έρθει σύντομα στη Βουλή.
–Μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα ακριτικά νησιά. Το ΥΠΟΙΚ επιθυμεί να καθυστερήσει για ακόμη ένα έτος η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα ακριτικά νησιά του Αιγαίου. Οι συντελεστές σε αυτά τα νησιά είναι κατά 30% μειωμένοι σε σχέση με αυτούς που ισχύουν στην υπόλοιπη Ελλάδα. Οι συντελεστές ΦΠΑ σε όλη την Ελλάδα είναι 24% (κανονικός) που βαρύνει σχεδόν όλες τις υπηρεσίες και τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά, 13% ο μειωμένος που επιβάλλεται στα νωπά τρόφιμα, το ηλεκτρικό ρεύμα και τις διανυκτερεύσεις των τουριστικών καταλυμάτων και 6% ο υπερμειωμένος συντελεστής που επιβάλλεται στα φάρμακα. Στα ακριτικά νησιά του Αιγαίου οι συντελεστές αυτοί είναι 17%, 9% και 4% αντίστοιχα. Τα νησιά που ισχύουν σήμερα μειωμένοι συντελεστές είναι: Λέσβος, Λήμνος, Άγιος Ευστράτιος, Χίος, Οινούσσες, Ψαρά, Κως, Πάτμος, Αστυπάλαια, Κάλυμνος, Κάσος, Λέρος, Νίσυρος, Σύμη, Τήλος, Καστελόριζο, Αγαθονήσι, Αλιμία, Αρκοί, Χάλκη, Φαρμακονήσι, Γυαλί, Κίναρος, Λέβιθα, Λειψοί, Μάραθος, Νίμος, Ψέριμος, Σαρία, Στρογγυλή, Σύρνα, Τέλενδος, Σάμος, Ικαρία, Φούρνοι, Σαμοθράκη.
–Φορολοταρία. Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται το ΥΠΟΙΚ να παραλάβει τα στοιχεία για τις πληρωμές με πιστωτικές κάρτες που πραγματοποίησαν οι φορολογούμενοι τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο προκειμένου να γίνουν οι πρώτες κληρώσεις της φορολοταρίας. Σε κάθε κλήρωση θα κληρωθούν χίλιοι τυχεροί που ο καθένας θα κερδίσει χίλια ευρώ τα οποία θα είναι ακατάσχετα και αφορολόγητα.