Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής αναμένεται να «κάνουν πίσω» σχετικά με τη συνδιδασκαλία των φυσικών επιστημών σε ένα κοινό μάθημα στη Β’ τάξη του Λυκείου και να αλλάξουν τη σχετική πρότασή τους.
Όπως αναφέρει η Μάρνυ Παπαματθαίου σε ρεπορτάζ που δημοσιεύεται στα «ΝΕΑ», μετά τις αντιδράσεις από τις επιστημονικές ενώσεις των φυσικών στη χώρα, το ΙΕΠ επεξεργάζεται νέα πρόταση, βάσει της οποίας, οι διδασκαλίες της Χημείας και της Βιολογίας να παραμένουν διαχωρισμένες, όπως δηλαδή ισχύει σήμερα.
Οι προτάσεις για αλλαγές στη Β’ τάξη του Λυκείου που δεν έχουν τεθεί ακόμη σε δημόσια διαβούλευση, θα αφορούν την επόμενη χρονιά και εκείνες στη Γ’ Λυκείου που θα συνδέονται με το νέο εξεταστικό σύστημα τη μεθεπόμενη σχολική χρονιά.
Αναφορικά με τις αλλαγές στα αναλυτικά προγράμματα, το ΙΕΠ πρότεινε αρχικά για τη Β’ Λυκείου τη διδασκαλία κοινού υποχρεωτικού τετράωρου μαθήματος με τίτλο Ερευνητικά Στοιχεία Φυσικών Επιστημών και 4ωρα μαθήματα επιλογής (χωρίς υποχρεωτικό χαρακτήρα), ένα για τη Φυσική και ένα για τη Χημεία – Βιολογία.
«Με τις προτάσεις αυτές, το ΙΕΠ και το υπουργείο Παιδείας πέτυχαν το ακατόρθωτο: να ενωθούν σε μια γροθιά όλες οι ενώσεις φυσικών επιστημών στη χώρα» λέει η πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Χημικών Φιλένια Σιδέρη μιλώντας στα «ΝΕΑ». «Είμαστε η μόνη χώρα στον κόσμο που μειώνει και σαρδελοποιεί τις φυσικές επιστήμες» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Η Ιστορία
Ο δεύτερος γόρδιος δεσμός που έχει να λύσει το ΙΕΠ είναι η διδασκαλία της Ιστορίας στη Β’ και τη Γ’ Λυκείου, καθώς ήδη ιστορικοί διαφωνούν με την ίδια φιλοσοφία της πρότασης που εφαρμόστηκε στο άλλο κρίσιμο μάθημα που διδάσκονται οι μαθητές στα σχολεία τους. και της Νεοελληνικής Γλώσσας, η οποία και είναι πιθανόν τα επόμενα χρόνια να επεκταθεί και σε άλλες βαθμίδες της Εκπαίδευσης.